Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

15-daagse 4-sterrenreis Rhodos & Egeïsche Zee

Rhodos (Werelderfgoed) – Pamukkale (Werelderfgoed) – Hierapolis (Werelderfgoed) – Aphrodisias (Werelderfgoed) – Efeze (Werelderfgoed) – Lindos – Egeïsche Zee

1e dag: Aankomst in Rhodos en transfer naar uw sterrenhotel

Welkom op het eiland van de Zonnegod! Onze Nederlandssprekende / Engelssprekende reisleider ontmoet ons op de luchthaven en brengt ons rechtstreeks naar ons sterrenhotel op Rhodos, waar we de eerste 3 nachten doorbrengen.

2e dag: Rhodos – Oude stad (UNESCO werelderfgoed), Mandraki Haven en Wereldwonder Kolossus van Rhodos

Rhodos (Werelderfgoed)

Aan het begin van de dag verkennen we de fascinerende geschiedenis van een van de oudste en grootste middeleeuwse steden van Europa tijdens een oriëntatietour. De oude stad van Rhodos is een fascinerend UNESCO werelderfgoed. Wandelend door de kleine steegjes met historische relikwieën uit vroegere tijden, worden we teruggevoerd in de tijd. We bewonderen de Mandraki-haven, waar vermoedelijk de Kolossus van Rhodos – een van de 7 wonderen van de antieke wereld – ooit meer dan 30 m in de lucht torende. De twee standbeelden van het hert Elafos en de hinde Elafina zijn vandaag de dag de bekende herkenningspunten van de haven. Andere hoogtepunten van de stad zijn de Ridderstraat, het Bisschoppelijk Paleis, de Murad Rijstmoskee en het beroemde Grootmeesterpaleis. Gebouwd door de Ridders van Sint Jan, herbergt de voormalige regeringszetel nu een museum. Ook de imposante stadsmuur van Rhodos is een bijzonder hoogtepunt van het zonovergoten eiland.

3e dag: Lindos – Oude stad en Akropolis

Lindos

Vandaag verkennen we de stad Lindos, die wordt beschouwd als de parel van Rhodos. Lindos weerspiegelt de duizendjarige Griekse traditie, nauw verbonden met muziek, dans, ouzo en koffie, in al haar natuurlijkheid en openheid. Na een panoramische rit langs de kust bereiken we het pittoreske dorp, dat met zijn sneeuwwitte huizen, de tronende acropolis en de prachtige baaien terecht de populairste plaats van het hele eiland is. Tijdens een wandeling bewonderen we de middeleeuwse oude stad en worden we deelgenoot van de Griekse levensfilosofie. De vele kleine winkeltjes, koffiehuizen en gezellige inwoners betoveren ons met hun zuidelijke flair. Niet ver van de Akropolis ligt een van de mooiste baaien van het hele eiland Rhodos, de Agios Pavlos-baai, waar ook Paulus zou zijn gestrand.

4e dag: Catamaran Panorama Cruise, Marmaris, Hierapolis & Pamukkale (UNESCO werelderfgoed)

Hierapolis (Werelderfgoed)

Eerst genieten we van een prachtige panoramische overtocht in een moderne catamaran. Marmaris en de betoverende Turkse Egeïsche Zee verwelkomen ons met zijn prachtige eilanden, bossen en baaien. We gaan verder langs prachtige landschappen naar Pamukkale. De stad is beroemd om zijn unieke kalksteenterrassen en thermale bronnen, die we uiteraard zullen bezoeken (inkom inbegrepen). Vlak ernaast wacht ons een spectaculair bezoek aan de oude ‘Heilige Stad’ Hierapolis (inkom inbegrepen), samen een UNESCO wereldnatuur- en cultureel erfgoed. We overnachten in een thermaal hotel in Pamukkale.

5e dag: Aphrodisias (UNESCO werelderfgoed) en Meandervlakte

Aphrodisias (Werelderfgoed)

In de ochtend bereiken we de oude stad Aphrodisias (inkom inbegrepen), de hoofdstad van Carië en thuisbasis van kunstenaars en beeldhouwers, die een van de best bewaarde oude steden ter wereld is. Het is terecht een UNESCO werelderfgoed. Het machtige stadion, de imposante tetrapylon, de agora en het theater met inscripties zijn slechts enkele van de schatten van deze indrukwekkende culturele site die ons zullen inspireren. We bezoeken ook een traditioneel tapijtweefatelier en bewonderen dit eeuwenoude handwerk. Daarna rijden we door de prachtige Meandervlakte naar Kusadasi en brengen daar de komende 3 nachten door in sterrencomfort.

6e – 7e dag: Efeze (UNESCO werelderfgoed) en wereldwonder Artemis-tempel

Efeze (Werelderfgoed)

Dag 6 begint met een bezoek aan de legendarische oude stad Efeze (UNESCO werelderfgoed, inkom inbegrepen). Het Odeon, de Kuretstraat, de Tempel van Hadrianus, de Trajanusfontein, de Celsusbibliotheek, de Agora, de Marmerstraat en het grote theater waar de apostel Paulus een toespraak hield, behoren tot de belangrijkste gebouwen van de stad. Daarna ontdekken we de indrukwekkende Tempel van Artemis (inkom inbegrepen), een van de 7 wonderen van de antieke wereld. Daarna neemt de grote ambachtelijke traditie ons mee naar een sieraden- en een leeratelier. Hier leren we veel over de vervaardiging ervan en mogen we een persoonlijk vakantiesouvenir uitkiezen. Geniet op dag 7 van uw droomhotel of ontdek de omgeving op eigen gelegenheid. Het is de moeite waard om de orakeltempel in Dydima en het pittoreske dorpje Tire te bezoeken.

8e – 15e dag: Rhodos – Vakantieverlenging in een exclusief 4-sterrenhotel GRATIS

4-sterrenhotel

Na het ontbijt keren we per catamaran terug naar het eiland Rhodos voor een panoramische overtocht. Daar aangekomen nemen we onze intrek in ons exclusieve 4-sterrenhotel direct aan het strand. Hier kunnen we ons de komende dagen heerlijk ontspannen. We genieten van de voorzieningen van ons hotel. Neem een pauze bij het buitenzwembad of het binnenzwembad van het hotel of maak een wandeling langs het strand. Op de 15e dag gaan we rechtstreeks naar de luchthaven en vliegen terug naar huis.

Hierapolis (Werelderfgoed)4-sterrenhotel

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij³⁾ naar Rhodos
  inbegrepen hoteltransfers, luchthaven- en veiligheidstoeslagen
 • 7-daagse exclusieve cultuurhistorische reis Rhodos & Egeïsche Zee
  met de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen

  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4- en 5-sterrenhotels (nat. categorie)
  – 7× uitgebreid ontbijtbuffet
  – Rondreis in onze moderne autocar met klimaatregeling en met vakkundige,
  Nederlandssprekende / Engelssprekende studiereisleider
  – Panoramische catamaranovertocht van Rhodos naar de Turkse Egeïsche Zee en terug
  – Verheug u op een spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met
  • Oude Stad van Rhodos (Werelderfgoed)
  • Pamukkale (Werelderfgoed)
  • Hierapolis (Werelderfgoed)
  • Aphrodisias (Werelderfgoed)
  • Efeze (Werelderfgoed)
  • Marmaris
  • Artemis-tempel (Wereldwonder)
  • Mandraki haven (Wereldwonder)
  • Meandervlakte
  • Lindos
  • Kusadasi
 • ONS CADEAU: 8 dagen ontspanning in een exclusief 4-sterrenhotel op Rhodos GRATIS
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een exclusief 4-sterrenhotel (nat. categorie)
  – Gratis gebruik van de eigen faciliteiten van het hotel: aantrekkelijk buitenzwembad, verwarmd binnenzwembad, enz.
  – Gekwalificeerde, Engelssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep


³⁾ Bijvoorbeeld Aegean Airlines (beste Europese regio-luchtvaartmaatschappij 2014 – 2019 volgens Sky Trax World Airline Award)

Uw extra’s op verzoek

Genotpakket:

Dit pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 149 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer

€ 350 per persoon (indien beschikbaar).

Inbegrepen spectaculair excursieprogramma !

Onze 4- en 5-sterrenhotels tijdens de cultuurhistorische reis !


Ons cadeau als vakantieverlenging:
8 dagen ontspanning in een exclusief 4-sterrenhotel op Rhodos GRATIS!

Hier vindt u afbeeldingen en impressies van geselecteerde voorbeeldhotels.

Klimaattabel voor Rhodos

JFMAMJJASOND
Rhodos14°15°17°20°22°26°30°30°26°24°20°17°
Brussel13°18°22°24°23°20°14°

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Rhodos: 4e grootste Griekse eiland, behorend tot de eilandengroep Dodekanesos | Turkije: aan de Middellandse Zee op de Europees-Aziatische grens

Staatsvorm:

Griekenland: Parlementaire Republiek | Turkije: Republiek / Parlementaire Republiek

Hoofdstad:

Griekenland: Athene (ca. 665.000 inwoners) | Turkije: Ankara (ca. 5,5 miljoen inwoners)

Religie:

Griekenland: 97% orthodox | Turkije: 98% islam

Taal:

Griekenland: Grieks | Turkije: Turks

Klimaat:

Griekenland: zonnig, mediterraan klimaat | Turkije: heet mediterraan klimaat

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil tussen België en Rhodos bedraagt het hele jaar plus een uur en tussen België en Turkije bedraagt het hele jaar plus twee uur.

Elektriciteit:

Griekenland: 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.
Turkije: 220 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Telefoneren:

Om te bellen van Griekenland / Turkije naar België kiest u eerst 0032 (+32) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit België naar Griekenland / Turkije is de 0030 (+30) / 0090 (+90).

Land en mensen:

Weinig landen zijn zo rijk aan geschiedenis als Griekenland en Turkije. Bij een bezoek aan Turkije hoort natuurlijk een bezoek aan de bazaars, waar u kunt genieten van oosterse flair. De tapijt-, sieraad- en lederwaren-ambachten zijn vaste, deels eeuwenoude onderdelen van de oosterse cultuur. Daarom bezoeken we tijdens onze rondreis ook een sieradenfabriek, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier krijgt u interessante informatie over de ambachtskunst van het maken van tapijten en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al generaties lang wordt gemaakt. Bij interessante rondleidingen leert u meer over de verwerking van zijdedraden, het natuurlijke verven van de wol en het nauwkeurige en zeer tijdrovende ‚Turks knopen‘. U hebt vervolgens 1-2 uur de tijd om in de verschillende werkplaatsen kunstwerken en producten te bekijken.
Handelen en afdingen behoort tot de typische lokale gebruiken. Als u niet geïnteresseerd bent in een aankoop, dan accepteren de handelaren ook een duidelijk nee. In warenhuizen en supermarkten kunt u niet over de prijs onderhandelen. Dit geldt ook voor markten waar boeren uit de omgeving hun groenten verkopen.
In Turkije en in Griekenland is het gebruikelijk om een fooi te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje ca. 1 € per nacht en per kamer gebruikelijk, in een restaurant en cafés wordt er doorgaans ca. 10% van het te betalen bedrag gegeven en voor taxiritten wordt het bedrag meestal naar boven afgerond. Bij groepsreizen kan men uitgaan van zo’n 2 € per dag per persoon voor de reisleider en 1-2 € per dag per persoon voor de chauffeur. Vanzelfsprekend blijft het geven van fooien en de hoogte ervan echter een vrijwillige, persoonlijke beslissing.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis naar Turkije en Griekenland hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een internationaal paspoort vereist. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog een geldigheid hebben van minstens 150 dagen langer dan hetvoorziene verblijf in Turkije. Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Turkse en Griekse Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr en www.mfa.gr.en. Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de amers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Griekenland en Turkije kennen en veel te weten te komen ver het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief ienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken et extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten an te schaffen:
Genotpakket: Dit pakket bevat dagelijks een uitgebreid avondbuffet met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts 169* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de dagexcursie „Izmir & Sirince“: slechts € 115 per persoon in plaat (ter plaatse e boeken).
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Toeristenbelasting:

In Griekenland wordt voor 4- en 5-sterrenhotels van 1 maart tot 31 oktober een klimaatbeschermingstaks van maximaal €10 per kamer per nacht geheven. Buiten deze periode geldt de toeristenbelasting van maximaal €4 per kamer per nacht (vanaf januari 2024).

Valuta / banken / creditcards:

Griekenland: Griekenland is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het offi ciële betaalmiddel in Griekenland.
Openingstijden van de banken: ma. t/m do. 8.00 – 14.00 uur en vr 08.00 – 13.30 uur. MasterCard, American Express en Visa worden in heel Griekenland geaccepteerd. Contant geld kan met een ec-kaart en pincode uit de geldautomaten worden opgenomen. Vraag uw bank vooraf naar mogelijke kosten of beperkingen. Kaarten met het Cirrus- of Maestro-symbool worden ook geaccepteerd als betaalmiddel.
Turkije: Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers (februari 2024): 1 EUR = 33,78 TRY; 1 TRY = 0,03 EUR.
Euro- en reischeques worden door de meeste banken, hotels en wisselkantoren aangenomen. Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en ’s winters van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met bankkaart of kredietkaart moet u oppassen voor oplichters die proberen om ongemerkt uw bank- of kredietkaart te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste kaarten geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw bank- en kredietkaart altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van bankkaart of kredietkaart met pincode bij wisselkantoortjes moet u voorzichtig zijn.

Douanevoorschriften:

Griekenland: Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Goederencontroles vinden niet plaats, willekeurige controles in het kader van politiebewaking van de grenzen en politiecontrole van grensoverschrijdend verkeer kunnen niet worden uitgesloten.
Turkije: Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven.
Bij aankoop zijn bewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Griekenland: Het verwerven, bezitten, importeren en exporteren van drugs (zelfs kleine hoeveelheden) wordt zwaar bestraft. Het fotograferen van militaire installaties en belangrijke civiele faciliteiten (luchthavens/havens) is verboden vanwege het risico op spionage. Inbreuken zullen worden vervolgd – ook tegen EU-burgers. In geval van diefstal, opzettelijke of nalatige beschadiging, illegale opgraving en verwijdering van de vindplaats (d.w.z. zonder toestemming of kennisgeving aan de autoriteiten) van archeologische vondsten, kunnen buitenlanders ook worden vervolgd. archeologische artefacten kunnen ook buitenlanders worden vervolgd tot meerdere jaren gevangenisstraf, afhankelijk van de ernst van de overtreding. kan worden opgelegd.
Turkije: Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft (gevangenisstraf tot 10 jaar), aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen. Het wordt ten stelligste afgeraden in het openbaar politieke verklaringen af te leggen tegen de Turkse staat of sympathie te betuigen aan terroristische organisaties.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).
Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Wees voorzichtig met het eten van ongekookt voedsel, ongepasteuriseerde melkproducten (bijv. verse melk, ijs) en fruit dat niet geschild kan worden. Vermijd het drinken van kraanwater en ijsblokjes in dranken! Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!

Medische verzorging:

Griekenland: In Griekenland hebben alle personen die in België wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering).
Turkije: De standaard is hoog en het personeel goed opgeleid. Zeker in de toeristische gebieden vindt u meestal een medewerker die Engels spreekt. De meeste geneesmiddelen, die in België alleen op recept verkrijgbaar zijn, zijn ook in Turkije alleen op recept verkrijgbaar. De hantering is vaak ‘soepeler‘. Ziekenhuizen en talrijke dokterspraktijken bevinden zich in elke grotere stad en in streken die op toeristisch vlak goed zijn ontwikkeld; kleinere plaatsen hebben meestal alleen gemeentehospitalen. Bij uw ziekenfonds kunt u een buitenlandse lidmaatschapskaart verkrijgen die geldig is in Turkije. Deze wordt echter niet door alle artsen in Turkije aanvaard. In dit geval moeten de behandelingskosten ter plaatse contant worden betaald. Tegen overlegging van de kwitanties worden de kosten na de reis doorgaans vergoed. U doet er goed aan voor de reis bij het ziekenfonds te informeren naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor de kostenvergoeding.
Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar België in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.caami-hziv.fgov.be/nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: februari 2024

Heel goede,leerzame en prachtige reis’

Jules Albert V., reizigster, 07-02-2024²⁾


‘RSD is een goede reisorganisatie het was voor mij de eerste keer dat ik meeging. Een mooie leerrijke reis met een fantastische gids 👍👍👍’

Katrien S., reizigster, 21-02-2024²⁾


‘Prachtige leerzaam reis’

Jan D., reiziger, 21-02-2024²⁾


‘De reis was prima voorbereid en geweldig interessant, ook de keuze van de hotels.’

Jean Joseph D., reiziger, 20-03-2024²⁾

2) RSD-Belgium SA en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2023/2024 een reis hebben gemaakt met RSD.