Uw reisverloop

Verheug u op een fascinerende cultuurhistorische reis op het eiland Cyprus in de Middellandse Zee. Volg de sporen van de Apostelen en Kruisridders naar de gekendste cultuurhistorische en natuurmonumenten op het eiland.

1e dag: Aankomst op Cyprus

U landt in Ercan in het prachtige noordelijke deel van het eiland. Onze vriendelijke en competente, Nederlands sprekende reisleiders ontvangen u op de luchthaven en begeleiden u naar uw moderne autocar. Transfer naar uw comfortabele hotel in de omgeving van Famagusta waar u de eerste drie nachten doorbrengt. U wordt begroet met een verfrissend welkomstdrankje.

2e dag: Nicosia – de hoofdstad tussen 2 werelden

Welkom in het labyrint van de vredige steegjes van Nicosia – de laatste gedeelde hoofdstad van Europa. Eerst nemen we een kijkje in het noordelijk deel van de stad. Hier bezichtigen we o.a. de Osmaanse Karavanserai (inkom inbegrepen) met haar prachtige binnenkoer en de Oriëntaalse sfeer. De indrukwekkende Selimiye-moskee (inkom inbegrepen) is het grootste gebouw van de stad en een Gotisch meesterwerk uit de 14e eeuw. Dan gaan we te voet verder over de ‘grens’, de zogenoemde groene lijn, naar het zuidelijke stadsdeel. Hier heeft u voldoende tijd voor eigen ondernemingen. Laat u meevoeren in de gezellige drukte van de schilderachtige steegjes en ga stappen langs de Venetiaanse muren.

3e dag: Golden Beach, Klooster St-Andreas & Kerk Agios Afksentios

Vandaag gaan we met een panoramarit op weg naar het ongerepte deel van Noord-Cyprus, richting Karpaz. Eerst komen we voorbij aan het schilderachtige vissersdorpje Dipkarpaz en rijden dan door naar het Klooster St. Andreas (inkom inbegrepen). Dit werd toegewijd aan de Apostel Andreas en geldt als een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van het eiland. Daarna komen we aan bij de Golden Beach, zeker en wel het mooiste strand van Cyprus. Met een beetje geluk zien we hier tijdens een rustige wandeling de sporen van de bekende zeeschildpad ‘Caretta Caretta’ in het zand. Als kroon op de dag brengen we een bezoek aan de Kerk Agios Afksentios in Büyükkonok (inkom inbegrepen). Deze kerk werd gerestaureerd met een cultuurproject van de EU.

4e dag: Klassiek Salamis, St-Barnabas Klooster & St-Nicolaas Kathedraal

Ongelofelijk wat u vandaag allemaal ziet: eerst de fascinerende klassieke stad Salamis (inkom inbegrepen), waar ooit de Romeinen zetelden. Wij stappen voorbij de historisch belangrijke ruïnes van het gymnasium, het forum en de thermen. Dan gaan we verder naar het klooster van St. Barnabas (inkom inbegrepen) – Apostel, martelaar en vereerd als Nationale Heilige van Cyprus. Het volgende hoogtepunt tijdens onze verkenningstocht is de prachtige St. Nicolaas Kathedraal (inkom inbegrepen), tegenwoordig de Lala Mustafa Pasha moskee. Nadien beleven we in een traditionele tapijtknoperij de fascinerende, eeuwenoude kunstnijverheid van het tapijten maken. U zult enthousiast zijn over de veelsoortigheid, de manier van werken en de kleurenpracht van de handgeknoopte tapijten. De komende 4 nachten verblijven we rustig in de omgeving van Kyrenia.

5e dag: Klooster Bellapais & Miniatuurpark

We rijden door het imposante Pentadaktylos-gebergte naar Bellapais op een hoogte van 700 meter. Het hoogtepunt van dit schilderachtige bergdorpje is het klooster Bellapais (inkom inbegrepen), een wonder van Gotische bouwkunst dat werd gebouwd met hulp van de kruisridders. In de 13e eeuw maakten vele Christenen een pelgrimstocht naar dit klooster omdat er in die tijd precies een fragment van het Heilige Kruis werd bewaard. U geniet van een fantastisch panorama op de havenstad Kyrenia. Dit betoverende uitzicht gaf de auteur Lawrence Durrel inspiratie voor zijn beroemde werk ‘Bitter Lemon’. Nadien gaan we op weg naar het Miniatuurpark (inkom inbegrepen) en bewonderen de 15 belangrijkste hoogtepunten van het hele eiland op miniatuurformaat.

6e dag: Havenstad Kyrenia, citadel & scheepsmuseum

Eerst een gemoedelijk ontbijt en dan op weg naar de oude haven van Kyrenia. Hier schommelen witte bootjes vreedzaam op het turkooise water. We slenteren langs de havenpromenade tot aan de citadel (inkom inbegrepen), het symbool van de stad. De indrukwekkende muren van de vesting rijzen 21 meter de lucht in – het was ooit een bolwerk tegen vijanden en diende als gevangenis. Niet ver hiervandaan ligt een oud scheepswrak uit 300 v. Chr. dat in 1969 werd geborgen. In het huidige museum (inkom inbegrepen) bewonderen wij de goed bewaarde originele onderdelen van het antieke schip. Cyprus‘s grote ambachtelijke traditie neemt ons mee naar een sieraden- en lederatelier. Naast informatie over deze oude ambachten krijgt u Citadel, Kyrenia ook de mogelijkheid om een persoonlijk vakantiesouvenir te kopen. De avond eindigt gezellig in het hotel.

7e dag: Kyrenia

Vandaag heeft u veel tijd voor ontspanning en nieuwe ontdekkingen. U kunt luieren aan het zwembad, langs het strand wandelen of een traditioneel stoombad bezoeken. Of u ontdekt op eigen handje natuur- en cultuurschatten in de omgeving. De moeite waard zijn o.a. de Gecitköy stuwdam en de klassieke stad Soloi. Ook de indrukwekkende St. Mamas Kerk met de fantastische fresco’s zal voor enthousiasme zorgen.

8e dag: Terugreis

Transfer naar de luchthaven in Ercan en vlucht terug.


U zult enthousiast zijn van onze 4- en 5-sterrenhotels!

Hier vindt u afbeeldingen en impressies van geselecteerde voorbeeldhotels.


Inbegrepen spectaculair programma uitstappen + inkom!

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Ercan,
  inbegrepen hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4- en 5-sterrenhotels (nat. categorie)
  7× uitgebreid ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne autocar met klimaatregeling
 • Fascinerende cultuurhistorische reis met klassieke hoogontwikkelde cultuur, heilige apostelen & wereldbekende kruisridders!
  Spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met:
  • Nicosia
  • Golden Beach
  • Klooster St-Andreas
  • Kerk Agios Afksentios
  • Klassiek Salamis
  • St-Barnabas Klooster
  • Famagusta
  • St-Nicolaas Kathedraal
  • Klooster Bellapais
  • Miniatuurpark
  • Kyrenia
  • Scheepsmuseum
 • Vakkundige, Nederlandssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep

3) Bijvoorbeeld Freebird Airlines (bekende chartermaatschappij) of Turkish Airlines (beste Europese luchtvaartmaatschappij 2011-2016 volgens Sky Trax World Airline Award) met overstap in Antalya of Istanbul.


Uw extra’s op verzoek

Genotpakket:

dit pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten: €169

Toeslag eenpersoonskamer: € 249 per persoon/reis (indien beschikbaar)

Landeninformatie (Noord-)Cyprus

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Nicosia161720232833353533292018
Brussel2381218202422201363

Cyprus:

Het eiland Cyprus ligt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee en is het op twee na grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. Geografi sch behoort het eiland tot Azië, wordt echter zowel politiek als ook cultureel tot Europa gerekend. Sinds 1974 is Cyprus feitelijk gedeeld. De internationaal erkende Republiek Cyprus oefent de daadwerkelijke controle alleen in het zuidelijke gedeelte van het eiland uit, in het noordelijke deel niet. De delen worden door een demarcatielijn (Groene Lijn) gescheiden. Alleen Turkije erkent het noordelijke deel van Cyprus als zelfstandige staat. De Turkse republiek Noord-Cyprus beslaat iets meer dan eenderde van het hele eiland. De ambachtelijke vervaardiging van tapijten, sieraden en lederproducten is een vast en voor een deel al eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur. Daarom bezoeken we op onze rondreis ook een sieradenmanufactuur, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over het ambacht van het tapijtknopen en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties ontstaat. U krijgt een interessante demonstratie te zien van het toebereiden van de zijden draden, het met natuurlijke kleurstoffen verven van wol en het fi jne en arbeidsintensieve knopen. In de manufacturen heeft u telkens 1 à 2 uur de tijd om kunstwerken en producten te bekijken. Loven en bieden is op dit eiland typisch gebruik. Mocht u niets willen kopen, accepteren de verkopers ook een duidelijk ‘nee’. In warenhuizen en supermarkten wordt niet afgeboden. Ook op markten waar de boeren uit de omgeving hun groente verkopen, wordt in principe niet onderhandeld. Op Noord-Cyprus is het gebruikelijk om drinkgeld te geven. Net als in Amerika vormt het in dienstverlenende beroepen een deel van het inkomen. Bovendien wordt er waardering voor de verrichte dienst mee uitgedrukt. Het kamermeisje kunt u 0,50 euro per nacht geven. In restaurants en voor taxi’s is 10% van het te betalen bedrag gebruikelijk. In winkels worden geen fooien gegeven. Bij groepsreizen kan men uitgaan van ongeveer 2 euro per persoon per dag voor de reisbegeleider en 1 à 1,50 euro per persoon per dag voor de chauffeur. Vanzelfsprekend is iedereen vrij om te beslissen of en hoeveel drinkgeld hij of zij wil geven.

Verkeer:

In de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ wordt links gereden.

Lokale tijd:

Op Noord-Cyprus is het het hele jaar door één uur later dan in België.

Elektriciteit:

240 V, er is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

Het landnummer van Noord-Cyprus is 0090, vóór het zonenummer vervalt de nul. Wanneer u vanuit Turkije of Noord-Cyprus naar België belt, moet u 0032 kiezen en dan het zonenummer zonder de nul.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis naar Noord-Cyprus hoeft geen visum te worden aangevraagd. Bij de aankomst aan de grens wordt automatisch een kosteloos bezoekersvisum overhandigd dat 90 dagen geldig is. Hiervoor is een geldige identiteitskaart of een internationaal paspoort vereist, die nog tijdens de gehele duur van het verblijf geldig moeten zijn. Wij bevelen aan ervoor te zorgen dat de identiteitskaart of het paspoort bij de inreis nog 6 maanden geldig zijn.
Verdere informatie onder: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSDBelgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden. Wij adviseren alle reizigers om contact op te nemen met het Turkse consulaat: www.mfa.gov.tr.
Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/.
Oversteken van de ‘Groene Lijn’: Het oversteken van het noordelijke naar het zuidelijke deel van Cyprus is voor EUburgers met een geldig reisdocument principieel zonder problemen mogelijk op de hiervoor bepaalde grensovergangen. Er zijn normaalgesproken geen wacht- of oponthoudstijden. Bij de grensovergang vindt in beide richtingen een identiteitscontrole plaats (geldig internationaal paspoort of identiteitskaart nodig). RSD-Belgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn uitstekend opgeleid. Ze zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur en u bij alle organisatorische zaken met raad en daad terzijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en begroeten u graag op de introductiebijeenkomst. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis.
En de voorpret kan beginnen: we hebben een afwisselend programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. Daardoor kunt u de cultuur en het veelzijdige landschap van Noord-Cyprus leren kennen en veel te weten komen over het land en zijn mensen.
In uw reis zit al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met aangeboden extra’s. Wij raden u aan om de onderstaande pakketten te boeken. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: dit pakket bevat halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten.
Ontdekkerspakket: het pakket bevat de volgende uitstappen: Gecitköy stuwdam, klassiek Soloi & St. Mamas Kerk, bezoek aan de kruisriddersburcht St. Hilarion en een Cypriotische avond met showprogramma.

Valuta/Banken/kredietkaarten:

Sinds 01-09-2009 heet de valuta weer Turkse lira (TRY). Koers: (april 2019) 1 euro (EUR) = 6,30 Turkse lira (TRY); 1 Turkse lira (TRY) = 0,16 euro (EUR).

Euro- en reischeques worden door de meeste banken, hotels en wisselkantoren aangenomen. Contant geld kan bij banken gewisseld worden tijdens openingsuren, in de zomer van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en ’s winters van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.
LET OP: Bij betaling met bankkaart of kredietkaart moet u oppassen voor oplichters die proberen om ongemerkt uw bank- of kredietkaart te kopiëren en de bijbehorende pincode te achterhalen, om zo met vervalste kaarten geld op te nemen bij geldautomaten. U wordt daarom geadviseerd om bij betaling uw bank- en kredietkaart altijd in het oog te houden en uw pincode alleen afgeschermd in te voeren. Ook bij het gebruik van bankkaart of kredietkaart met pincode bij wisselkantoortjes moet u voorzichtig zijn.

Douanevoorschriften:

Voor toeristen gelden de volgende regels: de invoer van deviezen is onbeperkt toegestaan. De uitvoer van deviezen is toegestaan tot een totaalbedrag van 5.000 Amerikaanse dollar of de tegenwaarde in TRY. Reizigers mogen persoonlijke sieraden met een totale waarde van 15.000 Amerikaanse dollar in- en uitvoeren. Bij een hogere waarde moeten deze bij inreis worden aangegeven. Bij aankoop in Turkije zijn aankoopbewijzen vereist. Verder mogen de volgende goederen bij het inreizen van Turkije per persoon worden meegenomen (geldt niet voor transitreizigers): persoonlijke bezittingen: voorwerpen voor persoonlijk gebruik incl. medische artikelen (apparaten) en geneesmiddelen en cadeauartikelen tot een waarde van 300 euro (kinderen onder 15 jaar tot 145 euro). Streng bestraft (gevangenisstraffen tot 10 jaar) worden de aankoop, het bezit en de uitvoer van ‘cultuur- en natuurgoederen’, omdat deze gelden als staatseigendom. Bij overtreding zijn, ook voor toeristen, meerdere maanden voorlopige hechtenis en hoge borgsommen (momenteel ca. 9.000 euro) gebruikelijk, ook wanneer het om antieke of oud uitziende voorwerpen gaat die slechts een lage waarde lijken te hebben. In enkele gevallen werden gevangenisstraffen opgelegd. Daarom waarschuwen we uitdrukkelijk om geen antieke voorwerpen, oude munten, fossielen e.d. van handelaren te kopen of zelf mee te nemen. Verder informatie onder: www.diplomatie.belgium.be/nl
Informatie over de douanebepalingen betreffende de invoer van goederen in België vindt u op de website van de Belgische douane: www.diplomatie.belgium.be/nl/Diensten.
Let op: In de buurt van de demarcatielijn (Groene Lijn) en van militaire instellingen heerst op heel Cyprus een strikt fotografeerverbod dat niet overal goed met borden e.d. is aangegeven.

Gezondheit:

Voor reizen naar Noord-Cyprus zijn geen inentingen voorgeschreven. Iedere reiziger moet echter voldoende beschermd zijn tegen tetanus, polio en eventueel hepatitis. Wees voorzichtig bij het eten van ongekookte levensmiddelen, niet-gepasteuriseerde melkproducten (bv. verse melk, ijskreem) en fruitsoorten die niet geschild kunnen worden. Drink geen kraantjeswater en gebruik geen ijsblokjes in dranken! Algemeen gezegd: eet niets dat niet gekookt of geschild kan worden!

Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen.

De door de reisorganisator aangeboden rondreizen per bus zijn niet geschikt en daardoor niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen die niet goed ter been zijn, zoals rollatorgebruikers, omdat hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet geschikt voor en ook de diverse uitstapjes in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

kappadokien-kundenstimmen

‘Aangenaam, veelomvattend en ruim voldoende voor een eerste kennismaking.’

Beatrijs De T. uit V., reizigster, 19-11-20182)


‘Een tot in de puntjes georganiseerde reis waarbij alle afspraken werden nagekomen.’

Jean-Pierre W. uit H., reiziger, 10-12-20182)


‘Geslaagde combinatie van mooi weer, mooie uitstappen en goede organisatie.’

Christiaan Van C. uit Z., reiziger, 22-10-20182)


‘Een ontspannende culturele reis.’

Christine W. uit L., reizigster, 5-11-20182)

2) RSD-Belgium SPRL en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2017 / 2018 een reis hebben gemaakt met RSD.

Vergroting: