Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninformatie – Rhodos / Turkije

Klimaattabel voor Rhodos

[table “86” not found /]

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://fl.rsd-belgium.be/veiligreizen. De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Rhodos: 4e grootste Griekse eiland, behorend tot de eilandengroep Dodekanesos | Turkije: aan de Middellandse Zee op de Europees-Aziatische grens

Staatsvorm:

Griekenland: Parlementaire Republiek | Turkije: Republiek / Parlementaire Republiek

Hoofdstad:

Griekenland: Athene (ca. 665.000 inwoners) | Turkije: Ankara (ca. 5,5 miljoen inwoners)

Religie:

Griekenland: 97% orthodox | Turkije: 98% islam

Taal:

Griekenland: Grieks | Turkije: Turks

Klimaat:

Griekenland: zonnig, mediterraan klimaat | Turkije: heet mediterraan klimaat

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil tussen België en Rhodos bedraagt het hele jaar plus een uur en tussen België en Turkije bedraagt het hele jaar plus twee uur.

Elektriciteit:

Griekenland: 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig. Turkije: 220 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Telefoneren:

Om te bellen van Griekenland / Turkije naar België kiest u eerst 0032 (+32) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit België naar Griekenland / Turkije is de 0030 (+30) / 0090 (+90).

Land en mensen:

Weinig landen zijn zo rijk aan geschiedenis als Griekenland en Turkije. Bij een bezoek aan Turkije hoort natuurlijk een bezoek aan de bazaars, waar u kunt genieten van oosterse flair. De tapijt-, sieraad- en lederwaren-ambachten zijn vaste, deels eeuwenoude onderdelen van de oosterse cultuur. Daarom bezoeken we tijdens onze rondreis ook een sieradenfabriek, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij.
Hier krijgt u interessante informatie over de ambachtskunst van het maken van tapijten en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al generaties lang wordt gemaakt. Bij interessante rondleidingen leert u meer over de verwerking van zijdedraden, het natuurlijke verven van de wol en het nauwkeurige en zeer tijdrovende ‚Turks knopen‘. U hebt vervolgens 1-2 uur de tijd om in de verschillende werkplaatsen kunstwerken en producten te bekijken.
Handelen en afdingen behoort tot de typische lokale gebruiken. Als u niet geïnteresseerd bent in een aankoop, dan accepteren de handelaren ook een duidelijk nee. In warenhuizen en supermarkten kunt u niet over de prijs onderhandelen. Dit geldt ook voor markten waar boeren uit de omgeving hun groenten verkopen.
In Turkije en in Griekenland is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje kunt u 1-2 euro per nacht geven. In restaurants en bij taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 2 euro per dag per persoon voor de reisleider en 1-2 euro per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis naar Turkije en Griekenland hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een internationaal paspoort vereist. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog een geldigheid hebben van minstens 60 dagen langer dan hetvoorziene verblijf in Turkije. Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Turkse en Griekse Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr en www.mfa.gr.en. Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden. Reisleiding: Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de amers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Griekenland en Turkije kennen en veel te weten te komen ver het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief ienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken et extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten an te schaffen: Genotpakket: Dit pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts 169* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat excursies Didim & Tyre, Sirince Village en Greek Tavern: slechts € 99 per persoon in plaat (ter plaatse e boeken).
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Toeristenbelasting:

In Griekenland geldt een toeristenbelasting van maximaal € 4 per kamer / per nacht (stand maart 2023).

Valuta / banken / creditcards:

Griekenland: Griekenland is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Griekenland.
Turkije: Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers (maart 2023): 1 EUR = 20,05 TRY; 1 TRY = 0,05 EUR.
Griekenland: Geld kan tijdens de openingstijden bij de banken worden gewisseld. Verder kunt u ook in de grote hotels geld wisselen. Openingstijden van de banken: ma. t/m do. 8.00 – 14.00 uur en vr 08.00 – 13.30 uur. Geld opnemen bij automaten is met de gangbare internationale creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express en met pinpas slechts gedeeltelijk mogelijk. Deze worden meestal wel geaccepteerd in de grote hotels, bij diverse bedrijven en bij de kantoren van internationale autoverhuurbedrijven. LET OP: Bij betaling met pinpas of creditcard dient u op uw hoede te zijn voor oplichters die proberen om ongemerkt uw pinpas te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste passen geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw pinpas altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van pinpas of creditcard met pincode bij wisselkantoortjes is voorzichtigheid geboden.
Turkije: Geld kan tijdens de openingstijden bij de banken worden gewisseld. Verder kunt u ook in de grote hotels geld wisselen. Openingstijden van de banken: ma. t/m vr. 8.30 – 12.30 uur en 13.30 – 17.30 uur. Geld opnemen bij automaten is met de gangbare internationale creditcards zoals Visa, Mastercard, American Express en met pinpas slechts gedeeltelijk mogelijk. Deze worden meestal wel geaccepteerd in de grote hotels, bij diverse bedrijven en bij de kantoren van internationale autoverhuurbedrijven.

Douanevoorschriften:

Griekenland: Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop.
(www.nbktouristic.com Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro. Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_ buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Griekenland: Het verwerven, bezitten, importeren en exporteren van drugs (zelfs kleine hoeveelheden) wordt zwaar bestraft. Draag ook geen defensieve sprays bij u. Het fotograferen van militaire installaties en belangrijke civiele installaties (luchthavens/havens) is verboden vanwege het risico op spionage. Overtreders zullen worden vervolgd. Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft, aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen.
Turkije: Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft (gevangenisstraf tot 10 jaar), aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen. Het wordt ten stelligste afgeraden in het openbaar politieke verklaringen af te leggen tegen de Turkse staat of sympathie te betuigen aan terroristische organisaties.

Veiligheidsadviezen per land:

Turkije: Belgen die in Turkije verblijven of erheen willen reizen, wordt in het algemeen aangeraden zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie aan de hand van dit reis- en veiligheidsadvies en berichten in de media. Mensenmenigten, ook in openbare gelegenheden en bij toeristische attracties, en verblijf in de buurt van overheids- en militaire faciliteiten moeten worden vermeden. Als gevolg van de mislukte couppoging zijn er sporadisch gewelddadige aanvallen van aanhangers van politieke groeperingen tegen vermeende dissidenten. Het wordt sterk aangeraden op dergelijke escalaties te letten, onmiddellijk te vertrekken en een veilige plaats te zoeken.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).
Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Wees voorzichtig met het eten van ongekookt voedsel, ongepasteuriseerde melkproducten (bijv. verse melk, ijs) en fruit dat niet geschild kan worden. Vermijd het drinken van kraanwater en ijsblokjes in dranken! Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!

Medische verzorging:

Griekenland: In Griekenland hebben alle personen die in België wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering). Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar België in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.caami-hziv.fgov.be/nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels.
Turkije: De standaard is hoog en het personeel goed opgeleid. Zeker in de toeristische gebieden vindt u meestal een medewerker die Duits of Engels spreekt. De meeste geneesmiddelen, die in België alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn ook in Turkije alleen op recept verkrijgbaar. De hantering is vaak ‘soepeler‘. Ziekenhuizen en talrijke dokterspraktijken bevinden zich in elke grotere stad en in streken die op toeristisch vlak goed zijn ontwikkeld; kleinere plaatsen hebben meestal alleen gemeentehospitalen. Bij uw ziekenfonds kunt u een buitenlandse lidmaatschapskaart verkrijgen die geldig is in Turkije. Deze wordt echter niet door alle artsen in Turkije aanvaard. In dit geval moeten de behandelingskosten ter plaatse contant worden betaald. Tegen overlegging van de kwitanties worden de kosten na de reis doorgaans vergoed. U doet er goed aan voor de reis bij het ziekenfonds te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor de kostenvergoeding. Een extra verzekering is aan te bevelen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: maart 2023


terug naar Informatie & tips