Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninfo – Zuid-Afrika – Botswana – Zimbabwe

Landinformatie Zuid-Afrika – Botswana – Zimbabwe

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
JOHANNESBURG262522212016171923252526
BRUSSEL2371218222423201373

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Zuid-Afrika: Republiek aan de zuidpunt van Afrika
Zimbabwe & Botswana: Landen in het zuidelijke deel van Afrika, zonder toegang tot de zee

Hoofdstad:

Zuid-Afrika: Pretoria
Zimbabwe: Harare
Botswana: Gaborone

Staatsvorm:

Zuid-Afrika: Parlementaire democratie met een sterke uitvoerende president en federale elementen
Zimbabwe: Republiek met een presidentiële grondwet
Botswana: Republiek met parlementaire uitvoerende macht

Religie:

Zuid-Afrika & Botswana: Overwegend christenen, evenals traditionele Afrikaanse geloofsovertuigingen
Zimbabwe: Overwegend christenen

Taal:

Zuid-Afrika: Alle 11 nationale talen zijn officiële talen, waaronder IsiZulu, Afrikaans en Engels.
Zimbabwe: De officiële taal van de Republiek Zimbabwe is Engels, evenals 15 andere gelijkwaardige officiële talen.
Botswana: De officiële talen zijn Engels en Setswana.

Klimaat:

Zuid-Afrika: Het klimaat is droog tot subtropisch vochtig
Zimbabwe: Overwegend subtropisch klimaat
Botswana: Voornamelijk heet en droog woestijnklimaat

Lokale tjid:

Het tijdsverschil van alle drie de landen met België is in de winter +1 uur. Omdat er geen omschakeling naar zomertijd plaatsvindt, is er in de zomer geen tijdsverschil met België.

Elektriciteit:

Zuid-Afrika & Botswana: 230 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Een adapter is nodig.
Zimbabwe: 220 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Een adapter is nodig. Er kunnen incidenteel stroomuitval optreden.

Telefoneren:

Voor telefoongesprekken naar België kiest men de +32 ervoor. De 0 voor het netnummer vervalt telkens. Voor gesprekken vanuit België naar Afrika gelden de volgende landcodes:
Zuid-Afrika: landcode 0027 (+27)
Zimbabwe: landcode 00263 (+263)
Botswana: landcode 00267 (+267)

Land en mensen:

Zuid-Afrika: De grote steden worden deels gekenmerkt door scherpe contrasten. Terwijl betere woonwijken vaak ruim zijn opgezet, bestaan de ‘townships’, waar nog steeds het grootste deel van de niet-blanke bevolkingsgroepen woont, voornamelijk uit eenvoudige huizen of sloppenwijkachtige hutten. Townships zijn echter niet gelijk te stellen met sloppenwijken, er zijn ook in townships middenklasse woonwijken.
Zimbabwe: Hier kunt u een authentiekere, individuelere safari beleven dan waar dan ook in Afrika. Het grootste deel van de bevolking van Zimbabwe behoort tot de Shona – met ongeveer 82%. In totaal woont meer dan 70% van de Zimbabwanen op het platteland. Ook cultureel heeft Zimbabwe veel te bieden. In de tot 10 meter hoge muren, volledig zonder mortel, werden enorme vogels in steen gebeiteld gevonden. De ‘Zimbabwe-vogel’ siert nu de nationale vlag.
Botswana: Botswana is een van de dunstbevolkte landen ter wereld. Een groot deel van het land wordt ingenomen door de halfwoestijn Kalahari in het zuidwesten. Honderden diersoorten leven in het ongeveer 15.000 vierkante kilometer grote Okavango-bekken in het noorden van Botswana. In het regenseizoen van november tot maart ontvouwt zich in beide landschappen een weelderige vegetatie. In het noordwesten van het land is er een hoogontwikkelde kunst van het mandenvlechten, waarvoor bladeren van de Mokolapalm (Hyphane petersiana) worden gebruikt.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Zuid-Afrika: Bij toeristische verblijven in Zuid-Afrika van minder dan 90 dagen zijn houders van een Belgisch paspoort vrijgesteld van de vorige visumplicht. Aan de grens en bij binnenkomst op Zuid-Afrikaans grondgebied wordt een verblijfsvergunning van 90 dagen uitgegeven. Het paspoort moet twee vrije pagina’s hebben en nog 30 dagen na de geplande vertrekdatum uit Zuid-Afrikaans grondgebied geldig zijn.
Botswana: Voor Belgische staatsburgers is geen visum vereist. Het paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na binnenkomst in Botswana. Een verblijfsvergunning, waarvan de geldigheidsduur niet langer dan drie maanden mag zijn, wordt uitgegeven bij grensovergangen zonder betaling van heffingen.
Zimbabwe: Houders van een Belgisch paspoort hebben een visum nodig om Zimbabwe binnen te komen. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven verkregen worden tegen een vergoeding van 30 USD voor een enkele reis en 45 USD voor een dubbele reis. Je hebt ook een Belgisch paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na de vertrekdatum en dat twee lege pagina’s heeft.
Juridisch bindende informatie en/of aanvullende informatie over de toegangsregels kunt u alleen rechtstreeks verkrijgen bij de ambassade of een van de consulaten-generaal van uw bestemmingsland. Meer informatie vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende toegangsregels na te vragen bij de betreffende ambassade.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie uptodate te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de amers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe kennen en veel te weten te komen ver het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief ienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken et extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten an te schaffen:
Genotpakket: Dit pakket bevat 11x diner in buffetvorm of als 3-gangen menu in het hotel: slechts €599* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de boottocht op de Choberivier, de vroege ochtend safari met de jeep in het Chobe Nationaal Park en de boottocht op de Zambezi: slechts € 429* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Bedbelasting/Citytax/Toeristenbelasting:

Botswana heft per persoon een toeristenbelasting van 30 USD. Na een uitstapje naar de buurlanden vervalt de vergoeding bij herinvoer binnen 30 dagen (vanaf januari 2024).

Valuta:

Zuid-Afrika: De valuta-eenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). 1 ZAR = 100 Cent. Koers (juni 2024): 1 EUR = 19,89 ZAR; 1 ZAR = 0,05 EUR.
Zimbabwe: De valuta-eenheid is de Zimbabwe Dollar (ZWD). 1 ZWD = 100 Cent. Koers (juni 2024): 1 EUR = 402,03 ZWD; 1 ZWD = 0,0025 EUR.
Botswana: De valuta-eenheid is de Botswaanse Pula (BWP). 1 BWP = 100 Thebe. Koers (juni 2024): 1 EUR = 14,59 BWP; 1 BWP = 0,067 EUR.

Banken / kredietkaarten:

Informeer vooraf bij uw bank over eventuele kosten van een kaartbetaling in het buitenland.
Zuid-Afrika: Contant geld (EUR of USD) kan overal in de metropolen worden gewisseld. Bij het wisselen van geld is het absoluut noodzakelijk om uw paspoort te tonen. Meer informatie is beschikbaar bij de South African Reserve Bank.
Zimbabwe: Betaling met buitenlandse creditcards en het opnemen van contant geld bij geldautomaten is momenteel niet landelijk gegarandeerd. Creditcards worden zeer zelden geaccepteerd. Reizigers moeten hun reis daarom met voldoende contant geld beginnen. Het is raadzaam om grotere geldbedragen in de hotelkluis te bewaren om het risico op diefstal te minimaliseren.
Belangrijk: Uw betaalpas (EC-kaart) moet door uw bank worden geactiveerd voor gebruik in Zimbabwe.
Botswana: In de steden van Botswana zijn voldoende geldautomaten aanwezig, waar je mogelijk ook met een creditcard (die wordt zeker vaker geaccepteerd dan de EC-kaart) geld in de lokale valuta kunt opnemen. Met de Girocard (EC-kaart) kun je per dag, afhankelijk van de geldautomaat, tussen de 2.000 en 8.000 Botswaanse Pula opnemen. Zowel op je Girocard als op de geldautomaat moet het Maestro- of Cirrus-teken aanwezig zijn. Aan het einde van de maand kan er een tekort aan contant geld bij de automaten zijn. Het is daarom raadzaam om wat contant geld in EUR of USD.

Douanevoorschriften:

Zuid-Afrika: Gebruikte persoonlijke spullen kunnen belastingvrij worden geïmporteerd. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt mogelijk, maar vanaf een tegenwaarde van 10.000 USD moet het worden aangegeven. Evenzo is de invoer van de nationale valuta toegestaan tot een bedrag van 25.000 ZAR en moet het bij hogere bedragen worden aangegeven. De uitvoer van Rand is beperkt tot 5.000 ZAR, van vreemde valuta tot het bij binnenkomst aangegeven bedrag. Daarnaast mogen goederen tot een waarde van 430 euro via de lucht worden ingevoerd. Maximaal 200 sigaretten, 50 sigaren en 250 g tabak, 1 l sterke drank en 2 l wijn mogen naar Zuid-Afrika worden ingevoerd. Reizigers die in Zuid-Afrika aankomen, wordt geadviseerd om hun elektronische apparaten, inclusief camera’s en laptops, aan te geven, zelfs als ze van plan zijn deze items mee te nemen bij het verlaten van Zuid- Afrika (https://www.southafrica.net/nl/nl/travel)
Zimbabwe: De vrijstelling voor de douanevrije invoer van goederen en producten bij binnenkomst is verlaagd tot 2.000 USD. Volgens de Zimbabweaanse douane is de maximale hoeveelheid contant geld die kan worden meegenomen 2.000 USD. Er kunnen 5 liter wijn met maximaal 2 liter sterke drank worden ingevoerd. (https://www.zimra.co.zw/customs/customs-rebates/traveler-s-rebate)
Botswana: Landelijke en vreemde valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. De uitvoer van de nationale valuta is beperkt tot 50 BWP, die van vreemde valuta tot het bij binnenkomst aangegeven bedrag. Goederen onder de 3.000 UA, maximaal 200 sigaretten of 250 gram tabak of sigaren, kunnen zonder douanekosten worden ingevoerd. Van alcoholische dranken kunnen 2 liter wijn of sterke drank (max. 1.000 milliliter) worden ingevoerd. (https://www.botswanatourism.co.bw/travel-info/importation-goods) Meer gedetailleerde douane-informatie over de invoer van goederen kunt u verkrijgen bij de ambassade van uw bestemmingsland. Alleen daar kan u een juridisch bindend antwoord worden gegeven.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden. Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen

Veiligheidsadviezen per land:

Zuid-Afrika: Het land kent een hoge criminaliteitsgraad, vooral in grote steden en hun randgebieden. Dit omvat ook gewelddadige misdrijven zoals overvallen, verkrachtingen en moorden. Ook reizigers worden slachtoffer van diefstal, kortstondige ontvoeringen, diefstallen, inbraken en soortgelijke misdrijven. Handtassen worden vaak op straat, vooral in stadscentra, weggerukt. Ook in hotelrestaurants en -kamers komen diefstallen voor. Bij geldautomaten zijn er steeds weer pogingen tot manipulatie of pogingen tot oplichting door mensen die beweren te willen helpen bij het opnemen van geld.
Reizigers of reisgroepen worden op snelwegen of -toegangen gestopt en beroofd, bijvoorbeeld door ingesloten te worden of sporadisch te worden gestopt door voertuigen die zich ten onrechte voordoen als politie. De routes van en naar de luchthavens in Johannesburg en Pretoria worden hier bijzonder hard door getroffen.
Zimbabwe: De bijzonder moeilijke politieke, economische en sociale situatie van de bevolking heeft geleid tot een toename van de criminaliteit. Vooral in de binnensteden van Harare en Bulawayo, maar ook in de kleinere steden, is er een toename van zakkenrollerij en ‘smash and grab’-overvallen. ’s Nachts is er een verhoogd risico op overvallen, vooral in de steden, bij rode verkeerslichten en onverlichte kruispunten.
Botswana: Het misdaadcijfer was op een laag niveau, maar is de laatste 6 maanden sterk gestegen. In Gaborone en andere steden komen zakkenrollerij en creditcarddiefstal voor. Inbraken en overvallen op voetgangers en automobilisten, vooral na het vallen van de avond, zijn – ook met gebruik van wapengeweld – toegenomen, waardoor dan bijzondere voorzichtigheid geboden is. Door goede voorbereiding en verstandig gedrag kan de kans om slachtoffer te worden van een misdrijf aanzienlijk worden verminderd. De volgende voorzorgsmaatregelen worden aanbevolen:
• Altijd een mobiele telefoon bij je hebben.
• Draag geen waardevolle spullen in het zicht; vermijd indien mogelijk grote, waardevolle handtassen.
• Geef de voorkeur aan cashloze betalingen en neem alleen het voor de dag benodigde contant geld en geen onnodige waardevolle spullen mee.
• Bij uitstapjes naar openbaar toegankelijke parken en bekende bezienswaardigheden moet men afgelegen wandelpaden en verlaten gebieden vermijden. Om het risico op overvallen te verkleinen, moet men uitstapjes alleen in groepen ondernemen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Zuid-Afrika: Bezit, consumptie, invoer / uitvoer en handel in drugs leiden, afhankelijk van de ernst van de overtreding, tot een geldboete of zelfs tot 25 jaar gevangenisstraf. Prostitutie is strafbaar. Overtredingen op het gebied van kinderprostitutie worden bestraft met bijzonder hoge gevangenisstraffen. Het plukken van beschermde planten en het vangen van dieren van beschermde soorten is verboden en kan leiden tot aanzienlijke geld- en gevangenisstraffen. Dit geldt ook voor de ongeoorloofde uitvoer van de genoemde planten en dieren. Naaktzwemmen is ook verboden.
Zimbabwe: Het fotograferen en filmen van militaire installaties en voertuigen, soldaten, politieagenten, VIP’s en veiligheidsrelevante gebouwen (bijv. de ambtswoning van de president ‘Zimbabwe House’ of ook ‘State House’ op de Borrowdale Road in Harare) is verboden. Dit wordt vrij breed geïnterpreteerd. Landschapsfoto’s, waarop toevallig boerderijen van regeringsleden waren opgenomen, hebben al tot arrestaties geleid. De invoer van drugs van welke aard dan ook, evenals verlopen medicijnen en huidverlichtende crèmes op basis van hydrochinon en kwik is verboden.
Botswana: Het is verboden om militaire en veiligheidsrelevante faciliteiten, waaronder bijvoorbeeld het parlementsgebouw, te fotograferen. Houd u absoluut aan fotografie-verboden. De invoer en uitvoer van verdovende middelen, verslavende middelen en gerelateerde stoffen in welke vorm en soort dan ook, evenals van halfedelstenen zoals amethisten is verboden. Verder is de invoer of uitvoer van beschermde planten- en diersoorten verboden. Dit geldt ook voor souvenirs met kleine delen van de beschermde flora en fauna. Het is belangrijk om te onthouden dat het bezit van verboden goederen illegaal is en kan leiden tot inbeslagname van deze goederen en tot strafrechtelijke vervolging van de persoon die deze goederen importeert of exporteert.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Voor directe toegang vanuit België zijn geen verplichte vaccinaties vereist. Het is echter wel aan te raden om je standaardvaccinaties te controleren en indien nodig te verlengen of aan te vullen (bijv. DTP – difterie, tetanus en polio) en je te laten vaccineren tegen hepatitis A. Als je uit een gebied met gele koorts reist, is een bewijs van gele koorts vaccinatie vereist.
Diarreeziekten: Door de volgende hygiëne-regels in acht te nemen, kunnen de meeste diarreeziekten worden voorkomen: Drink alleen water van veilige oorsprong, bijv. flessenwater, nooit kraanwater. Gebruik ook onderweg drinkwater om de vaat te doen en tanden te poetsen. Voor voedsel geldt: koken, zelf schillen of desinfecteren. Houd absoluut vliegen weg van uw voedsel. Was uw handen zo vaak mogelijk met zeep, maar altijd na een toiletbezoek en altijd voor het bereiden van maaltijden en voor het eten.
Malaria: Malaria wordt overgedragen door schemer- en nachtactieve Anopheles-muggen. Onbehandeld is vooral de gevaarlijke malaria tropica vaak dodelijk voor niet-immune Europeanen. De ziekte kan nog weken tot maanden na verblijf in het risicogebied uitbreken. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts bij het optreden van koorts tijdens of zelfs maanden na een dergelijke reis en wijs hem op het verblijf in een malariagebied. De keuze van de medicijnen en hun persoonlijke aanpassing moeten absoluut worden besproken met een tropische/reisgeneeskundige voor inname. Het is aan te raden om voldoende voorraad mee te nemen, maar alle medicijnen zijn ook ter plaatse verkrijgbaar in goede kwaliteit. Vanwege de door muggen overgedragen infectierisico’s wordt alle reizigers in de getroffen regio’s aanbevolen om
• lichaamsbedekkende lichte kleding te dragen (lange broeken, lange overhemden)
• (Malaria) insectenwerend middel herhaaldelijk op alle vrije lichaamsdelen aan te brengen
• Ook de kleding moet worden voorzien van insectenwerend middel
• indien nodig onder een muskietennet te slapen
Schistosomiasis (Bilharzia): In bijna alle zoetwatergebieden van Botswana is bilharzia endemisch (bijvoorbeeld de Limpopo en Molopo Rivier, langs de Okavango en de Choberivier). Het baden, duiken en elke andere watersport in meren en rivieren (ook in de Zambezi) moet daarom absoluut vermeden worden.
Slaapziekte (Afrikaanse Trypanosomiasis): In het noorden van Zimbabwe – vooral in het Karibabekken – kan het sporadisch (ook bij safari-toeristen) tot een infectie met de veroorzaker van de slaapziekte komen, die door grote, dagactieve tseetsee-vliegen met een pijnlijke steek ook door dunnere stof heen kan worden overgedragen. Vermijd vliegenbeten door passend gedrag (o.a. voorzichtigheid bij ritten met open voertuigen) en bijpassende stevige, lange kleding, ook stabiel schoeisel wordt hier sterk aangeraden. Meer informatie en contactadressen vindt u op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (www.minbuza.nl).

Medische verzorging:

Zuid-Afrika: De medische zorg is over het algemeen goed. De privéziekenhuizen in de grote steden hebben een Europees niveau, de staatsziekenhuizen blijven daar echter achter, maar bieden ook in noodgevallen een doelgerichte service. De medische zorg in de landelijke gebieden is niet zo goed als in de grote steden.
Zimbabwe: De medische zorg op het platteland en in de hoofdstad is niet vergelijkbaar met West-Europese structuren. Er zijn tenminste in de hoofdstad enkele klinieken en ziekenhuizen (privaatsector) met zeer nette omstandigheden. Zeer ernstig zieke patiënten zouden naar Zuid-Afrika/België moeten worden overgevlogen. In veel apotheken is er een bevredigende uitrusting met medicijnen.
Botswana: De medische zorg in Botswana is over het algemeen beter dan in veel andere landen, maar kan niet worden vergeleken met de Europese omstandigheden. Houd altijd rekening met de grootte van het land en de schaarse bevolking. Daarom zijn de routes van een ongevalslocatie naar een kliniek altijd langdurig. Vooral in de toeristische centra Kasane en Maun is medische zorg in geval van ziekte slechts zeer beperkt beschikbaar. Informeer daarom van tevoren over behandelingsmogelijkheden ter plaatse als u met bestaande ziekten op reis gaat.
Belangrijke opmerking: Voor medische diensten en ziekenhuisbehandelingen is over het algemeen een vooruitbetaling vereist, die soms aanzienlijk kan zijn.
Het wordt ten zeerste aangeraden om een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten met de optie voor medisch vervoer terug naar België!
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: juni 2024


terug naar Informatie & tips