Uw reisverloop

Beleef op deze fantastische reis de vele facetten van Zuid-Afrika. Bereid u voor op levendige wereldsteden, imposante bergketens, prachtige kustlijnen en een fascinerende mix van culturen en talen. Een bijzonder hoogtepunt: een safari door het wereldberoemde nationaal park Kruger! Ontdek met een beetje geluk de ‘Big 5’ – olifant, luipaard, neushoorn, buffel en leeuw.

1e dag: Reis/aankomst in Kaapstad / Zuid-Afrika

2e dag: Tafelberg & Kaapstad – de oudste stad van Zuid-Afrika

Vandaag komen we aan in Kaapstad. Onze vriendelijke, Engelssprekende reisleiders ontvangen ons op de luchthaven en begeleiden ons naar onze moderne reisbus. Bij aankomst genieten we van een rondrit door de oudste stad van Zuid-Afrika. We bezoeken de Company Garden. We gaan verder met de kabelbaan naar de Tafelberg, het herkenningspunt van Kaapstad1. Vanaf hier genieten we van het adembenemende panorama. Aansluitend heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan onze optionele excursie naar het wereldberoemde ‘Waterfront‘. Het havengebied is een van Tafelberg de meest populaire hoogtepunten van de stad. We verblijven in een comfortabel hotel in Kaapstad.

3e dag: Garden-route & likeurproeverij

Op onze weg langs de prachtige Garden-route naar Wilderness genieten we van de landschappelijke variatie van de kust en de prachtige flora. Tijdens een tussenstop op onze reis genieten we van een lokale likeurproeverij. Sommige beroemde likeuren, zoals de Amarula-likeur, komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Daarna rijden we verder naar ons hotel in de buurt van Wilderness.

4e dag: Knysna

Vandaag bezoeken we Knysna. We bezoeken het pittoreske stadje aan een zoutwaterlagune en hebben genoeg tijd om over de boulevard te wandelen. Hier kunt u tijdens een optionele boottocht ook genieten van de romantische lagune van Knysna. We overnachten in ons geselecteerde comfort hotel in Wilderness.

5e dag: Wijnbouwgebied Stellenbosch met wijnproeverij

We rijden nu via de prachtige Garden-route terug in de richting Kaapstad. We maken een stop in de regio Stellenbosch, een van Zuid-Afrika‘s beroemdste wijnstreken. Tijdens een heerlijke wijnproeverij kunnen we genieten van de uitstekende wijncultuur. Daarna rijden we verder naar Kaapstad, waar we in een comfortabel hotel overnachten.

6e dag: Kaapstad & Kaap van Goede Hoop

Na een gezellig ontbijt in Kaapstad, liefdevol de ‘Moederstad‘ genoemd in Zuid-Afrika, wacht u vandaag een bijzonder hoogtepunt. Wij nemen u mee op een fascinerende, optionele reis naar Kaap de Goede Hoop. De weg daarheen leidt langs de pittoreske kustweg Chapman‘s Peak Drive. Fantastische fotomomenten staan u hier te wachten! Onderweg stoppen we bij het strand. Hier kunt u met een beetje geluk pinguïns in hun natuurlijke omgeving observeren. Na de terugreis vliegen we van Kaapstad naar Johannesburg, waar we overnachten in de buurt van Pretoria.

7e dag: Panorama-route & Blyde River Canyon

Na het ontbijt gaan we op weg naar het gebied van het nationaal park Kruger. Tijdens de rit is er een bijzonder hoogtepunt. De unieke Panorama-route, een van de mooiste bestemmingen in Zuid-Afrika, leidt langs de ruige hoogten van de Drakensberg. Het meest spectaculaire gedeelte is de Blyde River Canyon waar we de indrukwekkende rotsformaties van de ‘Drie Rondavels‘ bezoeken. We overnachten zeer dicht bij het nationaal park Kruger.

8e dag: Safari in het nationaal park Kruger

Vandaag wacht u een heel bijzondere ervaring. We gaan op bus-safari in het nationaal park Kruger (entree inbegrepen), waarschijnlijk het meest bekende nationale park in de wereld. Het park en toevluchtsoord voor wilde dieren, werd in 1898 gesticht door Paul Kruger, de zoon van Duitse immigranten en oud-president van Zuid-Afrika. Vandaag de dag is het park het grootste beschermde natuurgebied voor wilde dieren in Zuid-Afrika. Met een beetje geluk kunt u de beroemde ‘Big 5‘ – olifant, luipaard, neushoorn, buffel en leeuw van dichtbij beleven. Een adembenemende ervaring!

9e dag: Pretoria – in de voetsporen van Nelson Mandela

Door het prachtige landschap rijden we terug naar de hoofdstad Pretoria, één van de mooiste steden in Zuid-Afrika. Na een stadsrondrit bezoeken we de prachtige zetel van de regering in het Unie-gebouw. Hier werd in 1994 Nelson Mandela beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarna nemen we afscheid van het fantastische land Zuid-Afrika. Transfer naar de luchthaven van Johannesburg en terugvlucht.

10e dag: Terugreis

1 Afhankelijk van het weer en last-minute veranderingen.


Inclusief spectaculair excursieprogramma en safari in het nationaal park Kruger !

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met Turkish Arlines (beste Europese luchtvaartmaatschappij 2011 – 2016)3)
  • Brussel naar Kaapstad
  • Johannesburg naar Brussel
  Binnenlandse vlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij
  • Kaapstad naar Johannesburg
  inbegrepen hoteltransfers, luchthaven- en veiligheidstoeslag
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde comforthotels & lodges (nat. categorie)
  7x uitgebreid ontbijtbuffet
 • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne autocars met klimaatregeling met vakkundige,
  Engels sprekende reisleider. Spectaculair programma uitstappen + inkom (volgens programma) :
  • Kaapstad & Tafelberg
  • Garden Route
  • Likeurproeverij
  • Knysna
  • wijnproeverij in Stellenbosch
  • Panorama-route
  • Blyde River Canyon
  • Pretoria
  • Bus-safari nationaal park Kruger
 • 24 uur arts op oproep

3) Turkish Airlines (beste Europese luchtvaartmaatschappij 2011-2016 volgens Sky Trax World Airline Award) met overstap in Istanbul heen en terug naar Zuid-Afrika.Uw extra’s op verzoek

Cultuur- en genotpakket :

Het arrangement is op basis van halfpension, dat wil zeggen 6x uitgebreid diner en drie excursies ‘Waterfront in Kaapstad’, ‘Boottocht in Knysna’ & ‘Kaap de Goede Hoop: Dit alles voor slechts € 249 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer

€ 249 per persoon/reis (indien beschikbaar)

Landinformatie Zuid-Afrika

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
PRETORIA212222201713121315182021
BRUSSEL2371218222423201373

Ligging:

De Republiek Zuid-Afrika ligt in het uiterste zuiden van Afrika.

Staatsvorm:

Parlementaire democratie met een sterke executive president en federale elementen. Het tweekamerstelsel bestaat uit de Nationale Assemblee (National Assembly, 400 zetels) en de Nationale Raad van Provincies (National Council of Provinces, 90 zetels). Het staatshoofd en hoofd van de regering is Jacob G. Zuma.

Hoofdstad:

Pretoria (ca. 1 miljoen inwoners)

Religie:

79,8% christenen, 1,5% moslims, 1,2% hindoes, 0,3% traditionele Afrikaanse godsdiensten, 0,2% joden, 0,6% andere, 15,1% onbekend.

Taal:

Alle 11 nationale talen zijn officiële talen, waaronder Afrikaans (13,3%) en Engels (8,2%). Duits is een van de 14 talen die volgens de grondwet wordt ondersteund.

Klimaat:

droog tot subtropische vochtig

Plaatselijke tijd:

Het tijdsverschil met de Centraal Europese Tijd (CET) is +1 uur in de winter. Omdat er geen zomertijd wordt aangehouden is er in de zomer geen tijdsverschil met België.

Elektriciteit:

220 volt wisselstroom, 50 Hertz. Drie-polige stekker. Hier is een adapter noodzakelijk.

Telefoneren:

De landcode om van België naar Zuid-Afrika te bellen is de 0027 (+27) Van Zuid-Afrika naar België kiest men 0032 (+32) waarbij de 0 uit het netnummer vervalt.

Land en mensen:

In de grote steden kunt u een scherp contrast in leefomstandigheden zien. De betere woonwijken zijn vaak royaal aangelegd, terwijl de z.g. ‘townships‘ worden bevolkt door een groot deel van de zwarte bevolking die overwegend leven in eenvoudige huizen of hutten. De townships zijn niet hetzelfde als sloppenwijken. Er zijn ook townships waar de middenklasse woont. De kusten van Zuid-Afrika nodigen uit voor een duik in zee. Let op dat er sterke onderwaterstromingen kunnen bestaan die zelfs ervaren zwemmers in zee kunnen meevoeren. Verder zijn haaien ook een potentieel gevaar bij het zwemmen in zee. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u zich vooraf informeert waar het zwemmen in de zee veilig is en dat u altijd bewaakte stranden kiest. Taxi’s moet u indien mogelijk bij betrouwbare en bekende bedrijven aanvragen. In de regel zijn hotels en gastverblijven bij het reserveren behulpzaam. Het is dringend afgeraden om taxi’s vanaf de straat of minibus-taxi’s te nemen.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Belgische staatsburgers hebben bij een verblijf van tot 90 dagen geen visum nodig voor Zuid-Afrika. Paspoorten moet nog 30 dagen geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
Paspoorten moeten minstens twee blanco pagina‘s hebben voor inreisstempels. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende inreisbepalingen bij de betreffende ambassade op te vragen. Meer informatie vindt u hier: http://www.dha.gov.za/.
RSD Belgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Zuid-Afrika te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Cultuur- en genotpakket: Het arrangement is op basis van halfpension, dat wil zeggen 6x uitgebreid diner en drie excursies ‘Waterfront in Kaapstad’, ‘Boottocht in Knysna’ & ‘Kaap de Goede Hoop’: Dit alles voor slechts € 249 per persoon.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Valuta: De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). 1 ZAR = 100 cent. koers (augustus 2019): 1 EUR = 16,85 ZAR. 1 ZAR = 0,06 EUR.
Banken / kredietkaarten: Bankkaarten en kredietkaarten die voorzien zijn van het Maestro-symbool kunnen bij een groot aantal internationale geldautomaten in de grotere steden worden gebruikt. U kunt maximaal 2.000 ZAR per dag opnemen. Afhankelijk van de kaart kunnen administratiekosten in rekening worden gebracht. Vraag voorafgaand aan uw reis bij uw bank of uw kaart geschikt is voor gebruik in Zuid-Afrika. Bij de keuze van de geldautomaat moet geldautomaten die zich aan de buitenkant van gebouwen bevinden worden vermeden. U kunt het beste geldautomaten in winkelcentra, supermarkten en in banken gebruiken. Wees waakzaam voor oplichters die graag willen ‘helpen’ bij het opnemen van geld maar die er op uit zijn om de bankkaart / kredietkaart te verwisselen met een nepkaart (‘card swapping’). De meeste winkels, hotels en restaurants accepteren creditcards. Geld kan overal in de grote steden worden gewisseld. In verband met de hoge criminaliteit moet u geen grote hoeveelheden contant geld meenemen. Eurocheques worden niet geaccepteerd. Het wisselen van geld in België wordt niet aanbevolen, omdat er invoerbeperkingen bestaan en de wisselkoers in Zuid-Afrika aanmerkelijk beter is. De laatste tijd zijn er in Zuid-Afrika in toenemende mate valse biljetten van R200 in omloop. Het is dan ook raadzaam om alleen geld te wisselen via de officiële kanalen bij banken of wisselkantoren gedurende de openingstijden: Ma tot Vr 09:00-15:30, Za 08.30- 11.00 uur. Bij het wisselen van geld is men verplicht om een paspoort te laten zien.

Douanevoorschriften:

Gebruikte persoonlijke bezittingen kunt u belastingvrij invoeren. Meer informatie over de douaneregels inzake invoer van goederen vindt u bij de ambassade van het land waar u naartoe reist. Enkel daar kunt u wettelijk correcte informatie verkrijgen. De douanebepalingen voor België kunt u op de website van de Belgische douane https://finances.belgium.be/nl/douane_accijnzen bekijken of telefonisch opvragen.

Veiligheidsadviezen per land:

Zuid-Afrika heeft in vergelijking met België een hogere criminaliteit, vooral in de grote steden en de buitenwijken. De meeste geweldscriminaliteit vindt echter plaats buiten de toeristische gebieden. Toch is het niet uitgesloten dat Belgische onderdanen doel en slachtoffer kunnen worden van diefstal, inbraak, roof en soortgelijke delicten. Het is dringend aan te bevelen om bij een eventuele roof geen verzet te bieden. Door een goede voorbereiding en verstandig gedrag is de kans om slachtoffer te worden van een misdrijf duidelijk te reduceren. De volgende voorzorgsmaatregelen worden aanbevolen:
• Neem altijd een mobiele telefoon mee. (nummers in geval van nood: Politie: 10 111; Ambulance: 10177 of 112)
• De stadscentra van de grote steden zoals Johannesburg, Pretoria en Kaapstad moeten na winkelsluitingstijd en in het bijzonder bij duisternis vermeden worden; op zon- en feestdagen moet men alleen in een groep in de binnenstad komen.
• Bij een bezoek aan de townships is waakzaamheid en voorzichtigheid gevraagd. Een bezoek aan een township moet slechts in georganiseerde vorm worden ondernomen onder leiding van een lokale gids.
• Bij uitstapjes naar openbaar toegankelijke parken en aan bekende bezienswaardigheden moet men afgelegen gebieden en stille wandelpaden vermijden. Om het risico van overvallen te verminderen moeten uitstapjes in groepsverband worden ondernomen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het bezit, gebruik, invoer / uitvoer en de handel in drugs wordt, afhankelijk van de ernst van het misdrijf, bestraft met een geldboete of tot maximaal 25 jaar gevangenisstraf. Prostitutie is strafbaar. Kinderprostitutie wordt bestraft met bijzonder lange gevangenisstraffen. Het plukken van beschermde planten en het vangen van beschermde diersoorten is verboden en kan leiden tot aanzienlijke geldboetes of gevangenisstraffen. Dit geldt ook voor de uitvoer zonder vergunning van bepaalde planten en dieren. Nudisme is eveneens verboden.

Medische verzorging:

De medische zorg is over het algemeen goed. De private ziekenhuizen in de grote steden hebben zorg van Europees niveau. De openbare ziekenhuizen zijn overvol en lijden onder bezuinigingen.
Belangrijke opmerking: Voor de diensten van een arts en de behandeling in het ziekenhuis is in principe vooruitbetaling in aanzienlijke hoogte vereist! Het is dringend aan te raden om een internationale ziektekostenverzekering met dekking voor repatriëring af te sluiten.
Vaccinaties: Bij de directe inreis vanuit België (directe vlucht!) zijn geen verplichte vaccinaties nodig. De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt aan om de standaardinentingen volgens het reisadvies van de ITG (Instituut voor Tropische Geneeskunde, zie http://www.itg.be) te volgen en deze inentingen indien nodig te laten uitvoeren.
Inentingen tegen hepatitis A en tyfus zijn aanbevolen.
Gele koorts: Bij inreis uit een land dat volgens de WHO bekend is wegens gele koorts, is een bewijs van geldige vaccinatie tegen gele koorts nodig. Een lijst van landen waar gele koorts is geconstateerd kunt u vinden op http://www.who.int. Deze regels worden door grensautoriteiten streng nageleefd en reizigers met een overeenkomstig reisprofiel maar zonder vaccinatiecertificaat worden rechtstreeks teruggestuurd of worden 6 dagen op eigen kosten afgezonderd (quarantaine).
Diarree: Bij het naleven van de volgende hygiënische maatregelen kunnen de meeste gevallen van diarree worden vermeden: Drink uitsluitend water waarvan de oorsprong bekend is, bv. flessenwater.
Drink nooit leidingwater. Gebruik onderweg en ook bij de afwas en het tandenpoetsen alleen drinkwater. Wat voedingsmiddelen betreft: Koken, zelf pellen of desinfecteren. Houd vliegen weg van voedingsmiddelen. Was zo vaak mogelijk uw handen met zeep, en altijd na gebruik van het toilet en altijd vóór het bereiden van voedsel en voor het eten.
Malaria: De besmetting gebeurt door de beet van bloedzuigende nachtelijke Anopheles-muggen. De ziekte kan zich ook nog weken tot maanden na het verblijf openbaren. Bij het optreden van koorts in deze periode moet u uw arts informeren over uw verblijf in een malariagebied. Het Kruger-park, de noordelijke kustvlakte van de provincie Kwazulu-Natal behoren tot het endemische malariagebied.
De keuze van de medicijnen en uw persoonlijke dosering moet u voor gebruik met een arts voor tropische geneeskunde of een reisarts bespreken. Het meenemen van voldoende voorraad wordt aanbevolen, maar alle medicijnen zijn ook in goede kwaliteit lokaal beschikbaar.
Vanwege het risico van ziektes die door muggen worden overgedragen, is het aan te raden om in de betreffende gebieden lichaamsbedekkende, lichte kleding te dragen (lange broeken, shirts met lange mouw)
• Gebruik vooral ‘s nachts een (malaria-) insectenwerend middel en breng dit herhaaldelijk aan
• Slaap evt. onder een muggennet.
De door de touroperator aangeboden rondreizen per touringcar zijn niet geschikt en derhalve niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen die slecht ter been zijn. Gezien de aard van geplande activiteiten kan de veiligheid van mensen die slecht ter been zijn of rollatorgebruikers niet worden gegarandeerd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet op berekend en ook de diverse excursies in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de gekozen reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2019

kappadokien-kundenstimmen

‘Wij vonden de reis heel, heel erg mooi… We hebben in korte tijd veel gezien en dat was echt fantastisch. Ga zo door!’

Gabriela F. uit B., reiziger, 07-06-20172)


‘Gewoon een geweldige reis, heel veel interessante inzichten in dit bijzondere LAND.’

Hermann-Josef H. uit B., reiziger, 03-07-20172)


‘De reis was een prachtige ervaring waarbij de prijskwaliteitsverhouding in orde was.’

Irene B. uit N., reiziger, 26-07-20172)

2) RSD-Belgium SPRL en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2017 een reis hebben gemaakt met RSD.

Vergroting: