Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landinformatie – Spanje

Landinformatie Spanje

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
MADRID161718212427293028252017
BRUSSEL2371217222322201573

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf v..r uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/).

Ligging:

Spanje ligt ten zuidwesten van de Pyreneeën op het Iberisch schiereiland. Buurlanden zijn Portugal, Gibraltar, het Vorstendom Andorra en Frankrijk.

Staatsvorm:

Parlementaire monarchie. Koning Felipe VI is sinds 19 juni 2014 het staatshoofd van Spanje. Pedro Sánchez is sinds 2 juni 2018 de regeringsleider.

Hoofdstad:

Madrid.

Religie:

Rooms-katholiek (meer dan 90 procent).

Taal:

Spaans (Castellano) is officiële taal. In de autonome regio‘s Baskenland, Galicië, Catalonië en Valencia hebben de respectieve regionale talen de officiële status.

Klimaat:

Madrid: Hooglandklimaat; Castiliaanse Meseta (680 meter boven zeeniveau): droge en koude winters, hete zomers (tot 40°C); aan de kust: Mediterraan of Atlantisch klimaat.

Elektriciteit:

de elektrische stroom wordt in Spanje geleverd met een spanning van 220 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. Er is geen adapter nodig in uw hotel.

Plaatselijke tijd:

Spanje behoort tot de Midden-Europese tijdzone, Greenwich-tijd +1 (GMT+1) met toepassing van zomertijd.

Telefoneren:

om naar België te bellen moet u eerst het landnummer 0032 (+32) kiezen. Als u vanuit België naar Spanje wilt bellen, moet u eerst het landnummer 0034 (+34) kiezen. In beide gevallen vervalt voor het zonenummer de nul.

Inreisbepalingen voor Belgische staatburgers:

Voor een toeristische reis naar Spanje, die niet langer duurt dan 90 dagen, volstaat het voor mensen met de Belgische nationaliteit om een geldige identiteitskaart mee te nemen. Voor de inreis naar Spanje hoeft geen visum te worden aangevraagd. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Spaanse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. Spanje heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn. Let op dat op grond van de geldende luchtvaartveiligheidsvoorschriften reizen vanuit Spanje per vliegtuig alleen mogelijk is met een geldig identiteitsbewijs. Deze inreisbepalingen gelden in principe voor alle burgers van de Europese Economische Ruimte (EER).
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD-Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Spanje te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerspakket: Het pakket bevat de 3 unieke dagtochten ‘Granada incl. Alhambra met Nasrid Paleizen‘, ‘Sevilla‘ en ‘Witte Dorpen & Marbella‘: slechts € 229* per persoon.
Genotpakket: Dit pakket bevat 7× uitgebreid diner: slechts € 99* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Spanje is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie. Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Spanje. Als u inkoopt, kunt u contant betalen of met de gebruikelijke kredietkaarten en soms ook met bankkaart / Maestro-kaart plus pinnummer.
Contant geld opnemen is zowel mogelijk met een kredietkaart als met bankkaart/Maestro-kaart plus pinnummer. Er kunnen echter door de betreffende bank administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag hiervoor a.u.b. na bij uw e gen bank.

Douanevoorschriften:

Priv.personen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. Spanje heeft zijn eigen nationale regelgeving uitgevaardigd over de verplichting om contanten aan te geven als onderdeel van een wet ter voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Artikel 34(1a) van de wet ter voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme van 28 april 2010 bepaalt dat alle contanten ter waarde van EUR 10.000 of meer moeten worden aangegeven bij binnenkomst in of vertrek uit Spanje. Dit geldt ook voor het binnenkomen en verlaten van EU-lidstaten. Sinds 1 januari 2021 zijn contante aankopen in Spanje alleen mogelijk tot een bedrag van EUR 1000. Meer informatie kunt u krijgen bij de bevoegde Spaanse autoriteiten. Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage

Veiligheidstips:

Criminaliteit: Vooral in de toeristische centra moet u voorzichtig zijn voor gauwdiefstal en kleine criminelen.
Het is aan te raden dat u uw geld, identiteitskaarten, rijbewijs, vliegtickets en andere belangrijke documenten veilig bewaart (b.v. in het kluisje van de hotelkamer) en alleen het geld dat nodig is voor de dag (en uw bankkaart of kredietkaart) bij u draagt.
Reizigers moeten uit de buurt van mensenmassa‘s blijven en op hun waardevolle spullen letten op plaatsen die worden bezocht door toeristen, op luchthavens (ook in de veiligheidszone), treinstations, metro‘s, bussen etc.

Gezondheid:

Vaccinaties: Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico’s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bekomt u informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist.

Medische verzorging:

In Spanje hebben alle personen die in België wettelijk verzekerd zijn, recht op behandeling (voor zover de behandeling dringend noodzakelijk is) van artsen, tandartsen, ziekenhuizen, etc. die toegelaten zijn door de buitenlandse wettelijke ziektekostenverzekering. De Europese ziektekostenverzekeringskaart (EHIC) of het vervangingscertificaat (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw zorgverzekeraar) moet als bewijs hiervan worden overgelegd. Onafhankelijk hiervan wordt dringend aanbevolen om voor de reis een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten die kosten dekt die niet door uw standaard ziektekostenverzekering worden afgedekt. Denk hierbij aan repatriëring naar België in het geval van ziekte, behandeling bij particuliere artsen of privé-ziekenhuizen etc. Nadere informatie hierover is te vinden op de website www.caami-hziv.fgov.be/nl van de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u verder informeren over de geldende regelgeving.
De klant moet garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is om de geselecteerde reis te ondernemen en moet zich hiervoor op de hoogte stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: januari 2024


terug naar Informatie & tips