Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninformatie – Rhodos / Turkije

Klimaattabel voor Rhodos

JFMAMJJASOND
Rhodos14°15°17°20°22°26°30°30°26°24°20°17°
Brussel13°18°22°24°23°20°14°

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Rhodos: 4e grootste Griekse eiland, behorend tot de eilandengroep Dodekanesos | Turkije: aan de Middellandse Zee op de Europees-Aziatische grens

Staatsvorm:

Griekenland: Parlementaire Republiek | Turkije: Republiek / Parlementaire Republiek

Hoofdstad:

Griekenland: Athene (ca. 665.000 inwoners) | Turkije: Ankara (ca. 5,5 miljoen inwoners)

Religie:

Griekenland: 97% orthodox | Turkije: 98% islam

Taal:

Griekenland: Grieks | Turkije: Turks

Klimaat:

Griekenland: zonnig, mediterraan klimaat | Turkije: heet mediterraan klimaat

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil tussen België en Rhodos bedraagt het hele jaar plus een uur en tussen België en Turkije bedraagt het hele jaar plus twee uur.

Elektriciteit:

Griekenland: 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig. Turkije: 220 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Telefoneren:

Om te bellen van Griekenland / Turkije naar België kiest u eerst 0032 (+32) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit België naar Griekenland / Turkije is de 0030 (+30) / 0090 (+90).

Land en mensen:

Weinig landen zijn zo rijk aan geschiedenis als Griekenland en Turkije. Bij een bezoek aan Turkije hoort natuurlijk een bezoek aan de bazaars, waar u kunt genieten van oosterse flair. De tapijt-, sieraad- en lederwaren-ambachten zijn vaste, deels eeuwenoude onderdelen van de oosterse cultuur. Daarom bezoeken we tijdens onze rondreis ook een sieradenfabriek, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij.
Hier krijgt u interessante informatie over de ambachtskunst van het maken van tapijten en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al generaties lang wordt gemaakt. Bij interessante rondleidingen leert u meer over de verwerking van zijdedraden, het natuurlijke verven van de wol en het nauwkeurige en zeer tijdrovende ‚Turks knopen‘. U hebt vervolgens 1-2 uur de tijd om in de verschillende werkplaatsen kunstwerken en producten te bekijken.
Handelen en afdingen behoort tot de typische lokale gebruiken. Als u niet geïnteresseerd bent in een aankoop, dan accepteren de handelaren ook een duidelijk nee. In warenhuizen en supermarkten kunt u niet over de prijs onderhandelen. Dit geldt ook voor markten waar boeren uit de omgeving hun groenten verkopen.
In Turkije en in Griekenland is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje ca. 1 € per nacht en per kamer gebruikelijk, in een restaurant en cafés wordt er doorgaans ca. 10% van het te betalen bedrag gegeven en voor taxiritten wordt het bedrag meestal naar boven afgerond. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 2 € per dag per persoon voor de reisleider en 1-2 € per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis naar Turkije en Griekenland hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een internationaal paspoort vereist. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog een geldigheid hebben van minstens 150 dagen langer dan hetvoorziene verblijf in Turkije. Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Turkse en Griekse Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr en www.mfa.gr.en. Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden. Reisleiding: Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de amers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Griekenland en Turkije kennen en veel te weten te komen ver het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief ienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken et extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten an te schaffen:
Genotpakket: Dit pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts 169* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de dagexcursie „Izmir & Sirince“: slechts € 115 per persoon in plaat (ter plaatse e boeken).
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Toeristenbelasting:

In Griekenland wordt voor 4- en 5-sterrenhotels van 1 maart tot 31 oktober een klimaatbeschermingstaks van maximaal €10 per kamer per nacht geheven. Buiten deze periode geldt de toeristenbelasting van maximaal €4 per kamer per nacht (vanaf januari 2024).

Valuta / banken / creditcards:

Griekenland: Griekenland is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het offi ciële betaalmiddel in Griekenland.
Openingstijden van de banken: ma. t/m do. 8.00 – 14.00 uur en vr 08.00 – 13.30 uur. MasterCard, American Express en Visa worden in heel Griekenland geaccepteerd. Contant geld kan met een ec-kaart en pincode uit de geldautomaten worden opgenomen. Vraag uw bank vooraf naar mogelijke kosten of beperkingen. Kaarten met het Cirrus- of Maestro-symbool worden ook geaccepteerd als betaalmiddel.
Turkije: Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers (februari 2024): 1 EUR = 33,78 TRY; 1 TRY = 0,03 EUR.
Euro- en reischeques worden door de meeste banken, hotels en wisselkantoren aangenomen. Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en ’s winters van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met bankkaart of kredietkaart moet u oppassen voor oplichters die proberen om ongemerkt uw bank- of kredietkaart te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste kaarten geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw bank- en kredietkaart altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van bankkaart of kredietkaart met pincode bij wisselkantoortjes moet u voorzichtig zijn.

Douanevoorschriften:

Griekenland: Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Goederencontroles vinden niet plaats, willekeurige controles in het kader van politiebewaking van de grenzen en politiecontrole van grensoverschrijdend verkeer kunnen niet worden uitgesloten.
Turkije: Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven.
Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Griekenland: Het verwerven, bezitten, importeren en exporteren van drugs (zelfs kleine hoeveelheden) wordt zwaar bestraft. Het fotograferen van militaire installaties en belangrijke civiele faciliteiten (luchthavens/havens) is verboden vanwege het risico op spionage. Inbreuken zullen worden vervolgd – ook tegen EU-burgers. In geval van diefstal, opzettelijke of nalatige beschadiging, illegale opgraving en verwijdering van de vindplaats (d.w.z. zonder toestemming of kennisgeving aan de autoriteiten) van archeologische vondsten, kunnen buitenlanders ook worden vervolgd. archeologische artefacten kunnen ook buitenlanders worden vervolgd tot meerdere jaren gevangenisstraf, afhankelijk van de ernst van de overtreding. kan worden opgelegd.
Turkije: Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft (gevangenisstraf tot 10 jaar), aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen. Het wordt ten stelligste afgeraden in het openbaar politieke verklaringen af te leggen tegen de Turkse staat of sympathie te betuigen aan terroristische organisaties.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).
Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Wees voorzichtig met het eten van ongekookt voedsel, ongepasteuriseerde melkproducten (bijv. verse melk, ijs) en fruit dat niet geschild kan worden. Vermijd het drinken van kraanwater en ijsblokjes in dranken! Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!

Medische verzorging:

Griekenland: In Griekenland hebben alle personen die in België wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering).
Turkije: De standaard is hoog en het personeel goed opgeleid. Zeker in de toeristische gebieden vindt u meestal een medewerker die Engels spreekt. De meeste geneesmiddelen, die in België alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn ook in Turkije alleen op recept verkrijgbaar. De hantering is vaak ‘soepeler‘. Ziekenhuizen en talrijke dokterspraktijken bevinden zich in elke grotere stad en in streken die op toeristisch vlak goed zijn ontwikkeld; kleinere plaatsen hebben meestal alleen gemeentehospitalen. Bij uw ziekenfonds kunt u een buitenlandse lidmaatschapskaart verkrijgen die geldig is in Turkije. Deze wordt echter niet door alle artsen in Turkije aanvaard. In dit geval moeten de behandelingskosten ter plaatse contant worden betaald. Tegen overlegging van de kwitanties worden de kosten na de reis doorgaans vergoed. U doet er goed aan voor de reis bij het ziekenfonds te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor de kostenvergoeding.
Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar België in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.caami-hziv.fgov.be/nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: februari 2024


terug naar Informatie & tips