Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninfo – Malta

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Malta151616192227303127242117
Brüssel4681117212422181363

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

De eilandenstaat Malta ligt in de Middellandse Zee en bestaat uit het grootste eiland Malta, de kleinere eilanden Gozo en Comino en de onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla en St.Pauls.
Het grootste eiland Malta beslaat 247 km² van de totale oppervlakte van 316 km². De eilandengroep ligt 93 km ten zuiden van Sicilië en 290 km ten noorden van de Noord-Afrikaanse kust.

Hoofdstad:

Valletta (ca. 394.000 inwoners in de hoofdstedelijke regio)

Staatsvorm:

Republiek sinds 1974 en lid van de Gemenebest van Naties. Grondwet opgesteld in 1974, laatste wijziging in 1987. Onafhankelijk sinds 1964 (voormalige Britse kroonkolonie). Malta is lid van de Europese Unie.

Religie:

97% van de bevolking is rooms-katholiek.

Taal:

De officiële talen zijn Maltees en Engels. De omgangstaal is Italiaans.

Klimaat:

Malta heeft een subtropisch tot mediterraan klimaat, d.w.z. hete en droge zomers met temperaturen tot 32 graden Celsius en milde maar vochtige winters. Diverse winden zorgen in de zomer voor welkome verkoeling in Malta, terwijl ze in de wintermaanden af en toe regenbuien brengen.

Plaatselijke tijd:

Malta behoort tot de Midden-Europese Tijdzone, Greenwich Mean Time +1 (GTM+1) met gebruik van de zomertijd. Er is dus geen tijdsverschil met Belgien.

Elektriciteit:

Malta heeft een elektriciteitsnet van 220- 240 volt wisselstroom met een frequentie van 50 Hz. De stopcontacten bestaan uit drie rechthoekige pinnen in driehoek opgesteld. Reizigers uit België kunnen het beste een adapter met drie polen meenemen.

Plaatselijke tijd:

Midden-Europese tijdzone. Laatste zondag van maart tot laatste zondag van oktober: Midden-Europese tijd +1 (zomertijd).

Telefoneren:

Om naar Malta te bellen kiest u het landnummer 00356 en direct daarna het gewenste telefoonnummer. Het telefoonnet van Malta, Gozo en Comino heeft geen netnummers.
Als u vanuit Malta naar België belt, moet u eerst 0032 kiezen en dan het netnummer zonder nul.

Land en mensen:

Het landschap van de drie bewoonde eilanden wordt gekenmerkt door heuvels en terrasvormige velden. Malta heeft geen bergen en rivieren. Langs de kust bevinden zich havens, baaien, mooie zandstranden en kleine rotsbaaien. Gozo is bereikbaar met de veerboot vanuit Malta en heeft een rijke vegetatie, zacht glooiende heuvels en steile kliffen. Comino is het kleinste eiland en is met de veerboot vanuit Malta en Gozo te bereiken.

Inreisvoorwaarden voor Belgische staatsburgers:

Malta heeft de Europese Overeenkomst van 13 december 1957 nopens het verkeer van personen tussen de Lid-Staten van de Raad van Europa medeondertekend. Belgische reizigers hebben geen visum nodig om naar Malta te reizen. Een geldig paspoort of een identiteitskaart volstaat. Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_ het_buitenland/reisdocumenten/.
U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-todate te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten.  Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Malta te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Ontdekkerspakket: Het pakket bevat de excursie „Land & Mensen“ van een hele dag en de excursie „Mysterieus Malta“ van een halve dag: slechts € 119* per persoon.
Genotpakket: Het pakket bevat halfpension met een uitgebreid buffet van lokale en internationale gerechten: slechts € 179* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Toeristenbelasting:

Plus milieubelasting van €0,50 per persoo en per nacht, tot een maximum van € 5 per persoon en per verblijf (vanaf oktober 2023).

Valuta/banken/creditcards:

Malta maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie. De munteenheid is er dus de euro. Banken/creditcards/betaalpas: Een betaalpas met het Maestro- of V-Pay-symbool en de bekende creditcards worden algemeen geaccepteerd als betaalmiddel. Contant geld kan worden opgenomen met bank- en creditcard bij de vele beschikbare geldautomaten.

Douanevoorschriften:

Bij binnenkomst in of doorreis door Malta moeten contanten (in elke valuta) of gemakkelijk inwisselbare activa (pandbrieven, reischeques, enz.) met een waarde of equivalent van 10.000 euro of meer worden aangegeven.
Als u vanuit een land buiten de EU naar Malta reist, mag u tot 430 euro aan geschenken belastingvrij meenemen in uw persoonlijke bagage. Dit geldt ook voor goederen die gekocht zijn in de belastingvrije winkel in de aankomsthal. (Let op: de waarde van grotere schenkingen kan niet worden toegewezen aan één groep, bijv. aan verschillende familieleden) Op artikelen met een waarde van meer dan 430 euro wordt een procentueel douanerecht geheven. Deze beperkingen gelden niet langer voor goederen die vanuit lidstaten van de Europese Unie in Malta worden ingevoerd. Voorwerpen waarvoor een speciale vergunning nodig is (bijv. wapens) worden in bewaring gehouden totdat de vergunning door de douaneautoriteiten is afgegeven.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_ het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Bijzondere strafrechtelijke bepalingen:

Het bezit van zelfs de kleinste hoeveelheden drugs is een strafbaar feit. De invoer van drugs wordt over het algemeen beschouwd als „dealen“, d.w.z. drugshandel, en is als zodanig onderworpen aan een minimumstraf van 6 maanden. Het is mogelijk om drugs die het land zijn binnengekomen in te leveren bij de douane, maar dit wordt niet bestraft. Bewezen drugshandel kan leiden tot zware gevangenisstraffen (tot zelfs levenslang).

Gezondheid:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifi eke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Wees voorzichtig met het eten van ongekookt voedsel, ongepasteuriseerde melkproducten (bijv. verse melk, ijs) en fruit dat niet geschild kan worden. Vermijd het drinken van kraanwater en ijsblokjes in dranken! Vuistregel: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden! Algemene informatie: Mensen die gevoelig zijn voor de zon moeten ervoor zorgen dat ze kleding met lange mouwen en beschermende crèmes met een hoge beschermingsfactor dragen, omdat de zonnestraling en ozonbelasting aanzienlijk hoger zijn dan in Belgien. In de zomer en vroege herfst kan het warme en vochtige weer een zware belasting vormen voor het hart en de bloedsomloop; in de herfst en in de winter lopen de luchtwegen extra risico door het koele, vochtige weer. Reumatische klachten komen ook voor vanwege de klimatologische omstandigheden in Malta tijdens een langer verblijf. Het leidingwater is een mengsel van grondwater en gedemineraliseerd zeewater en mag niet worden gedronken of alleen worden gekookt.

Medische verzorging:

Het gezondheidszorgsysteem van de staat werkt goed. Het Mater Dei-ziekenhuis is een centraal ziekenhuis, dat echter niet voldoet aan de Belgische normen. Er zijn kleine poliklinieken en een paar privéziekenhuizen verspreid over het eiland (bijv. het St James Hospital). De EU-ziektekostenverzekeringskaart wordt alleen geaccepteerd door de poliklinieken van de staat en het Mater Dei-ziekenhuis. In alle praktijken en klinieken moeten de kosten worden vooruitbetaald. Het wordt sterk aangeraden om een reisverzekering af te sluiten voor ziektekosten voor de duur van uw verblijf in het buitenland om de risico‘s te dekken die niet gedekt worden door de wettelijke ziekteverzekeringsfondsen (bijv. noodzakelijk vervoer naar België bij een ongeval, ziekte, behandeling door privéartsen of in privéklinieken).
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: januari 2024


terug naar Informatie & tips