Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landinformatie – Sri Lanka

Klimaattabel

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
COLOMBO272727292929262929262626
BRUSSEL2371218222423201373

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan, ten zuiden van India.

Staatsvorm:

Presidentiële republiek met een parlementaire-democratische orde.

Hoofdstad:

Officieel: Sri Jayewardenepura – Kotte (regeringszetel) de facto: Colombo

Religie:

70,2% boeddhisten (theravada – boeddhisme), 12,6% hindoes, 9,7% moslims, 7,4% christenen, 1,3% overige

Taal:

De officiële talen zijn Singalees en Tamil; de lingua franca is Engels

Klimaat:

Er heerst een tropisch warm en vochtig moessonklimaat. Milder op grotere hoogte en aan de kust.

Elektriciteit:

230 volt, 50 Hertz. Hier is een adapter noodzakelijk.

Plaatselijke tijd:

Het verschil met de Midden-Europese Tijdzone (CET) is +4:30 uur met de standaardtijd (wintertijd). Omdat er niet wordt overgeschakeld op zomertijd, wordt het tijdsverschil in de zomer teruggebracht tot +3:30 uur.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken van België naar Sri Lanka is 0094, van Sri Lanka naar België draait u 0032, voor het netnummer valt de nul weg.

Land en mensen:

Gedrag dat kan worden geïnterpreteerd als religieuze opstandigheid wordt bestraft door de politie, waaronder opsluiting voor meerdere dagen. Het is verboden om uzelf te laten fotograferen met uw rug naar een Boeddhabeeld. Respectloze foto’s van religieuze motieven kunnen leiden tot zware boetes en zelfs gevangenisstraf. Het fotograferen van de zogenaamde ‘wolkenmeisjesfresco’s’ bij Sigiriya is verboden. Het niet naleven van dit verbod kan leiden tot zware boetes en inbeslagname van de camera door de Sri Lankaanse politie. Het fotograferen van militaire installaties is ook verboden. Tempels mogen alleen worden betreden met bedekte schouders en broeken of rokken tot over de knieën. Draag geen kleding of tatoeages met boeddhistische motieven, omdat dit kan worden opgevat als denigrerend over het boeddhisme. Zorg ervoor dat u foto’s mag maken of vraag om toestemming. Zorg ervoor dat u de instructies en voorschriften volgt bij Sri Lankaanse culturele bezienswaardigheden.

Inreisvoorwaarden voor Belgische staatsburgers:

Belgische staatsburgers hebben een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is na binnenkomst om Sri Lanka binnen te komen, evenals een verplicht toeristenvisum. Het standaard bezoekvisum is 6 maanden geldig vanaf de datum van afgifte en laat een verblijf van maximaal 60 dagen toe. Het visum kan online worden aangevraagd via de officiële website www.srilankaevisa.lk. De betaling gebeurt online. Ga voor de meest recente visumregels naar https://www.immigration.gov.lk/pages_e.php?id=61.
Het is ook mogelijk om een visum bij aankomst aan te vragen op de luchthaven van Colombo. De capaciteit op de luchthaven is echter beperkt en er zijn lange wachttijden te verwachten. Bovendien wordt de toegang geweigerd als het visum niet wordt goedgekeurd. Het wordt daarom sterk aangeraden om je visum vooraf online aan te vragen.
Andere nationaliteiten: Informeer bij de ambassade.
Houd er rekening mee dat RSD Belgium niet verantwoordelijk kan worden gesteld als je de toegang wordt geweigerd. RSD Belgium kan niet verantwoordelijk worden gesteld als je de toegang wordt geweigerd op vertoon van een ongeldig identiteitsbewijs.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Sri Lanka te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Halfpension: Dit pakket bevat 12x uitgebreid buffet of 5-gangen menu: slechts € 199 per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de drie excursies ‘Werelderfgoed Polonnaruwa’, ‘Panorama-treintocht door het hoogland van Sri Lanka’ evenals ‘Safari Nationaal Park Udawalawe’: slechts € 189 per persoon.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Valuta: Sri Lankaanse roepie (LKR). Koers (mei 2024): 1 EUR = 316,19 LKR; 1 LKR = 0,003 EUR.
Banken / kredietkaarten: Geldautomaten die kredietkaarten met pin accepteren zijn voldoende aanwezig. Het is echter raadzaam om uw bank vooraf over uw geplande reis te informeren om te vermijden dat transacties met uw kaart worden geblokkeerd vanwege het vermoeden van misbruik. Bij het vooruitbetalen van ziekenhuiskosten of artsbezoeken wordt vaak om een kredietkaart gevraagd, ook wanneer u een geldige reisverzekering hebt voor ongevallen en medische kosten. Het is raadzaam om uw kredietkaart steeds bij u te hebben. Buitenlandse bankkaarten kunnen niet gebruikt worden in Sri Lanka.

Douanevoorschriften:

De in- en uitvoer van lokale valuta is voor toeristen alleen toegestaan tot een bedrag van LKR 200. Er is geen limiet aan de hoeveelheid vreemde valuta die u mag meenemen, maar u moet het wel aangeven als de waarde hoger is dan USD 10.000. Vreemde valuta kunnen worden geëxporteerd tot een waarde van USD 5000 als ze bij binnenkomst zijn aangegeven. Tabak mag niet worden ingevoerd. De import en export van artikelen gemaakt van beschermde dier- en plantensoorten is verboden. Voor de export van antiek (meestal voorwerpen ouder dan 50 jaar) is officiële toestemming nodig. De in- en uitvoer van wapens en drugs is strikt verboden.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

De Sri Lankaanse wet, met name het strafrecht, moet ook volledig worden nageleefd door buitenlandse toeristen. Er wordt verwezen naar de bepalingen inzake de in- en uitvoer van vreemde valuta, illegaal bezit van verdovende middelen en wapens, en seksuele misdrijven. Overtredingen en gedrag dat kan worden geïnterpreteerd als religieuze ongehoorzaamheid kunnen leiden tot zeer strenge straffen. Seksueel misbruik van kinderen (§ 176 StGB) kan ook in België worden bestraft, zelfs als het misdrijf in het buitenland werd gepleegd.

Veiligheidsadviezen per land:

Sinds de terroristische aanslagen op kerken en hotels in Colombo, Negombo en Batticaloa op paaszondag 2019, waarbij talrijke doden en gewonden vielen, onder wie buitenlanders, is de veiligheidssituatie versoepeld. Na de aanslagen werden de veiligheidsmaatregelen duidelijk en herkenbaar verscherpt en nam de aanwezigheid van veiligheidstroepen in het hele land toe. In het algemeen kan op korte termijn een avondklok worden ingesteld en kunnen sociale media worden geblokkeerd. Er blijven verhoogde veiligheidsmaatregelen van kracht op de luchthaven.
Criminaliteit: Gewelddadige criminaliteit komt het meest voor binnen lokale groepen. Buitenlanders, vooral vrouwen die alleen of in kleine groepen reizen, worden af en toe het slachtoffer van gewelddadige aanrandingen, ook seksueel, ook in toeristische centra. Hiervoor worden soms drugs of knock-outdruppels toegediend via drankjes.

Medische aanwijzingen:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifi eke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Vaccinaties tegen hepatitis A worden aanbevolen als reisvaccinaties, en ook tegen knokkelkoorts, hepatitis B, tyfus, hondsdolheid en Japanse encefalitis voor langdurig verblijf of speciale blootstelling.
Muggenspray: Adequate bescherming tegen muggen (voorzorgsmaatregelen) wordt aanbevolen. Het omvat:

  • lange, lichtgekleurde buitenkleding die geïmpregneerd is tegen insecten,
  • Wrijf alle huidoppervlakken in met een geschikt afweermiddel en
  • geïmpregneerde klamboes gedurende de nacht of
  • Verblijf in kamers die beschermd zijn tegen muggen (horren, airconditioning). Ze beschermen tegen andere ziekten zoals knokkelkoorts en Japanse encefalitis.

Diarree en darmziekten: Diarreeziekten komen het hele jaar door in het hele land voor. Kraanwater, zelfs in steden, is niet van drinkwaterkwaliteit. Het wordt aanbevolen om alleen originele dranken uit flessen of blik te consumeren of om water voor consumptie grondig te koken, te filteren of chemisch te desinfecteren. Voor het wassen van fruit en groenten of het poetsen van tanden mag buiten de hoofdstad alleen drinkwater worden gebruikt. De consumptie van rauwe, ongekookte en ongepelde producten moet worden vermeden. Vlees, vis en zeevruchten moeten ook alleen goed doorbakken worden gegeten. In het hele land is er een risico op besmetting met salmonella, shigella, tyfus, amoeben, lamblia en wormenziekten. Algemene hygiënemaatregelen zoals regelmatig handen wassen of handen desinfecteren na toiletbezoek en voor het eten en vliegen uit de buurt van voedsel houden, kunnen het risico op infectie verminderen.

Geografische en klimatologische ziekten: De intensiteit van de zonnestralen wordt vaak onderschat door vakantiegangers. Er moet worden gezorgd voor een goede bescherming tegen de zon en voldoende vochtinname, vooral voor oudere mensen. Gevaarlijke oceaanstromingen leiden keer op keer tot tragische verdrinkingsongelukken: Let op de waarschuwingen op de stranden. Alcoholgebruik moet vermeden worden tijdens het baden en zwemmen. Stranden die vervuild zijn met dierlijke uitwerpselen vormen ook een risico op infectie met parasitaire huidziekten (larva migrans cutanea). Voldoende medische zorg, vooral in noodgevallen of ongevallen, is niet altijd overal gegarandeerd.

Medische verzorging:

Door de aanhoudende economische crisis zijn er invoerbeperkingen en knelpunten in de bevoorrading, die ook van invloed zijn op de aanvoer van medicijnen. Vooral op het platteland en bij overheidsinstellingen voor gezondheidszorg zijn niet alle medicijnen altijd beschikbaar. Neem alle noodzakelijke medicatie mee vanuit België. De medische zorg is over het algemeen voldoende tot goed in de grote steden en toeristische centra, maar voldoet niet overal aan de Europese normen. In Colombo staat de medische zorg in afzonderlijke specialismen zeker ook op een hoog tot zeer hoog niveau.
Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: mei 2024


terug naar Informatie & tips