Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

8-daagse 5-sterrenreis Cyprus

Nicosia – Klassiek Salamis – Golden Beach – Famagusta – Klooster Bellapais – Kyrenia

Een van de meest favoriete cultuurhistorische reizen onder de Belgen!

Verloop van uw reis

Verheug u op een fascinerende cultuurhistorische reis op het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. Volg de sporen van de Apostelen en Kruisridders naar de gekendste cultuurhistorische en natuurmonumenten op het eiland.

1e dag: Vlucht naar Ercan en transfer naar ons sterrenhotel

U landt in Ercan in het prachtige noordelijke deel van het eiland. Onze vriendelijke en competente, Nederlandssprekende reisleiders ontvangen u op de luchthaven. We reizen samen in onze moderne bus met airconditioning naar ons sterrenhotel in de buurt van Famagusta, waar we de eerste 3 nachten verblijven.

2e dag: Nicosia, klassiek Salamis & St-Barnabas Klooster

Welkom in het labyrint van de vredige steegjes van Nicosia – de laatste gedeelde hoofdstad van Europa. Eerst nemen we een kijkje in het spannende noordelijk deel van de stad. Hier bezichtigen we o.a. een prachtige Osmaanse Karavanserai (inkom inbegrepen) met haar Oriëntaalse sfeer. Dan gaan we te voet verder over de ‘grens’, de zogenoemde groene lijn, naar het zuidelijke stadsdeel. Hier heeft u voldoende tijd voor eigen ondernemingen. Laat u meenemen in de gezellige drukte van de pittoreske steegjes en maak een wandeling langs de Venetiaanse muren. Daarna rijden we naar de prachtige Romeinse stad Salamis, direct aan zee (inkom inbegrepen). Daar bewonderen we de ruïnes van het Gymnasium, het Forum en de Therme. Aan het einde van de bewogen dag gaan we naar het nabijgelegen St-Barnabas Klooster (inkom inbegrepen) en zien we de sarcofaag van de heilige Barnabas, de apostel, martelaar en nationale heilige van Cyprus.

3e dag: Klooster St-Andreas, Golden Beach & Kerk Agios Afksentios

Golden Beach - het mooiste strand van Cyprus

Vandaag gaan we met een panoramarit op weg naar het ongerepte deel van Noord-Cyprus, richting Karpaz. Eerst komen we voorbij aan het schilderachtige vissersdorpje Dipkarpaz en rijden dan door naar het fascinerende Klooster St-Andreas (inkom inbegrepen). Dit werd toegewijd aan de Apostel Andreas en geldt als een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van het eiland. Daarna komen we aan bij de Golden Beach, vast en zeker het mooiste strand van Cyprus. Met een beetje geluk zien we hier tijdens een rustige wandeling de sporen van de bekende zeeschildpad ‘Caretta Caretta’ in het zand. Als bekroning van de dag brengen we een bezoek aan de Kerk Agios Afksentios in Büyükkonok (inkom inbegrepen). Deze kerk werd gerestaureerd met een cultuurproject van de EU.

4e dag: Famagusta, St-Nicolaas Kathedraal & Miniatuurpark

Famagusta

De ontdekkingstocht van vandaag brengt ons naar het volgende hoogtepunt in Famagusta: de prachtige St-Nicolaas Kathedraal (inkom inbegrepen). De kathedraal is door de Ottomanen omgedoopt tot de huidige Lala Mustafa Pasha-moskee. Daarna bekijken we een fascinerend, eeuwenoud handwerk in een modern tapijtatelier in de haven. De verscheidenheid, het ontwerp en de kleurrijkheid van de handgeknoopte kunstwerken is een unieke inspiratie. Daarna bezoeken we het Miniatuurpark (inkom inbegrepen), waar we de 15 belangrijkste bezienswaardigheden van Cyprus in miniatuurformaat zien. De volgende 4 nachten brengen we door in de omgeving van Kyrenia.

5e dag: Klooster Bellapais, havenstad Kyrenia, citadel & scheepsmuseum

We rijden door het imposante Pentadaktylos-gebergte naar het beroemde Klooster Bellapais (inkom inbegrepen) op een hoogte van 700 meter. Het is een meesterwerk van de Gotische bouwkunst dat werd gebouwd met hulp van de kruisridders. In de 13e eeuw maakten vele Christenen een pelgrimstocht naar dit klooster omdat er in die tijd blijkbaar een fragment van het Heilige Kruis werd bewaard. We wandelen tussen cipressenbomen door en u geniet van een fantastisch panorama op de havenstad Kyrenia. Dit betoverende uitzicht gaf de auteur Lawrence Durrel inspiratie voor zijn beroemde werk ‘Bitter Lemon’. Dan gaan we naar de oude haven van Kyrenia. Hier dobberen de witte boten in het turquoise water. We wandelen langs de havenpromenade naar de machtige vesting (inkom inbegrepen), het herkenningspunt van de stad. De muren van de vesting zijn 21 meter hoog. Vervolgens bewonderen we een antiek scheepswrak uit het jaar 300 voor Christus. In het museum (inkom inbegrepen) zien we veel goed bewaarde stukken uit de oudheid. De traditie van vakmanschap brengt ons daarna in een sierraden- en lederatelier. Daar heeft u ook de mogelijkheid om een persoonlijk vakantiesouvenir te kopen. We eindigen de avond in het comfortabele sterrenhotel.

6e – 7e dag: Kyrenia – de culturele parel van het zonnige eiland

Nu is er volop tijd voor ontspanning en nieuwe ontdekkingen. Sommigen ontspannen zich bij het zwembad, maken een heerlijke strandwandeling of bezoeken een traditioneel stoombad. Ook de pittoreske cafés in de havenstad Kyrenia nodigen u uit om te vertoeven. U kunt ook op eigen houtje de natuurlijke en culturele schatten in de omgeving verkennen. Een bezoek waard is de Gecitköy-dam en de oude stad Soli. De indrukwekkende Mamas-kerk met de fantastische fresco‘s zijn een bijzonder hoogtepunt.

8e dag: Terugreis

Vandaag komt er een einde aan een onvergetelijke week vakantie. We hebben samen veel meegemaakt, er zijn vriendschappen gesmeed en velen van ons willen elkaar graag weer zien: We willen elkaar bij de volgende reis weer zien.


Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij³⁾ naar Ercan
  inbegrepen hoteltransfers, luchthaven- en veiligheidstoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4- en 5-sterrenhotels (nat. categorie)
  incl. 7× uitgebreid ontbijtbuffet
 • Fascinerende cultuurhistorische reis met civilisation antique avancée,
  heilige apostelen & wereldbekende kruisridders!
  Spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met:
  • Nicosia
  • Klassiek Salamis
  • St-Barnabas Klooster
  • Klooster St-Andreas
  • Golden Beach
  • Kerk Agios Afksentios
  • Famagusta
  • St-Nicolaas Kathedraal
  • Miniatuurpark
  • Klooster Bellapais
  • Kyrenia
  • Scheepsmuseum
 • Gekwalificeerde, Nederlandssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep


³⁾ Bijvoorbeeld Freebird Airlines (bekende chartermaatschappij) met overstap in Antalya

Uw extra’s op verzoek

Genotpakket:

Dit pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet ‘s avonds met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: €169

Toeslag eenpersoonskamer: € 250 per persoon/reis (indien beschikbaar).

U zult enthousiast zijn over onze 4- en 5-sterrenhotels!


Voorbeelden van hotels

Inbegrepen spectaculair excursieprogramma !

Landeninformatie (Noord-)Cyprus

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Nicosia161720232833353533292018
Brussel2381218202422201363

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Cyprus:

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. Geografisch behoort het eiland tot Azië, wordt echter zowel politiek als ook cultureel tot Europa gerekend.
Sinds 1974 is Cyprus feitelijk gedeeld. De internationaal erkende Republiek Cyprus oefent de daadwerkelijke controle alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit, in het noordelijke deel niet. De delen worden door een demarcatielijn (Groene Lijn) gescheiden. Alleen de Republiek Türkiye erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus beslaat iets meer dan eenderde van het hele eiland.

Land en mensen:

Bijna geen enkel ander land is zo rijk aan geschiedenis als Cyprus. Een bezoek aan de bazaars, waar u kunt genieten van oosterse flair, staat ook op het programma. Daarom bezoeken we op onze rondreis ook een sieradenmanufactuur, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over het ambacht van het tapijtknopen en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties ontstaat. U krijgt een interessante demonstratie te zien van het toebereiden van de zijden draden, het met natuurlijke kleurstoffen verven van wol en het fijne en arbeidsintensieve knopen. In de manufacturen heeft u telkens 1 à 2 uur de tijd om kunstwerken en producten te bekijken.
Loven en bieden is op dit eiland typisch gebruik. Mocht u niets willen kopen, accepteren de verkopers ook een duidelijk ‘nee’. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgeboden. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld.
Op Noord-Cyprus is het gebruikelijk om drinkgeld te geven. Net als in Amerika vormt het in dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien wordt er waardering voor de verrichte dienst mee uitgedrukt. Het kamermeisje kunt u 0,50 euro per nacht geven. In restaurants en voor taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van ongeveer 2 euro per persoon per dag voor de reisbegeleider en 1 à 2 euro per persoon per dag voor de chauffeur. Vanzelfsprekend is iedereen vrij om te beslissen of en hoeveel drinkgeld hij of zij wil geven.

Verkeer:

In de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ wordt links gereden.

Plaatselijke tijd:

Op Noord-Cyprus is het het hele jaar door één uur later dan in België.

Elektriciteit:

240 V, er is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het landnummer van Noord-Cyprus is 0090, vóór het zonenummer vervalt de nul. Wanneer u vanuit Turkije of Noord-Cyprus naar België belt, moet u 0032 kiezen en dan het zonenummer zonder de nul.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis naar Noord-Cyprus hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een internationaal paspoort vereist, die nog tijdens de gehele duur van het verblijf geldig moeten zijn. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog 6 maanden geldig zijn.
Reizigers met een andere nationaliteit wordt geadviseerd om bij het Republiek Türkiye Consulaat na te vragen welke bepalingen er voor hen gelden. Nadere informatie op www.mfa.gov.tr.
Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_ het_buitenland/reisdocumenten/.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.
Oversteken van de ‘Groene Lijn’: Het oversteken van het noordelijke naar het zuidelijke deel van Cyprus is voor EU-burgers met een geldig reisdocument principieel zonder problemen mogelijk op de hiervoor bepaalde grensovergangen. Er zijn normaalgesproken geen wacht- of oponthoudstijden. Bij de grensovergang vindt in beide richtingen een identiteitscontrole plaats (geldig internationaal paspoort of identiteitskaart nodig).

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn uitstekend opgeleid. Ze zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en begroeten u graag op de introductiebijeenkomst. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. En de voorpret kan beginnen: we hebben een afwisselend programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Daardoor kunt u de cultuur en het veelzijdige landschap van Noord-Cyprus leren kennen en veel te weten komen over het land en zijn mensen.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genotpakket: Dit pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet ‘s avonds met internationale specialiteiten: slechts € 169 per persoon.
Ontdekkerspakket: Dit pakket bevat de dagexcursie ‘Big Island Tour’: Kruisriddersburcht St. Hilarion (inkom & rondleiding inbegrepen), St. Mamas Kerk en natuurmuseum (inkom & rondleiding inbegrepen), Gecitköy stuwdam, klassiek Soli met de oudste olijfboom van het eiland (inkom & rondleiding inbegrepen), en sinaasappelplantages: slechts € 119 per persoon. (ter plaatse te boeken).

Valuta/banken/kredietkaarten:

Sinds 01-01-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers: (januari 2024) 1 EUR = 32,53 TRY; 1 TRY = 0,03 EUR.
Euro- en reischeques worden door de meeste banken, hotels en wisselkantoren aangenomen. Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en ’s winters van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met bankkaart of kredietkaart moet u oppassen voor oplichters die proberen om ongemerkt uw bank- of kredietkaart te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste kaarten geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw bank- en kredietkaart altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van bankkaart of kredietkaart met pincode bij wisselkantoortjes moet u voorzichtig zijn.

Douanevoorschriften:

Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop in Turkije zijn aankoopbewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen van Turkije per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro.
Streng bestraft (gevangenisstraffen tot 10 jaar) worden de aankoop, het bezit en de uitvoer van ‘cultuur- en natuurgoederen’, omdat deze gelden als staatseigendom. Bij overtreding zijn, ook voor toeristen, meerdere maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsommen (momenteel ca. 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het om antieke of oud uitziende voorwerpen gaat die slechts een lage waarde lijken te hebben. In enkele gevallen werden gevangenisstraffen opgelegd. Daarom waarschuwen we uitdrukkelijk om geen antieke voorwerpen, oude munten, fossielen e.d. van handelaren te kopen of zelf mee te nemen.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_ het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane
Let op: In de buurt van de demarcatielijn (Groene Lijn) en van militaire instellingen heerst op heel Cyprus een strikt fotografeerverbod dat niet overal goed met borden e.d. is aangegeven.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico’s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio en eventueel hepatitis. Wees voorzichtig bij het eten van ongekookte levensmiddelen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (bv. verse melk, ijskreem) en fruitsoorten die niet geschild kunnen worden. Drink geen kraantjeswater en gebruik geen ijsblokjes in dranken! Algemeen gezegd: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: januari 2024