Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

27.06.2019

De Westcoast Kids lachen weer

Een geweldig tandartsproject in Zuid-Afrika met ondersteuning van RSD
Ongeveer 160 kilometer ten noorden van Kaapstad aan de prachtige westkust van Zuid-Afrika, ligt het dorpje Paternoster. Veel gezinnen wonen hier op de rand van het bestaansminimum. Dit betekent voor de kinderen:
Onvoldoende medische zorg. Ook voor tandheelkundige zorg. Van de 300 kinderen op de enige school in het dorp heeft 95 procent acute tandheelkundige behandeling nodig. Het hulpproject „Westcoast Kids“ is een enorme hulp voor de kinderen.

Het omvat vooral de inzet van de grote tandheelkundige praktijk KU64 in Berlijn. Sinds tien jaar reizen hun specialisten in januari of februari voor een week of langer naar Paternoster. Hun doel: De kinderen behandelen en zorg te bieden om tanden te behouden. De jonge scholieren krijgen uitleg over goede mondhygiëne zodat eventuele schade beperkt blijft: Preventie.

Hoe toerisme kan helpen

De hulp is volledig op vrijwillige basis en wordt gefinancierd met donaties. De RSD-reisgroep heeft 10.000 euro bijgedragen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het project. Daarnaast zijn er ook balpennen en sleutelkoorden als kleine cadeautjes voor de kinderen. Voor RSD-directeur Horst Zsifkovits is dit Zahndoc-project een bijzonder project: „Het is een prachtig voorbeeld van hoe toerisme in armere regio’s van de wereld goed kan doen en mensen uit verschillende landen bij elkaar kan brengen.“ Zal RSD de „Westcoast Kids“ de komende jaren blijven steunen? Horst Zsifkovits: „Dat kan ik me heel goed voorstellen!“

„Een echte glimlach kan de wereld veranderen. We willen de kinderen van Paternoster hun glimlach teruggeven“, zegt tandarts Dr. Stephan Ziegler. Het hoofd van de KU64-tandartsenpraktijk was recentelijk weer in Zuid-Afrika. Hij wil RSD in het bijzonder bedanken voor de inzet: „Dat was een enorme steun voor ons, die we heel goed konden gebruiken! Er kunnen veel dingen worden geïnitieerd die een blijvend effect zullen blijven hebben en waarop we de komende jaren kunnen bouwen“, aldus de tandarts. De campagne heeft ook de belangstelling van de televisie gekregen. Hiermee hebben de kijkers kunnen ervaren hoe de tandheelkundige hulp ter plaatse wordt uitgevoerd. Hoe de schoolkinderen de vier tandartsen en hun zes tandartsassistenten uit Berlijn van harte welkom heten met een gezamenlijke dans. Hoe Stephan Ziegler en zijn team een tijdelijke tandartspraktijk in de gemeenschapsruimte van de kerk hebben opgezet met de apparatuur die ze bij zich hadden. En hoe ze moeten improviseren en hun werk onder moeilijke omstandigheden moeten uitvoeren.

Laten zien hoe je tanden poetst

De jonge Zuid-Afrikanen komen dan in kleine groepjes naar het behandelcentrum. Ze zijn nieuwsgierig, een beetje verlegen, een beetje angstig. Geen wonder. „Gebroken, gebroken, gebroken“, is vaak een typische eerste diagnose wanneer Dr. Frank Schreiber naar de tanden van de kleine patiënten kijkt. „Dat raakt mij dan toch wel. Zo’n klein kind. Gewoon triest“, zegt de expert van het KU64-team ter plaatse. Gemiddeld moeten hij en zijn collega’s 2,5 gaten per patiënt vullen. Om tanden te redden die normaal gesproken worden getrokken in Zuid-Afrika. Dit is nog een reden waarom de meeste kinderen op driejarige leeftijd al hun melktanden zijn kwijtgeraakt.

Omdat tandbederf het grootste probleem is, investeren de Berlijnse tandheelkundige experts veel tijd in het thema „correcte tandhygiëne“. Veel van de kinderen hebben helemaal geen tandenborstel. En als ze dat wel hebben, weet bijna niemand hoe ze deze op de juiste manier moeten gebruiken. Voor de kinderen wordt de aanwezige tandplak gekleurd, zodat ze weten waar hun probleem ligt. Daarna wordt op speelse wijze samen de tanden gepoetst.

Het KU64-team bezoekt ook andere locaties in Paternoster. Bijvoorbeeld in het lokale kinderdagverblijf. Ook belangrijk: De samenwerking met de vrijwilligers van de stichting „Kinder fördern – Zukunft stiften“ uit Stuttgart. Vrijwilligers van deze stichting zijn hier het hele jaar door actief als opvoeders en verzorgers. En ze zorgen er ook voor dat de kinderen hun tanden poetsen, ook zonder toezicht van de tandartsen uit Berlijn. En dat dan iedere dag, ook als hun Duitse vrienden weer vertrokken zijn… Op de dag van hun afscheid houden de dankbare kinderen ervan om opnieuw voor hen te dansen.

Meer impressies van het project:


terug naar overzicht