Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninfo – Ierland

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JFMAMJJASOND
Dublin78911131820191712107
Bruxelles2361018212322181352

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://fl.rsd-belgium.be/veiligreizen. De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Locatie:

De Republiek Ierland ligt in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en neemt ongeveer 80% van de oppervlakte van het eiland Ierland in beslag. In het noordoosten grenst het aan Noord-Ierland. De Ierse Zee scheidt het eiland van Groot-Brittannië. In het zuiden en zuidwesten is de Atlantische Oceaan de natuurlijke landsgrens.

Hoofdstad:

Dublin

Staatsvorm:

parlementaire democratische republiek. Staatshoofd sinds november 2011 is Michael D. Higgins. Regeringsleider sinds juni 2020 Premier Micheál Martin.

Religie:

ongeveer 84% rooms-katholiek, ongeveer 3% Anglicanen, 1% moslims en andere religies en kleinere groepen

Taal:

Iers en Engels

Klimaat:

gematigd zeeklimaat met frequente weersveranderingen en milde winters

Lokale tijd:

In Ierland geldt de Greenwich Mean Time (GMT) +1 met zomer-/wintertijdomschakeling. Het tijdsverschil met België is het hele jaar door -1 uur.

Elektriciteit:

230 volt wisselstroom, 50 hertz. Een Adapter is nodig.

Telefoneren:

Het netnummer voor interlokale gesprekken van België naar Ierland is 0032. Voor telefoongesprekken naar België kiest u eerst 0031. De 0 voor het netnummer wordt weggelaten.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Belgische staatburgers hebben een paspoort of identiteitskaart nodig om Ierland binnen te komen, die ten minste geldig is voor de duur van het verblijf. Voor de inreis naar Ierland hoeft geen visum te worden aangevraagd. U kunt alleen juridisch bindende informatie en/of informatie over inreisbepalingen verkrijgen als u rechtstreeks contact opneemt met de ambassade of het consulaat-generaal van uw land van bestemming. Staatsburgers van andere landen wordt geadviseerd om bij de betreffende ambassade te informeren naar hun toelatingseisen. Het is uw verantwoordelijkheid om de benodigde visa aan te vragen en te overleggen. RSD aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid als u dit niet doet. Houd er rekening mee dat de toegang tot het land afhankelijk is van de goedkeuring van de immigratie-instanties (https://diplomatie.belgium.be/nl/landen/ierland). RSD-Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-todate te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Ierland te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genieterspakket: Het pakket bevat dagelijks halfpension: slechts € 159,–* per persoon.
Ontdekkerpakket: Het pakket bevat de 2 dagtochten ’Connemara incl. Kylemore Abbey’ en ’Ring of Kerry & Killarney Nationaal Park’ alsmede de toegangsprijzen voor de whiskydestilleerderij met inbegrip van de whiskyproeverij: slechts € 179,–* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Banken / creditcards:

MasterCard, American Express en Visa worden in heel Ierland geaccepteerd. In het geval van andere creditcards moet de uitgever vóór de reis worden geraadpleegd om na te gaan of deze als betaalmiddel kunnen worden gebruikt. Contant geld kan met een ec/Maestro-kaart en pincode uit de geldautomaten worden opgenomen. Vraag uw bank vooraf naar mogelijke kosten of beperkingen. Banken in Ierland zijn meestal open van 09:30 tot 16:30 uur.

Douanevoorschriften:

De in- en uitvoer van goederen is onderworpen aan de regelgeving van de Europese Unie. Het beginsel van het ontbreken van fysieke controles aan de grens sluit steekproefsgewijze controle van het grensoverschrijdende verkeer niet uit. Voor nadere informatie over de invoer van goederen kunt u contact opnemen met de ambassade van het land van bestemming. Alleen daar kunt u wettelijk bindende informatie verkrijgen.
De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten (Op reis in het buitenland, Bijkomende reisinformatie, Douane).

Veiligheidsadviezen per land:

Zakkenrollerij komt voor, vooral in de toeristische centra. Reizigers moeten daarom altijd letten op hun persoonlijke bezittingen en identiteitskaarten in winkels en restaurants of cafés. Een fotokopie van uw ID kan nuttig zijn als u deze kwijtraakt.
In Ierland kunnen van september tot december geïsoleerde lagedrukgebieden met zware storm en hevige regenval het land binnentrekken. Dit kan leiden tot grote overstromingen en schade aan de infrastructuur.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Bindende informatie over specifieke strafrechtelijke bepalingen kan worden verkregen bij het Ierse ministerie van Justitie (Department of Justice) via de Ierse Diplomatieke Missie in België.

Gezondheid:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) bekomt u informatie over standaard vaccinaties en over de beschermingsduur ervan. Let er op dat deze bij u actueel zijn en eventueel worden opgefrist.

Medische verzorging:

De medische kosten moeten door de patiënt zelf worden betaald, tenzij er een spoedbehandeling wordt uitgevoerd in een openbaar ziekenhuis (public hospital). In Ierland hebben alle personen die in Nederland een wettelijke ziektekostenverzekering hebben, recht op behandeling indien dit dringend noodzakelijk is. Dit geldt voor artsen, tandartsen, ziekenhuizen, enz. die door de buitenlandse wettelijke ziektekostenverzekeringsinstelling zijn geautoriseerd. De Europese ziekteverzekeringskaart, die door de zorgverzekeraar wordt afgegeven, moet vóór de reis worden verkregen. Dit geeft recht op een noodbehandeling in het kader van het Ierse volksgezondheidsstelsel en moet rechtstreeks aan de arts of het ziekenhuis worden voorgelegd. Los daarvan is het sterk aanbevolen om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een ziektekostenverzekering af te sluiten die risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziektekostenverzekering worden gedekt (bijv. Noodzakelijke repatriëring naar Nederland in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéklinieken).
De klant moet ervoor zorgen dat zijn fysieke en mentale toestand verenigbaar is met de gekozen reis. De klant moet zich informeren of zijn/haar de fysieke mobiliteit en mentale autonomie verenigbaar zijn met deze reis.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2022


terug naar Informatie & tips