Aanbiedingen reizen Europa Azië Amerika Afrika

Landeninfo – Griekenland

Vergelijking van de hoogste temperaturen

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Athene131516192327282926232018
Brussel1371117212322171574

Belangrijke informatie:

In elk van onze reislanden gelden wegens de COVID-19-pandemie momenteel andere regels en hygiënevoorschriften. Deze kunnen bovendien op korte termijn kunnen veranderen. Ook de regels voor toegang tot het land kunnen op elk moment veranderen. Om deze reden hebben we de belangrijkste informatie voor uw RSD-reis samengevat op https://fl.rsd-belgium.be/veiligreizen. De informatie wordt uiteraard regelmatig geactualiseerd. Controleer ook de website van het Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voordat u vertrekt (https://diplomatie.belgium.be/nl).

Ligging:

Griekenland is een schiereiland of eilandstaat in Zuidoost-Europa.

Hoofdstad:

Athene (ca. 665.000 inwoners).

Staatsvorm:

parlementaire republiek; president is Katerina Sakellaropoulou (sinds januari 2020) en het hoofd van de regering is premier Kyriakos Mitsotakis (sinds juli 2019).

Religie:

Ongeveer 98% van de bevolking is orthodox (staatsgodsdienst). Ongeveer 1,3% is moslim en 0,7% behoort tot andere religies.

Taal:

Modern Grieks

Klimaat:

Griekenland heeft een overwegend mediterraan klimaat met hete, droge zomers en milde, vochtige winters. In de bergachtige gebieden in het binnenland kan het ‘s winters sneeuwen.

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met België is het hele jaar door +1 uur.

Elektriciteit:

de elektrische stroom wordt geleverd met een spanning van 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. In uw hotel hebt u geen adapter nodig.

Telefoneren:

Om te bellen van Griekenland naar België kiest u eerst 0032 (+32) en laat u de 0 van het netnummer weg. Het netnummer voor interlokale gesprekken vanuit België naar Griekenland is de 0030 (+30).

Inreisbepalingen voor Belgische staatburgers:

Voor de inreis naar Griekenland hoeven Belgische staatburgers geen visum aan te vragen. Voor een toeristische reis naar Griekenland, die niet langer duurt dan 90 dagen, volstaat het voor mensen met de Belgische nationaliteit om een geldige identiteitskaart mee te nemen.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden bij de Griekse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen.
Griekenland heeft het Europees Akkoord betreffende het stelsel inzake het personenverkeer tussen de Lidstaten van de Raad van Europa van 13-12-1957 ondertekend. Reisdocumenten, uitgezonderd een voorlopige identiteitskaart, mogen hoogstens één jaar verlopen zijn.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Griekenland te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:
Genieterspakket: Dit pakket bevat 7× uitgebreid diner: slechts € 189,–* per persoon.
Ontdekkerspakket: Dit pakket bevat de twee fascinerende dagtochten ‘Olympia (UNESCO-werelderfgoed)‘ en ‘Sparta & Mystras (UNESCO-werelderfgoed)‘: slechts € 169,–* per persoon.
* Pakketprijzen kunnen variëren indien u ter plaatse boekt.

Toeristenbelasting:

In Griekenland wordt voor 4- en 5-sterrenhotels van 1.3.2024 tot 31.10.2024 een klimaatbeschermingstaks van maximaal €10 per kamer per nacht geheven. Buiten deze periode geldt de toeristenbelasting van maximaal €4 per kamer per nacht (vanaf januari 2024).

Valuta / banken / creditcards:

Griekenland is lid van de Europese Unie en de Europese Monetaire Unie.
Daardoor is de euro het officiële betaalmiddel in Griekenland. Als u inkoopt, kunt u contant betalen of met de gebruikelijke creditcards en deels ook met pinpas/Maestro-kaart plus pinnummer. Contant geld opnemen is zowel mogelijk met een creditcard als met pinpas/ Maestro-kaart plus pinnummer. Er kunnen echter door de betreffende bank administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag hiervoor s.v.p. na bij uw eigen bank.

Douanevoorschriften:

Privépersonen kunnen tijdens hun reis binnen de EU zonder beperking goederen kopen en meenemen zolang deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet voor de verkoop. De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten (Op reis in het buitenland, Bijkomende reisinformatie, Douane).

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het verwerven, bezitten en uitvoeren van culturele en natuurlijke goederen wordt streng bestraft, aangezien deze als staatseigendom worden beschouwd. In het geval van overtredingen zijn ook voor toeristen een aantal maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsombetalingen (momenteel ongeveer 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het gaat om antieke of oud lijkende voorwerpen met een vermoedelijk lage waarde. In individuele gevallen zijn gevangenisstraffen opgelegd. Daarom wordt er ook uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het bij handelaren kopen van bijvoorbeeld antiek, oude munten, fossielen etc. of deze zelf mee te nemen. Het verwerven, bezitten, importeren en exporteren van drugs (zelfs kleine hoeveelheden) wordt zwaar bestraft. Draag ook geen defensieve sprays bij u.
Bezit en gebruik is verboden in Griekenland en zal worden vervolgd.
Het fotograferen van militaire installaties en belangrijke civiele installaties (luchthavens/havens) is verboden vanwege het risico op spionage. Overtreders zullen worden vervolgd.

Gezondheit:

Raadpleeg ten minste 8 weken voor uw reis het meest recente medische advies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (https://diplomatie.belgium.be/nl). Elke landspecifieke pagina bevat informatie over aanbevelingen voor vaccinaties, actuele gezondheidsrisico‘s of uitbraken van ziekten, en informatie over medische zorg in het buitenland.
In Griekenland hebben alle personen die in België wettelijk verzekerd zijn recht op behandeling, voor zover dringend nodig, door artsen, tandartsen, ziekenhuizen enzovoort die door de buitenlandse wettelijke ziekteverzekeringsinstelling zijn goedgekeurd. Ter bewijs moet de Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) of een vervangend certificaat worden overlegd (beide documenten zijn verkrijgbaar bij uw ziekteverzekering). Afgezien daarvan is het ten sterkste aangeraden om voor de duur van uw verblijf in het buitenland een buitenlandse ziektekostenverzekering af te sluiten die de risico‘s dekt die niet door de wettelijke ziekteverzekering gedekt worden (bv. dringende repatriëring naar België in geval van ziekte, behandeling door privéartsen of in privéziekenhuizen). Meer informatie vindt u op de website www.caami-hziv.fgov.be/nl van de Rijksoverheid onder de rubriek ‘Buitenland en zorg (Wlz)‘. Alternatief kan uw zorgverzekering u ook inlichtingen geven over de geldende regels.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2022


terug naar Informatie & tips