Exotische Tiere Aanbiedingen reizen Italien Europa Werelderfgoed Chinese Muur Azië amerika Amerika Bus-safari nationaal park Kruger Afrika

11-daagse cultuurhistorische 4-sterrenreis Zweden, Finland & Noorwegen

Stockholm – Helsinki – Lahti – Petäjävesi (Werelderfgoed) – Rovaniemi – Noordkaap – Alta (Werelderfgoed) – Gammelstad (Werelderfgoed) – Falun – Lapland

Dankzij onze ervaringen en vele tips van enthousiaste reisdeelnemers hebben we de bekendste hoogtepunten van Scandinavië met verschillende bekroonde werelderfgoedplaatsen voor je op een rijtje gezet!

1e dag: comfortabele vlucht naar Stockholm

BEFL_Karte_Norwegen_Schweden

We vliegen comfortabel van Brussel naar Stockholm de betoverende hoofdstad van Zweden. Onze vriendelijke en competente, Engelssprekende studiereisleider verwelkomt ons op de luchthaven. We rijden naar ons mooie hotel in de omgeving van Stockholm, waar we ontspannen en vol verwachting de eerste nacht doorbrengen.

2e dag: Stockholm, het ‘Venetië van het Noorden’, Vasa-museum & panorama-veerboottocht langs de scherenkust

Stockholm

We beginnen de dag met een stadsrondleiding door Stockholm. De stad wordt ook wel het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, omdat ze zich uitstrekt over 14 eilanden en meer dan 50 bruggen heeft. Tijdens de stadsrondleiding met onze lokale gids krijgen we een uitgebreid beeld van deze indrukwekkende stad. Daarna hebben we tijd voor eigen verkenningen of u kunt de gelegenheid aangrijpen om het beroemde Vasa-museum te bezoeken. Vervolgens rijden we samen met onze touringcar naar de haven en gaan aan boord van de veerboot. Door de Stockholmse archipel, met zijn ontelbare kleine eilanden, varen we ‘s nachts naar Helsinki. We overnachten in onze comfortabele, rustige binnenhut.

3e dag: Helsinki met universiteit, operagebouw, rotskerk en forteneiland (UNESCO werelderfgoed) & Lahti

Helsinki

Na een heerlijk ontbijt aan boord van de veerboot leggen we aan in Helsinki, de pittoreske hoofdstad van Finland. We beginnen met een rondrit door de stad met een lokale gids. Hier zien we onder andere de universiteit van Helsinki, evenals het nieuwe operagebouw en de Lutherse kathedraal. Aansluitend kunt u optioneel de rotskerk Temppeliaukio bekijken en een veerboottocht naar het forteneiland Suomenlinna maken om dit te verkennen. Het fort dateert uit de 18e eeuw en is tegenwoordig een belangrijk UNESCO werelderfgoed. ‘s Middags rijden we verder naar Jyväskylä. In de plaats Lahti maken we een fotostop bij de bekende skispringschansen. We overnachten in een modern hotel in de omgeving van Jyväskylä.

4e dag: Jyväskylä met het stadhuis van Säynätsalo en de houten kerk van Petäjävesi (UNESCO werelderfgoed) & Kemi

Petäjävesi (Werelderfgoed)

In de ochtend bezichtigen we het bekende stadhuis in de wijk Säynätsalo van buitenaf. Het multifunctionele gebouwencomplex bestaat uit twee hoofdgebouwen, die rondom een centrale binnenplaats zijn gerangschikt. Het stadhuis behoort tot de belangrijkste werken van de architect Alvar Aalto. Aansluitend verkennen we de oude houten kerk van Petäjävesi (UNESCO werelderfgoed; inkom inbegrepen), die in de 18e eeuw werd gebouwd. Enthousiast rijden we vervolgens verder naar ons moderne hotel in Kemi.

5e dag: Rovaniemi met Kerstmandorp, poolcirkel, rendierboerderij, Fins Lapland & Inari

Kerstmandorp

Na een geweldig ontbijt rijden we naar Rovaniemi. Onderweg steken we de Noordpoolcirkel over. Hier bezoeken we het beroemde Kerstmandorp, de officiële thuisstad van de Kerstman. De poolcirkel loopt direct over het dorpsplein en is gemarkeerd met palen en een lichtketting. Daarna kunt u deelnemen aan een geweldige, optionele excursie naar een rendierboerderij. Vervolgens rijden we verder door het betoverende Fins Lapland naar Inari en genieten we van het prachtige merenlandschap.

6e dag: Noordkaap, Noordkaaphallen & Honningsvåg

Noordkaap Inbegrepen

Onze bestemming van vandaag is het hoogtepunt van onze reis, de beroemde Noordkaap. De kaap die uitsteekt in de Arctische Oceaan is het noordelijkste punt van Europa dat over de weg vanaf het vasteland bereikbaar is. Hier zien we het bekende herkenningspunt van de Noordkaap, de sierlijke wereldbolsculptuur, en verkennen we de bekende Noordkaaphallen (inkom inbegrepen). Na deze spannende ervaring zetten we onze korte rit naar Honningsvåg voort, waar we comfortabel overnachten.

7e dag: Alta & openluchtmuseum (UNESCO werelderfgoed)

Rotstekeningen, Alta (Werelderfgoed)

Tijdens onze rit van Honningsvåg naar Alta houden we onze ogen open voor rendieren, poolvossen en zeehonden. In Alta bezoeken we het openluchtmuseum. Dit archeologische museum biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de Altafjord en herbergt de tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen rotstekeningen, die tussen de 2.000 en 6.500 jaar oud zijn. De wereldberoemde tekeningen bevinden zich ongeveer 8,5 tot 26,5 meter boven zeeniveau en zijn gegraveerd in de rotsen die het dichtst bij de toenmalige waterlijn lagen – gewoon fascinerend. In de middag leren we de andere hoogtepunten van de stad Alta beter kennen tijdens een rondleiding.

8e – 9e dag: kerkendorp Gammelstad (UNESCO werelderfgoed), Luleå & Sundsvall

Gammelstad (Werelderfgoed)

Vandaag reizen we naar Zweden. Hier rijden we eerst naar Gammelstad (UNESCO werelderfgoed), het oude centrum van de stad Luleå. In de ongeveer 400 hutten van de nederzetting konden destijds de bewoners van de gemeente overnachten, die voor de kerkdienst naar Luleå kwamen. We verkennen het kerkdorp samen met onze studiereisleider en overnachten comfortabel in Luleå. Op dag 9 rijden we langs prachtige Scandinavische landschappen naar Sundsvall.

10e – 11e dag: Falun, Uppsala & terugvlucht

Uppsala

Na het ontbijt rijden we naar de beroemde mijnstad Falun. Sinds de 11e eeuw wordt hier koper gewonnen, wat heeft bijgedragen aan de bloeiende ontwikkeling van de stad. Hier hebben we tijd voor eigen ontdekkingen. U heeft ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een optionele mijnentocht. ‘s Middags zetten we onze reis voort naar Uppsala. De stad leren we kennen tijdens een interessante stadstour met onze reisbus. Op dag 11 nemen we afscheid. Een prachtige tijd in het hoge noorden komt ten einde. We rijden naar de luchthaven van Stockholm en vliegen gelukkig en met veel mooie herinneringen naar huis.

TerugvluchtiStock_45397420_XLARGE_NordkapFantastische dierenwereld

Voor u inbegrepen

  • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij naar Stockholm¹⁾
    inbegrepen transfers hotel / luchthaven / boot, luchthaventoeslagen
  • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde comfort- & 4-sterrenhotels (nat. categorie)
    9× uitgebreid ontbijtbuffet
  • 1 overnachting in een dubbele binnencabine op de veerboot van Stockholm naar Helsinki
    1× uitgebreid ontbijt
  • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne autocar met klimaatregeling met de meest fascinerende hoogtepunten van Scandinavië !
    Verheug u op een spectaculair excursieprogramma incl. inkom (volgens programma) o.a. met :
    • Stockholm
    • Panorama-veerboottocht
    • Scherenkust
    • Helsinki
    • Lahti
    • Stadhuis van Säynätsalo
    • Petäjävesi (Werelderfgoed)
    • Kerstmandorp
    • Poolcirkel
    • Fantastische dierenwereld
    • Fins Lapland
    • Noordkaap
    • Alta (Werelderfgoed)
    • Gammelstad (Werelderfgoed)
    • Falun
    • Uppsala
  • Gekwalificeerde, Engelssprekende studiereisleider
  • 24 uur arts op oproep


¹⁾ Bijvoorbeeld lijnvluchten met Scandinavian Airlines (gerenommeerde luchtvaartmaatschappij van Scandinavië en lid van de grootste luchtvaartalliantie ter wereld)

Uw extra’s op verzoek

Forteneiland Suomelinna (Werelderfgoed)

Ontdekkerpakket:

dit pakket omvat de toegang tot het Vasa Museum, de toegang tot de rotskerk Temppeliaukio, de veerboottocht naar het forteneiland Suomelinna (Werelderfgoed), het bezoek aan een rendierboerderij en het bezoek aan een mijn in Falun (Werelderfgoed): slechts € 229 p. p.

4- und 5-Sterne-Hotels_Zimmer

Toeslag eenpersoonskamer: € 800 p. p. (indien beschikbaar).

Inbegrepen spectaculair excursieprogramma en inkom o.a. met de 12 beroemdste hoogtepunten van Scandinavië!

Landinformatie Zweden, Finland & Noorwegen

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Kaapstad212222201713121315182021
Brussel2371218222423201373

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Hoofdstad:

Zweden: Stockholm
Noorwegen: Oslo
Finland: Helsinki

Staatsvorm:

Zweden & Noorwegen: parlementaire monarchie
Finland: parlementaire regering

Religie:

In alle drie de landen overwegend protestants-luthers, ook moslims, katholieken en kleinere religies.

Taal:

Zweden: Zweeds; erkende minderheidstalen: Sami, Fins, Meänkieli (Fins in Tornedalen), Jiddisch, Romani Chib (een Romataal)
Noorwegen: Noors; Sami (ook een officiële landstaal) wordt ook gesproken in het noorden van Noorwegen
Finland: Fins; Zweeds

Klimaat:

Door de grootte van Scandinavië zijn er verschillende klimaatzones. De noordelijke regio’s liggen in de Arctische poolzone. Het zuiden heeft een gematigd klimaat met gematigd warme zomers en relatief milde winters.

Plaatselijke tijd:

Central European Time (CET) is van toepassing met zomer-/wintertijdomschakeling. Dit betekent dat er het hele jaar door geen tijdsverschil is met België.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale oproepen van België naar Zweden is 0046, naar Noorwegen 0047 en naar Finland 00358. Voor gesprekken naar België kies je 0032. De 0 voor het netnummer wordt in alle gevallen weggelaten.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Een adapter is meestal niet nodig.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Belgische staatsburgers hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Zweden, Finland en Noorwegen. Een identiteitskaart of paspoort dat minstens geldig is voor de duur van je verblijf volstaat om de drie landen binnen te komen. Andere nationaliteiten: Informeer bij de ambassade. U kunt alleen juridisch bindende informatie en/of informatie over inreisbepalingen verkrijgen als u rechtstreeks contact opneemt met de ambassade of het consulaat-generaal van uw land van bestemming.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie uptodate te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Zweden, Finland en Noorwegen te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genotpakket: dit pakket bevat diner in buffetvorm of minimaal een 2-gangenmenu vanaf de 3e dag: slechts € 399* p. p.
Ontdekkerpakket: dit pakket bevat de toegang tot het Vasa Museum, de toegang tot de rotskerk Temppeliaukio, de veerboottocht naar het forteneiland Suomelinna (Werelderfgoed), het bezoek aan een rendierboerderij en het bezoek aan een mijn in Falun (Werelderfgoed): slechts € 229* p. p.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Zweden: de munteenheid is de Zweedse kroon (SEK). 1 kroon = 100 öre. Koers (maart 2025): 1 EUR = 10,93 SEK; 1 SEK = 0,09 EUR.
In Zweden betaal je zelfs de kleinste bedragen met een EC- of creditcard. Veel winkels, cafés en restaurants accepteren helemaal geen contant geld meer. De meeste banken in Zweden werken niet meer met contant geld. Het is aan te raden om een standaard internationale creditcard of betaalpas mee te nemen. Travellers cheques worden in Zweden niet meer geaccepteerd.
Finland: de munteenheid is de euro. In Finland worden cashloze betalingen nu bijna overal geaccepteerd. Veel transacties kunnen alleen zonder contant geld worden uitgevoerd. Dit geldt vaak ook voor kleine bedragen, zoals het gebruik van toiletvoorzieningen of het kopen van een koffie to go. Contant geld in de lokale valuta kan met een Girocard en pincode worden opgenomen bij geldautomaten in heel Europa.
Noorwegen: de munteenheid is de Noorse kroon (NOK). 1 kroon = 100 öre. Koers (maart 2025): 1 EUR = 11,76 NOK; 1 NOK = 0,09 EUR. Contant geld opnemen bij geldautomaten en betalen met creditcards is bijna overal mogelijk. Ook in Noorwegen is betalen zonder contant geld de norm geworden. Travellers cheques worden niet langer geaccepteerd in Noorwegen.

Douanevoorschriften:

Zweden: de import en export van goederen is onderworpen aan de regelgeving van de Europese Unie. Het beginsel van nietcontroles van goederen sluit willekeurige controles in het kader van de grensbewaking door de politie en politiecontroles van grensoverschrijdend verkeer niet uit. Personen onder de 20 mogen in het algemeen geen alcohol invoeren in Zweden en personen onder de 18 mogen in het algemeen geen tabak invoeren in Zweden. Personen van 20 jaar of 18 jaar en ouder mogen alcohol en tabak voor eigen gebruik Zweden binnenbrengen. Levensmiddelen mogen worden ingevoerd voor persoonlijk gebruik. De maximale hoeveelheid vis is beperkt tot 15 kilo.
Noorwegen: de Noorse douaneregels zijn zeer streng. Vooral de invoer van alcoholische dranken, maar ook van tabaksproducten, is aan strenge beperkingen onderworpen. Kleine overtredingen worden zwaar bestraft. Bij de invoer van auto’s moeten hoge invoerrechten worden betaald. De in- en uitvoer van nationale en buitenlandse valuta is onbeperkt, maar moet worden geregistreerd als de waarde meer dan NOK 25.000 bedraagt. De export van zelfgevangen vis is nu alleen toegestaan als deze is gevangen onder het beheer van een geregistreerd visbedrijf. Het nieuwe exportquotum is maximaal twee keer per jaar 18 kg.
Finland: op de in- en uitvoer van goederen zijn de bepalingen van de Europese Unie van toepassing. Het beginsel van niet-controles van goederen sluit steekproefsgewijze controles in het kader van de grensbewaking door de politie en politiecontroles van grensoverschrijdend verkeer niet uit. Wapens mogen niet worden ingevoerd zonder voorafgaande toestemming.
Meer douane-informatie over het invoeren van goederen kun je krijgen bij de ambassade van je land van bestemming. Alleen daar kun je juridisch bindende informatie krijgen.
Belangrijk: als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden. Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen

Veiligheidsadviezen per land:

Criminaliteit: kleine criminaliteit zoals zakkenrollen komt vooral voor in stadscentra, toeristische centra en transferpunten zoals veerboten en luchthavens. Bewaar geld, identiteitskaarten, rijbewijzen en andere belangrijke documenten veilig en apart en bewaar kopieën het best elektronisch. Betaal liever zonder contant geld en neem alleen het geld mee dat je die dag nodig hebt en geen onnodige waardevolle spullen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Zweden: overtreding van het verbod op het fotograferen en betreden van aangewezen militaire defensieterreinen wordt bestraft met hoge boetes en/of gevangenisstraf. Net als in België verbiedt de Zweedse wapenwet het dragen, verhandelen en importeren van traangassprays. De consumptie van alcohol is op veel openbare plaatsen verboden. Drugsbezit – zelfs in kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik – is verboden in Zweden, net als het gebruik zelf (gevangenisstraffen tot drie jaar, en aanzienlijk langere straffen in ernstige gevallen). Het is verboden om messen te dragen op openbare plaatsen.
Noorwegen: alcoholconsumptie is verboden op openbare plaatsen en in parken. Het meenemen van zelfs de kleinste hoeveelheden verdovende middelen leidt meestal tot arrestatie aan de grens, een inreisverbod of gevangenisstraf.
Finland: alcoholconsumptie in het openbaar is verboden, maar wordt meestal getolereerd zolang tegelijkertijd de openbare orde niet wordt verstoord.

Medische aanwijzingen:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (https://www.wanda.be/nl/landen/). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland.

Medische verzorging:

Zweden: over het algemeen is het zorgniveau in Zweden goed tot zeer goed. In overeenstemming met de wetgeving van de Europese Gemeenschap kunnen EU-burgers die tijdelijk in Zweden verblijven aanspraak maken op uitkeringen volgens de Zweedse wetgeving in geval van ziekte. Een Europese ziekteverzekeringskaart die door het Belgische wettelijke ziekenfonds is afgegeven voordat je op reis gaat, moet worden getoond als bewijs dat je er recht op hebt. Naast de verzekeringskaart moet een identiteitskaart of paspoort worden voorgelegd als identificatiebewijs. Een eigen bijdrage van ten minste SEK 200 (ca. € 20), afhankelijk van de kosten, is onmiddellijk verschuldigd voor elk bezoek aan de dokter.
Noorwegen: voor spoedeisende tandheelkundige diensten (tannlegevakt) moet meestal ter plaatse contant of met een creditcard worden betaald. Voor alle andere behandelingen moet de Europese ziekteverzekeringskaart, die verkrijgbaar is bij de plaatselijke zorgverzekeraar, worden overlegd om de behandelingskosten te dekken.
Finland: het zorgniveau in Finland is goed tot zeer goed. EUburgers die tijdelijk in Finland verblijven, kunnen volgens de Finse wet aanspraak maken op uitkeringen in geval van ziekte, in overeenstemming met de wetgeving van de Europese Gemeenschap. Als bewijs van recht moet een Europese ziekteverzekeringskaart worden voorgelegd die vóór de reis is afgegeven door het Belgische ziekenfonds.

Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: maart 2025