Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninformatie – Vietnam

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JFMAMJJASOND
Hanoi31°32°33°35°32°31°30°30°30°30°30°30°
Brussel13°18°22°24°23°20°14°

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Vietnam is een langgerekte kuststaat in het oosten van het vasteland van Zuidoost-Azië.

Hoofdstad:

Hanoi

Staatsvorm:

Eenpartijensysteem

Religie:

74 % is atheïst of behoort tot verschillende volksreligies. Verder zijn onder andere boeddhisten, katholieken en protestanten vertegenwoordigd.

Taal:

De nationale taal is Vietnamees.

Klimaat:

Het klimaat wordt beïnvloed door de moesson. Noord-Vietnam is subtropisch met warme zomers en milde winters. Zuid-Vietnam is tropisch met een uitgesproken regenseizoen in de zomer. Centraal-Vietnam wordt gedomineerd door een subtropisch overgangsklimaat met veel regen in de herfst.

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met België is plus 5 uur in de zomermaanden en plus 6 uur in de wintermaanden.

Elektriciteit:

De netspanning is 110-220 V, 50 Hz. Er is een adapter nodig. In sommige regio‘s kan de plaatselijke netspanning 110 V zijn, waarvoor een spanningsomvormer nodig is.

Telefoneren:

De landcode om van België naar Vietnam te bellen, is 0084 (+84). Van Vietnam naar België toetst men 0032 (+32) voor, de 0 uit het zonenummer valt weg.

Land en mensen:

In de hele Zuidoost-Aziatische regio is wederzijds respect een waardevolle en belangrijke deugd. Vriendelijkheid en openheid worden daarom ook verwacht van reizigers. Rokken, korte broeken en onthullende topjes zijn verboden op religieuze plaatsen. Het wordt aanbevolen om de schouders te bedekken en over het algemeen conservatief kleden. Schoenen moeten worden uitgedaan als u de huizen van de lokale bevolking binnengaat.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Een paspoort met een geldigheid van minstens 1 maand te rekenen vanaf de einddatum van het gevraagde visum/dag van vertrek vanuit Vietnam. Maar verschillende luchtvaartmaatschappijen leggen een minimale geldigheid van 6 maanden te rekenen van datum van inreis op. E-visum voor verblijf tot 90 dagen en een inreis online aanvragen op https://www.evisagov.vn/official/en-us/apply.php. Dien de aanvraag tijdig in. De Vietnamese autoriteiten leveren het e-visum normaalgezien af binnen de drie werkdagen. Rond Vietnamese feestdagen kan een aanvraag dus langer dan drie dagen duren. Het is belangrijk dat de gegevens in uw visumaanvraag identiek zijn aan uw paspoortgegevens: vul uw naam en voorna(a)m(en) exact in zoals vermeld op uw paspoort. Voor verdere inlichtingen raden wij u aan om de informatie beschikbaar via de ambassade van Vietnam in Brussel (https://vietnamvisaembassy.org/embassy/vietnam-embassy-in-belgium/) te consulteren. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Vietnamese ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Vietnam te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat het traditionele waterpoppentheater in Hanoi, de 2 excursies naar Ha longbaai inclusief boottocht en naar de keizerlijke stad Hue en de street food tour in Hoi An: slechts € 229* per persoon.
Halfpension: Dit pakket bevat 9x diner als 3-gangen menu in lokale restaurants: slechts € 199* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / kredietkaarten:

De Vietnamese dong (VND) is de munteenheid. 1 VND = 10 Hao en 100 Xu. Wisselkoers (oktober 2023): 1 EUR = 25.674,6 VND, 1 VND = 0,00004 EUR.
Contant geld mag alleen worden gewisseld bij officiële wisselkantoren met duidelijke aanwijzingen. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd en er zijn ook geldautomaten, maar buiten de grotere steden is contant geld vaak nog het enige geaccepteerde betaalmiddel.

Douanevoorschriften:

Particulieren kunnen buitenlandse valuta ter waarde van USD 5.000 en Vietnamese dong ter waarde van VND 15 miljoen belastingvrij invoeren. Verder mogen er 200 sigaretten of 20 sigaren of 250 gr tabak worden geïmporteerd, evenals 1,5 liter alcohol boven de 20 procent of 2 liter alcohol onder de 20 procent en 3 liter bier. Persoonlijke bezittingen kunnen vrij worden geïmporteerd. Dergelijke voorwerpen worden geacht in een redelijk aantal en redelijke hoeveelheid nodig te zijn, rekening houdend met het doel en de duur van de reis. Artikelen die deze waarde overschrijden, zijn onderworpen aan invoerrechten als ze een waarde van 10 miljoen VND overschrijden.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Veiligheidsadviezen per land:

Vermijd demonstraties en grote mensenmassa‘s. Volg de instructies van de lokale autoriteiten. Wees u ervan bewust dat uitspraken die in België op sociale media worden gedaan, in Vietnam worden opgemerkt en gevolgen kunnen hebben als u naar Vietnam reist. Criminaliteit: Zakkenrollerij komt voor, vooral in de toeristische centra. Reizigers moeten daarom altijd letten op hun persoonlijke bezittingen en identiteitskaarten in winkels en restaurants of treinstations. Een fotokopie van uw ID kan nuttig zijn als u deze kwijtraakt.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Drugsmisdrijven zoals de aankoop, distributie, import en export van alle soorten verdovende middelen worden streng strafrechtelijk vervolgd en de straffen zijn zwaar. Bezit van kleine hoeveelheden drugs leidt tot zware gevangenisstraffen. Gerechtelijke procedures voldoen niet aan de Duitse grondwettelijke normen.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland.

Medische verzorging:

De medische zorg in het land is niet te vergelijken met die in Europa. In veel gevallen is het problematisch op het gebied van technologie, apparatuur en hygiëne. Er is ook geen medische noodhulp. Het ziekenhuispersoneel en de artsen in provinciale ziekenhuizen spreken vaak alleen Vietnamees. Er zijn verschillende ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minhstad die betere normen hebben. Sommige internationale klinieken zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor toeristen die ziek worden. Hier kan in het Engels worden gecommuniceerd. Voor de duur van het verblijf in het buitenland is het aanbevolen om een ziektekostenverzekering voor het buitenland af te sluiten die risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziektekostenverzekering worden gedekt (bv. noodzakelijk vervoer terug naar België in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéklinieken).
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: oktober 2023


terug naar Informatie & tips