Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninfo – Israël

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
JERUZALEM121416222628292928262015
BRUSSEL2361218202322201383

Algemene opmerking:

Hieronder vindt u een informatieoverzicht over uw reis. Houd er alstublieft rekening mee dat toegangsvereisten, politieke en gezondheidssituaties wereldwijd op elk moment kunnen veranderen. Wij raden u aan om uzelf vóór uw reis te informeren. Kijk voor uw vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Staatsvorm:

Sinds 14 mei 1948 is Israël onafhankelijk. Parlementaire democratie; geen geschreven grondwet, maar afzonderlijke fundamentele wetten. Parlement: Knesset, éénkamerstelsel met 120 zetels. Parlementsverkiezingen volgens evenredige vertegenwoordiging om de vier jaar. President van de staat Israël: Jitzchak Herzog ambtsaanvaarding 09/07/2021. De president wordt om de zeven jaar door het parlement verkozen.

Hoofdstad:

Jeruzalem.

Religie:

75,4% joden, 16,9% moslims, 2,0% christenen, 1,6% druzen, 4,1% andere.

Taal:

Hebreeuws, Arabisch. Handelstaal: Engels.

Klimaat:

Drie klimaatzones: kuststreek – vochtige en hete zomer, milde en regenachtige winter (bv. Tel Aviv); bergen – warme en droge zomer, koude winter (bv. Jeruzalem); woestijn – hete en droge zomer, milde winter (bv. Negev).

Plaatselijke tijd:

In Israël is er ook een zomer- en een wintertijd. Daardoor blijft het tijdsverschil met België het hele jaar door +1 uur.

Elektriciteit:

230 Volt wisselstroom, 50 Hz. Er is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

De landcode om van België naar Israël te bellen, is 0972. Van Israël naar België toetst men 0032 (+32) voor, de 0 uit het zonenummer valt weg.

Land en mensen:

In Israël is het gebruikelijk om een drinkgeld te geven. Net zoals in Amerika is het in de dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien symboliseert het ook een erkenning voor de geleverde prestatie. Voor het kamermeisje kunt u 2 € euro per nacht en kamer geven. Bij groepsreizen adviseren wij voor de reisleider ca. 5 € per dag per persoon en voor de buschauffeur ca. 3-4 € per dag per persoon. Vanzelfsprekend blijft echter het geven van drinkgeld en de hoogte ervan een vrijwillige, persoonlijke beslissing.
In Tel Aviv en omgeving geldt een waarschuwing voor soms heel sterke stromingen. Reizigers blijven beter dicht bij het strand en zwemmen best niet te ver in zee. Het is aanbevolen om enkel te baden aan bewaakte stranden en rekening te houden met de vlaggen aan het strand en de bevelen van de redders op elk moment op te volgen.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Reizigers met de Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig om Israël in te reizen, indien ze er niet langer dan 3 maanden blijven. Uw internationaal paspoort moet ten minste nog 6 maanden geldig zijn op de dag waarop u Israël verlaat. Reizigers die via de luchthaven Ben Gurion/Tel Aviv komen, krijgen een toegangskaart in plaats van een stempel in hun paspoort. Laat uw toegangskaart in uw paspoort zitten totdat u vertrekt. Zorg dat u bewijs bij u hebt van aansluitende of terugvluchten.
Inreizen in het Palestijns gebied (Westelijke Jordaanoever) vanuit Israël: In principe kunnen Belgische staatsburgers zonder probleem van Israël naar de Westelijke Jordaanoever reizen, rekening houdend de openingstijden van de grensovergangen. De grensovergangen naar de Palestijnse gebieden tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever en tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever staan onder controle van de Israëlische overheid en kunnen zonder voorafgaande waarschuwing gesloten worden. Indien u vanuit Israël via de luchthaven Ben Gurion reist, moet u rekening houden met tijdsintensieve veiligheidscontroles van uw bagage en ondervragingen van de reizigers. Het wordt aangeraden om zich op tijd naar de luchthaven te begeven. Indien er elektronische apparaten, vooral laptops, door de Israëlische veiligheidsdiensten in beslag genomen worden voor verder onderzoek, worden ze doorgaans na één tot drie dagen nagestuurd naar de verblijfplaats van de reiziger.
Wettelijk correcte informatie en/of extra informatie over de inreisbepalingen ontvangt u slechts bij de ambassade zelf of bij de consulaat-generaal van uw land waar u naartoe reist.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende inreisbepalingen bij de betreffende ambassade op te vragen. U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben. RSD-Belgium is niet aansprakelijk, mocht u dit verzuimen te doen. Hou er rekening mee dat inreizen enkel mogelijk is indien de overheidsdienst voor immigratie dit goedkeurt. RSD-Belgium streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reiseleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Israël te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genotpakket Dit pakket bevat een comfortabel halfpension, d.w.z. 6× uitgebreid buffet‘s avonds en 1× avondsnack op de dag van aankomst: slechts € 159* per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat de daguitstap ‘Dode Zee & Masada (Werelderfgoed)‘ en de ‘Boottocht op het Meer van Genezareth‘: slechts € 149* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Valuta / banken / kredietkaarten:

De valuta is de Israëlische Nieuwe Sjekel (ILS). 1 sjekel = 100 agorot. Koers (september 2023): 1 EUR = 4,07 ILS; 1 ILS = 0,25 EUR.
Het is aanbevolen om geld pas ter plaatse te wisselen. Dit kunt doen in hotels, postkantoren, wisselkantoren en banken. De openingstijden van de banken zijn doorgaans: zo – vr 08:30 – 12:00 uur en daarnaast zo, di en do ook van 16:00 – 18:00 uur. Aan den meeste geldautomaten kunt u met een bankkaart of een kredietkaart geld afhalen. Met een bankkaart wel enkel indien er een maestro- of een cirruslogo op de automaat afgebeeld staat. Er kunnen ook kosten ontstaan. De meeste grotere winkels, hotels en restaurants aanvaarden kredietkaarten als betaalmiddel. Ook hier kunnen eventueel kosten ontstaan. Een bankkaart wordt maar zelden als betaalmiddel aanvaard.

Douanevoorschriften:

De in- en uitvoer van geldmiddelen (cash geld, betaalcheques, reischeques) ter waarde van in totaal 80.000 ILS moet aangemeld worden. Het betreffende ‘Douaneformulier nr. 84‘ kan telefonisch via +972 2 658 7777 opgevraagd worden.
Belangrijk: Als u de limieten overschrijdt, moet u uw goederen online aangeven voordat u op reis gaat of aan de grens bij aankomst in het land. Als u geen aangifte doet, kunnen uw goederen inbeslaggenomen worden Lees ook de actuele regels voor de in- en uitvoer van goederen: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane

Veiligheidsadviezen per land:

Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat buitenlandse bezoekers het doelwit zijn van geweld. Toch wordt vooral in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever aangedrongen op verhoogde waakzaamheid. Reizigers laten mensenmassa‘s beter links liggen en laten zich als bezoeker van de oude stadskern van Jeruzalem of andere kwetsbare plaatsen beter begeleiden door personen die de plaats door en door kennen. Het wordt afgeraden om de oude stadskern van Jeruzalem in het donker te bezoeken.
De Westelijke Jordaanoever (Westoever) staat sinds 1967 onder militaire bezetting en is onderverdeeld in gebieden met verschillende bestuursvormen. Er zijn talrijke checkpoints en geblokkeerde straten, vooral tussen Israël en Jeruzalem enerzijds en de Westelijke Jordaanoever anderzijds, maar ook binnen de Westelijke Jordaanoever. Voor de Westelijke Jordaanoever geldt dat grensovergangen naar Israël ook zonder voorafgaande waarschuwing gesloten kunnen worden. Zelfs met hulp van de ambassade Tel Aviv of het consulaat in Jeruzalem kunt u de grens dan onmogelijk nog oversteken richting Israël.
Vooral aan checkpoints, maar ook in de grotere steden van de Westelijke Jordaanoever kunnen er spontaan protestmanifestaties gehouden worden. In dat geval bent u beter extra voorzichtig. Voor een verblijf in Israël is de bevoegde consulaire post de ambassade in Tel Aviv, voor een verblijf in de Palestijnse gebieden is dat het consulaat in Jeruzalem. Als bevoegde instantie vult u diegene in, in wiens ambtsgebied u zich het meest ophoudt. De veiligheidstoestand kan snel omslaan. Het is aanbevolen om voor en tijdens uw reis naar Israël op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Homoseksuele handelingen door mannen zijn strafbaar in de Palestijnse gebieden. Tot op heden is er echter geen geval gekend waarin buitenlanders wegens homoseksuele handelingen strafrechtelijk vervolgd werden. Veel erger nog dan de strafrechtelijke vervolging is echter de maatschappelijke discriminatie. Homoseksualiteit is nog altijd een sociaal en religieus taboe in de Westelijke Jordaanoever.

Gezondheit:

Vaccinaties: Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Hepatitis A en hondsdolheid zijn de aanbevolen inentingen.
Diarree: Met diarree beginnende ziektes kunnen meestal voorkomen worden door een correcte hygiëne qua voedingsmiddelen en drinkwater. Enkele basisregels: Drink uitsluitend water waarvan de oorsprong gekend is, bv. koolzuurhoudend flessenwater, nooit kraantjeswater. Gebruik in noodgevallen gefilterd, gedesinfecteerd en gekookt water. Gebruik onderweg ook zo veel mogelijk drinkwater om de vaat te doen en uw tanden te poetsen. Wat voedingsmiddelen betreft: koken of zelf schillen. Houd vliegen altijd ver weg van uw eten. Was zo vaak mogelijk uw handen met zeep, maar zeker altijd nadat u naar het toilet bent gegaan en altijd voordat u eten bereidt of aan tafel gaat. Gebruik handontsmetting overal waar u ze vindt en gebruik wegwerphanddoekjes.
Infectieziekten: Enkele door muggen of teken overdraagbare ziekten komen er voor, maar zijn veeleer zeldzaam (bv. leishmaniasis, West-Nijl koorts, Phlebotomus koorts). Gebruik insectenwerende middelen (bv. repellenten, muggennet, kleding met lange mouwen).

Medische verzorging:

De medische voorzieningen in Israël staan op een zeer goed niveau. Voor medische zorgen kunt u uitsluitend terecht in het daarvoor perfect uitgeruste gezondheidsnetwerk van de overheid. In de Palestijnse gebieden is het niveau van de medische voorzieningen duidelijk beperkter. Ziekenwagens mogen de grens met Israël niet oversteken. Een ziekteverzekering met dekking in het buitenland en repatriëring in geval van nood is zeker aan te raden. Zeker indien u al aan een ziekte lijdt, vraagt best raad aan een medisch adviesbureau/een reisgeneesheer gespecialiseerd in tropische ziektes.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: september 2023


terug naar Informatie & tips