Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninformatie – Nepal

Landeninformatie

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JFMAMJJASOND
Kathmandu16°19°24°29°31°30°29°30°29°27°24°18°
Brussel13°18°22°24°23°20°14°

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Nepal is een ingesloten land in Zuid-Azië, dat in het noorden grenst aan China en in het oosten, zuiden en westen aan India.

Hoofdstad:

Kathmandu

Staatsvorm:

Parlementaire democratie

Religie:

ca. 80% hindoes, 9% boeddhisten, 4% moslims, 1,4% christenen

Taal:

Nepali is de officiële nationale taal; daarnaast zijn er ongeveer 50 minderheidstalen of dialecten; Engels wordt bijna overal begrepen en gesproken

Klimaat:

Moessonklimaat, getemperd door de hoogte in het noorden. Gematigde winter, veel neerslag in de zomer (moessonseizoen juni tot oktober)

Plaatselijke tijd:

Nepal kent geen zomer-/wintertijdomschakeling. Het tijdsverschil met België is +3:35 uur in de zomer en +4:45 uur in de winter.

Elektriciteit:

220 volt wisselstroom, 50 hertz. Een adapter wordt aanbevolen.

Telefoneren:

Het netnummer voor langeafstandsgesprekken van België naar Nepal is 00977. Voor oproepen naar België gebruikt u de landencode 0032. De 0 voor het netnummer wordt weggelaten.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Alle Belgische staatsburgers, hebben een betaald visum nodig om Nepal in te reizen. Dit kunt u als ‘e-Tourist Visa‘ online aanvragen of bij binnenkomst. De internationale paspoorten moeten op de datum van aankomst in Nepal minimaal voor een periode van 180 dagen geldig zijn. Het internationaal paspoort moet ten minste twee vrije pagina‘s hebben.
Voor verdere inlichtingen raden wij u aan om de informatie beschikbaar via de ambassade van Nepal in Brussel te consulteren. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden ook bij de Nepalese ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen en tonen van uw visum. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Nepal te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Halfpension: Dit pakket bevat 5× diner in het hotel, 1× Nepalees diner met culturele dansshow en 1× exclusief diner met een Sherpa Everest topbeklimmer: slechts € 179* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de olifantensafari in het Chitwan National Park en de toegangsprijs voor het International Mountain Museum in Pokhara en de dagexcursie Kathmandu, Swayambhunath en Patan (Werelderfgoed): slechts € 159* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta:

De munteenheid is de Nepalese roepie (NPR). 1 roepie = 100 paisa. Koers (november 2023): 1 EUR = 142,39 NPR; 100 NPR = 0,69 EUR.

Banken/creditcards:

In de Kathmandu Vallei is het mogelijk om geld te pinnen bij geldautomaten. De meeste geldautomaten accepteren Visa- en Mastercard-creditcards; bankpassen worden nauwelijks geaccepteerd. Naast creditcards is het aan te raden om EUR of USD in contanten mee te nemen, vooral als u naar minder dichtbevolkte gebieden reist. Vreemde valuta kunt u gemakkelijk wisselen in alle grote steden.

Douanevoorschriften:

De invoer van vreemde valuta is onbeperkt toegestaan, maar het moet wel worden aangegeven. De uitvoer van grotere hoeveelheden vreemde valuta die bij binnenkomst niet zijn aangegeven, is strafbaar. De nationale munteenheid mag niet worden geïmporteerd of geëxporteerd.
Voor de invoer en het gebruik van drones (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) zijn talrijke vergunningen nodig. Ten minste de toeristische autoriteit en het ministerie van Binnenlandse Zaken en, indien van toepassing, de administratie van het natuurreservaat in kwestie moeten een vergunning verkrijgen voor drones die meer dan 2 kilo wegen, ook de Civil Aviation Authority (CAAN). Voor onderzoeksprojecten gelden aanvullende regels.
Producten die in Nepal zijn vervaardigd (met uitzondering van producten waarvoor een exportverbod geldt) mogen zonder vergunning worden uitgevoerd tot het bedrag in buitenlandse valuta dat de toerist bij een bank of een door de overheid erkend wisselkantoor heeft gewisseld.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_ buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Veiligheidsadviezen:

In Nepal zijn er af en toe ‘bandhs‘ (gedwongen stakingen met blokkades of wegversperringen), plaatselijk geweld en gesloten winkels (ook in de Kathmandu Vallei), die soms met geweld worden afgedwongen. Deze kunnen het openbare leven ernstig verstoren en enorme reisbelemmeringen veroorzaken.

Criminaliteit:

Vooral in toeristische gebieden kan kleine criminaliteit voorkomen, zoals zakkenrollen, maar ook inbraken.

Naturrampen

Nepal ligt in een seismisch actieve zone en vooral de Himalaya-regio wordt beschouwd als een gebied met een hoog risico op aardbevingen. In het geval van een zware aardbeving moet worden aangenomen dat medische voorzieningen en algemene noodapparatuur overbelast zullen raken. Tijdens het moessonseizoen, dat duurt van juni tot begin oktober, komen in heel Nepal herhaaldelijk overstromingen, plotselinge overstromingen en aardverschuivingen voor als gevolg van plotselinge en vaak langdurige stormen, die ook de belangrijkste reisroutes kunnen beïnvloeden en beperken.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

De Nepalese politie en rechterlijke macht vervolgen drugsmisdrijven consequent. Overtreders riskeren lange gevangenisstraffen. De uitvoer van grotere hoeveelheden vreemde valuta die niet zijn aangegeven bij binnenkomst kan ook leiden tot hoge boetes en gevangenisstraf. Seksuele handelingen met minderjarigen zijn ook verboden en kunnen naast een fikse boete ook bestraft worden met een gevangenisstraf.
De Nepalese wet op elektronische transacties stelt berichten op sociale en elektronische media strafbaar die de sociale vrede in Nepal verstoren of personen belasteren. Buitenlanders kunnen worden gestraft met uitzetting en/of gevangenisstraf.

Medische aanwijzingen:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).
Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland.
Diarree: Diarreeziekten komen het hele jaar door in het hele land voor. Kraanwater is niet altijd van drinkwaterkwaliteit, zelfs niet in steden. Het wordt aanbevolen om alleen originele dranken uit flessen of blik te consumeren of om water voor consumptie grondig te koken, te filteren of chemisch te desinfecteren. Voor het wassen van fruit en groenten of het tandenpoetsen mag buiten de hoofdstad alleen gefilterd drinkwater worden gebruikt. De consumptie van rauwe, ongekookte en ongepelde producten moet worden vermeden. Vlees moet ook goed doorbakken zijn voor consumptie. In het hele land is er een risico op besmetting met salmonella, shigella, tyfus, amoeben, lamblia en wormenziekten. Algemene hygiënemaatregelen zoals regelmatig handen wassen of handen desinfecteren na toiletbezoek en voor het eten en vliegen uit de buurt van voedsel houden, kunnen het risico op infectie verminderen.
Infectieziektes: Om infectieziekten zoals Japanse encefalitis (JE), malaria en knokkelkoorts te voorkomen, is het vooral belangrijk om u goed te beschermen tegen muggen. Let op de volgende aanbevelingen:
• draag lange, lichtgekleurde buitenkleding die geïmpregneerd is tegen insecten,
• wrijf alle huidoppervlakken in met een geschikt afweermiddel en
• gebruik ‘s nachts geïmpregneerde klamboes of verblijf in kamers

Medische verzorging:

De medische zorg is in veel delen van het land ontoereikend en voldoet vaak niet aan de Europese normen. Er is voldoende basisvoorziening in Kathmandu en de gebruikelijke toeristische bestemmingen, ook langs de belangrijkste trekkingroutes. In Kathmandu staat de medische zorg in afzonderlijke specialismen zeker ook op een hoog niveau. In geval van ernstige ziekte kan een medische evacuatie, bijvoorbeeld naar Kathmandu of India, overwogen worden. Het aanbod van betrouwbare medicijnen en een ononderbroken koeltransport is niet overal gegarandeerd. Houd er rekening mee dat kleinere apotheken vervalste medicijnen in plaats van echte medicijnen verkopen. Reizigers moeten eventuele medicatie in voldoende hoeveelheden naar Nepal meenemen. Vraag uw arts om een attest in het Engels over de noodzaak van de medicamenten.
Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2023


terug naar Informatie & tips