Uw reisverloop

Geniet van natuurschoon en oosterse flair en bewonder in 7 dagen maar liefst 5 van de belangrijkste werelderfgoedplaatsen. In Casablanca en de vier koningssteden kunt u nu nog de glans bewonderen van lang vervlogen tijden. Hier ziet u slangenbezweerders en jongleurs en proeft u Oriëntaalse kostelijkheden. Verheug u op luisterrijke sultanspaleizen en duik binnen in een wereld uit duizend-eneen-nacht. Verheug u daarna op pure luxe en ontspanning in een 4-sterren droomhotel.

1e dag: Aankomst in Marrakech

‘Hartelijk welkom’, zo wordt u door onze Nederlandssprekende reisleider met een glimlach ontvangen op de luchthaven. Transfer naar het 4-sterrenhotel in Marrakech waar iedereen wordt verwend met een tas thee.

2e dag: Avontuur Atlasgebergte – Beni Mellal

Start van een indrukwekkende panoramarit richting Fès. We komen aan in de levendige provinciestad Beni Mellal en maken hier een rondgang door de weelderig groene stadstuin Jardin de Ain Adderdoun met zijn ruisende watercascades. We duiken de bergwereld van de Midden-Atlas in en ontspannen in het op 1.700 meter hoogte gelegen vakantiebergplaatsje Ifrane. Later zien we wijnstokken en olijfbomen, ceder- en eucalyptusbomen. We zetten de reis voort tot aan ons 4-sterrenhotel in de omgeving van Fès.

3e dag: Fès & Volubilis (2x UNESCO werelderfgoed)

Fès is prachtig! We verkennen de spectaculaire Medina: een uniek labyrint met smalle steegjes in een van de grootste historische stadskernen ter wereld en UNESCO werelderfgoed. Hier werken de kopersmeden nog als in oude tijden. We beleven Al Karaouine, de oudste universiteit ter wereld alsook een Medersa, een theologische hogeschool uit de 14e eeuw. Dicht in de buurt licht het koningspaleis met zijn goudglanzende poorten al op. Vanaf de vesting Borj geniet u van het adembenemende panorama over de zee van huisjes. Langs een andere weg komen we bij de ruïnes van Volubilis aan (inkom inbegrepen), de grootste Romeinse opgraving van het land (UNESCO werelderfgoed). Hier lopen we langs geheimzinnige rijen zuilen en bewonderen kunstzinnige vloermozaïeken. Kort hierna beleven we in een traditionele tapijtknoperij dit fascinerende, eeuwenoude handwerk. Helemaal enthousiast overnachten we in Meknès.

4e dag: Meknès & Rabat (2x UNESCO werelderfgoed)

Achter kolossale muren wacht ons met Meknès de tweede koningsstad. Haar luisterrijke oude stadscentrum is eveneens UNESCO werelderfgoed. We bewonderen stucwerk en mozaïeken in het mausoleum van sultan Moulay Ismail en nemen de tijd voor de wereldbefaamde stadspoort Bab El Mansour. Daarna gaan we op weg naar het glansrijke Rabat – zetel van de regering, onze derde koningsstad en eveneens UNESCO werelderfgoed. We stappen naar het prachtige koningspaleis en zien de Hassantoren en het mausoleum van Mohammed V.

5e dag: Casablanca & Marrakech

Na de nacht in Casablanca begroet deze opwindende metropool ons met haar mooie koffiehuizen en schaduwrijke arcades. Een bezoek aan de Hassan II moskee is adembenemend want het is een van de grootsten ter wereld. De minaret rijst meer dan 200 meter de hemel in en er is binnen en buiten ruimte voor meer dan 100.000 gelovigen. Het is niet altijd mogelijk om naar binnen te gaan, daarom is de inkom niet inbegrepen. Ontdek op eigen handje het Mohammed-V-plein alsook de prachtige bezienswaardigheden Raadhuis, Paleis van Justitie en Stadsschouwburg. In de namiddag rijden we naar Marrakech, onze vierde koningsstad. Hier brengen we een bezoek aan de legendarische Koutoubia-moskee, een van de mooiste bouwwerken van de stad. Overnachting in de omgeving van Marrakech.

6e dag: Marrakech (UNESCO werelderfgoed)

Het magische Marrakech! Via een stadsrondrit komen we aan bij het paleis van de sultan en rijden we langs de stadsmuur. Van hieruit gaan we naar de gekende stadspoort Bab Agnaou en de unieke Medina, weer een UNESCO werelderfgoed. Voor de grote Marokkaanse ambachtelijke tradities bezoeken we een sieraden- en leermanufactuur. Hier leren we veel over de bewerking en u hebt de kans om een vakantiesouvenir te kopen. De dag eindigt gezellig in ons 4-sterrenhotel.

7e dag: Ontspanning in Marrakech of vrijwillige excursie naar Essaouira
(UNESCO werelderfgoed)

Vandaag kunt u ontspannen in ons 4-sterrenhotel of Marrakech op eigen handje verkennen. Spannend alternatief: onze uitstap naar de kust en het heerlijke Essaouira! Hier vormen de witte huizen van het historische centrum met hun blauwe vensterluiken een prachtige coulisse (UNESCO werelderfgoed). We keuren verse vis, stappen over de muur van de wereldbefaamde Portugese vesting Scala de la Kasbah en kunnen genieten van het uitzicht over de glinsterende zee. Gewoon een sprookjesachtige dag.

8e – 15e dag: Vakantieverlenging in het 4-sterren droomhotel
in het wereldberoemde Marrakech

Ontspan de komende week in de geliefde trendy metropool Marrakech waar ook Hollywoodsterren op vakantie gaan. Geniet van de talrijke plezante dingen in uw 4-sterren droomhotel, pak een pauze bij het zwembad, laat uw ziel tot rust komen in het traditionele stoombad of laat u verwennen in de wellness. Op de 15e dag transfer naar de luchthaven en terugvlucht.


Verlenging van de vakantie in het 4-sterren droomhotel in Marrakech!

Hier vindt u afbeeldingen en impressies van geselecteerde voorbeeldhotels.


Culturele hoogtepunten

Rabat

De koningstad en huidige hoofdstad van Marokko, die in 2012 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard, was reeds ten tijde van de Romeinen een van de belangrijkste steden. Vooral de Fransen hebben er na de Romeinen veel toe bijgedragen om Rabat tot een moderne en in hoog aanzien staande hoofdstad te maken. Dat is een van de redenen waarom de beroemdste momumenten van de stad uit de meest verschillende tijdperken stammen, van de Middeleeuwen tot heden. Daardoor is Rabat ook een stad met veel tegenstrijdigheden geworden. Een voorbeeld daarvan is de de Hassan-toren uit de 12e eeuw, en ook het mausoleum van Mohammed V uit de 1970er jaren, die direct naast elkaar staand een opmerkelijk contrast vormen.

Meknez

Meknez is niet alleen een van de 4 koningsteden van Marokko, maar behoort tevens tot de 5 wereldcultuurerfgoederen die u tijdens deze indrukwekkende rondreis kunt bewonderen. De labyrintachtige Medina van de stad wordt nog heden gedomineerd door de gebouwen van de Alauieten-sultan Mulai Ismail, die Mèknes tot een van de meest adembenemende en machtigste koningsteden van het land wilde maken. Dankzij een 40 km lange vestingmuur konden talrijke bezienswaardigheden behouden blijven en getuigen nog vandaag de dag van de pracht en praal van die tijd. Vooral de vele moskeeën verleenden de stad de bijnaam «Stad der Honderd Minaretten». Wie de oude stadskern verlaat via de beroemde stadspoort Bab El Mansour komt op het plein van de handelaren en sprookjesvertellers, die een bijzonder sterk contrast vormen tot de engte van de oude standskern.

Marrakech

Marrakech, dat ook de ”Orientaalse Parel van het Zuiden” wordt genoemd, werd ongeveer 1000 jaar geleden gesticht en is na Casablanca, Fez en Rabat de op vier na grootste stad van Marokko. De koningstad was enkele malen hoofdstad van Marokko en wordt nog vandaag de dag beheerst door de 20 km lange vestingwallen met hun 200 torens en meer dan een dozijn poorten. Marrakech is bekend voor de markten en feesten. Ook de souk (markt) van Marrakech is een van de beste van Marokko. Het centrum en het bruisende middelpunt van de stad wordt gevormd door het Djemaa el-Fna-plein in de oude stadskern, die in 1985 tot wereldcultuurerfgoed werd uitgeroepen.

Fez

Fez, de oudste en bekendste koningstad, heeft de bijnaam ”Parel van de Orient”. Deze luisterrijke koningstad was vele jaren geleden het intellectuele centrum van Marokko, wat nog heden tastbaar is. Het stadsdeel herbergt talrijke bezienswaardigheden, bazaarsteegjes en ook het grootste deel van de inwoners van de stad. Maar ook het nieuwe gedeelte van de stad heeft het één en ander te bieden. Het beeld wordt bepaald door prachtige tuinen en het is standplaats van het koninklijke paleis met zijn fonkelende gouden poorten.

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met gerenommeerde luchtvaartmaatschappij4) naar Marrakech,
  inbegrepen hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 dagen exclusieve cultuurhistorische reis Marokko
  – 7 overnachtingen tijdens de cultuurhistorische reis in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  – 7x uitgebreid ontbijtbuffet
  – Rondreis in onze moderne autocar met klimaatregeling
  – Spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma), o.a. met 5 UNESCO werelderfgoedplaatsen: Fès, Volubilis, Meknès, Rabat, Marrakech
 • 8 dagen ontspanning in een 4-sterren droomhotel
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een 4-sterren droomhotel (nat. categorie) in het wereldbefaamde Marrakech!
  – 7x uitgebreid ontbijtbuffet
  – kosteloos gebruik van de voorzieningen van het hotel:
  verwarmd zwembad en compleet ingerichte fitnessruimte
 • Vakkundige, Nederlands sprekende reisleiding
 • 24 uur arts op oproep

4) Bijvoorbeeld Iberia (de grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje), Corendon Airlines (bekende chartermaatschappij) of Royal Air Maroc (Marokko‘s grootste luchtvaartmaatschappij).


Uw extra’s op verzoek

Genotpakket cultuurhistorische reis

het pakket bevat dagelijks een uitgebreid buffet ’s avonds met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 169 per persoon.

Wij raden u aan om het aangeboden Genotpakket cultuurhistorische reis te reserveren, aangezien sommige hotels op de rondreis zich in een idyllische natuuromgeving bevinden, maar bijgevolg ook iets verder van de stad gelegen zijn.

Vrijwillige uitstap naar het werelderfgoed Essaouira

slechts € 49 per persoon inbegrepen middagmaal (ter plaatse te boeken).

Toeslag eenpersoonskamer

€ 299 per persoon/week (indien beschikbaar)

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Rabat171719212325282826232018
Brussel2371318222322161453

Marokko

Ligging:

Marokko ligt op de westelijke punt van Noord-Afrika. Het grenst in het oosten aan Algerije, in het noorden aan de Middellandse Zee en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Staatsvorm:

Islam (Soennitisch naar de Malikistische rechtsleer), ca. 23.000 Christenen en 3.000 Joden.

Hoofdstad:

Rabat

Religie:

Islam (Soennitisch naar de Malikistische rechtsleer), ca. 23.000 Christenen en 3.000 Joden.

Taal:

De offi ciële taal is Arabisch (gesproken wordt het Marokkaans-Arabische dialect Darija) en sinds de nieuwe constitutie ook de Berbertaal Tamazight; plaatselijk andere Berbertalen. Frans, de tweede taal, wordt vooral gesproken in zakelijke, ambtelijke en regeringskringen.

Klimaat:

Verschillende klimaatzones. In Rabat heerst Atlantisch klimaat: vochtig-heet in de zomer, vochtig-koel in de winter.

Plaatselijke tijd:

Midden-Europese Tijd (MET). Tijdens de Europese zomertijd bedraagt het verschil -1 uur.

Elektriciteit:

De stroomspanning in Marokko bedraagt 110/220V met 50 Hertz. Een eurostekker wordt aanbevolen.

Telefoneren:

Om naar België te telefoneren moet eerst het landnummer van België, 0032 (+32), worden gekozen, zowel vanaf vaste telefoons en telefooncellen als met mobiele telefoons, en dan het kengetal zonder 0. Bij telefoontjes vanuit België naar Marokko moet eerst het netnummer van Marokko, 00212 (+212), worden gekozen.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Voor de inreis hebben Belgische staatsburgers een internationaal paspoort (niet de identiteitskaart) nodig, dat geldig moet zijn tot en met het vertrek uit Marokko. Sommige luchtvaartmaatschappijen vragen op basis van inoffi ciële bronnen een internationaal paspoort met een geldigheid van 90 dagen na vertrek uit Marokko. Bij bezoeken tot 90 dagen aan Marokko voor toeristische doeleinden hebben Belgische staatsburgers geen visum nodig. Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden, bij de Marokkaanse ambassade te informeren naar de voor hen geldende inreisbepalingen. RSD-Belgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.
Meer informatie over de reisbestemming vindt u daarnaast op de websites van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/ en https://travellersonline.diplomatie.be/.

Land en mensen:

De ambachtelijke vervaardiging van tapijten, sieraden en lederproducten, is een vast en voor een deel al eeuwenoud bestanddeel van de oriëntaalse cultuur. Daarom bezoeken we op onze rondreis ook een juwelier, een lederhandel en een traditionele tapijtknoperij. Hier leert u wetenswaardigheden over het Marokkaanse ambacht van het tapijten knopen en ziet u hoe een handgeknoopt tapijt al sinds generaties ontstaat. U krijgt een interessante demonstratie te zien van het toebereiden van de zijden draden, het met natuurlijke kleurstoffen verven van wol en het fi jne en arbeidsintensieve knopen. In de manufacturen heeft u tevens 1 à 2 uur de tijd om kunstwerken en producten te bekijken. Afbieden behoort daarbij tot de cultuur van het land. Mocht u geen interesse hebben in een aankoop, dan accepteren de handelaren een duidelijk nee. In warenhuizen en supermarkten wordt niet onderhandeld. Dat geldt ook voor de markten waar boeren uit de omgeving hun groentes aan de man brengen. In Marokko is het gebruikelijk om drinkgeld te geven. Net als in Amerika vormt drinkgeld een deel van het inkomen binnen dienstverlenende beroepen. Bovendien wordt er waardering mee uitgedrukt voor de geleverde dienst. Voor het kamermeisje kan tussen de € 0,50 en € 1 per nacht worden achtergelaten. In restaurants en taxi‘s is ca. 10% drinkgeld gebruikelijk. In winkels wordt geen drinkgeld gegeven. Bij groepsreizen wordt aanbevolen zowel de reisleider als de chauffeur ca. € 1 per persoon per dag te geven. Uiteraard is het ieders eigen overweging of men drinkgeld wil geven en zo ja, hoeveel.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van Marokko te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profi teert u van extra voordelige voorwaarden:
Genotpakket cultuurhistorische reis: het pakket bevat dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis.
Ontdekkerspakket: het pakket bevat 6x middagmaal en de volgende uitstappen: Lichtjestocht – nachtelijk Casablanca, uitstap ‘Djemaa el-Fna’ en koetstocht, daguitstap Essaouira en bezoek aan de botanische tuin ‘Jardin Majorelle’ (ter plaatse te boeken).
Vrijwillige uitstap naar het werelderfgoed Essaouira: slechts € 49 per persoon inbegrepen middagmaal (ter plaatse te boeken).
De pakketten kunnen ook worden betaald bij de reisbegeleider ter plaatse, contant in euro of met een kredietkaart (Visa, MasterCard). Controleer a.u.b. of uw kredietkaart moet worden geactiveerd door uw bank.

Valuta/banken/kredietkaarten:

De munteenheid in Marokko is de Marokkaanse dirham. 1 Marokkaanse dirham (MAD) = 100 centimes. Koers (april 2019): 1 EUR = 10,79 MAD; 1 MAD = 0,09 EUR. Marokkaanse dirham kunnen alleen in Marokko worden aangekocht. Wij bevelen u aan om uitsluitend in offi ciële wisselkantoren geld te wisselen, herkenbaar aan hun gouden logo, en bij het onthaal van hotels. Wisselen is gratis. U krijgt een kwitantie, die u moet bewaren tot vertrek uit Marokko, om indien nodig ongebruikte dirhams terug te wisselen. U kunt in principe 50% van het oorspronkelijk gewisselde geld terug wisselen. Contant geld kan in de grotere steden ook bij geldautomaten worden opgenomen met een kredietkaart of een bankkaart met PIN. Er is echter toenemend sprake van valse boekingen bij Marokkaanse geldautomaten. Internationale kredietkaarten van de bekende maatschappijen worden in grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd. De in- en uitvoer van de nationale valuta is verboden. Voor vertrek moeten dirhams terug worden gewisseld. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt, moet echter bij een tegenwaarde van meer dan 100.000 MAD (ca. 9.000 euro) worden aangegeven. Bij de uitvoer van vreemde valuta met een tegenwaarde van meer dan 50.000 MAD (ca. 4.500 euro), moet u kunnen aantonen dat het geld bij de inreis werd ingevoerd.

Douanevoorschriften:

In Marokko gelden strenge bepalingen voor deviezen: Principieel mag de dirham niet in- of uitgevoerd worden. Op het moment bestaan er verschillende toelatingsgrenzen voor toeristen (momenteel 1.000 Marokkaanse dirham) en inwoners. Het beste kunt u vooraf de website van de Marokkaanse douane raadplegen: www.douane.gov.ma. Nadere informatie over douanevoorschriften met betrekking tot de invoer van goederen kunt u bij de Marokkaanse ambassade inwinnen. Slechts daar kan rechtsgeldige informatie worden verstrekt. De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten (Op reis in het buitenland, Bijkomende reisinformatie, Douane)

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Het bezit van verdovende middelen wordt in Marokko met gevangenisstraffen tot 10 jaar en hoge boetes bestraft. Het bezit van zeer geringe hoeveelheden is al strafbaar. Buitenechtelijke en gelijkgeslachtelijke seksuele relaties zijn strafbare handelingen in Marokko.

Algemene reisinformatie:

In het wegverkeer is grote voorzichtigheid geboden. Zowel automobilisten als voetgangers moeten uiterst voorzichtig zijn en niet rekenen op oplettendheid van andere verkeersdeelnemers of dat deze zich aan de verkeersregels houden. Ook op snelwegen moet rekening worden gehouden met voetgangers en dieren. Zelfs een gerechtvaardigde aanspraak op schadevergoeding is nauwelijks te realiseren.

Gezondheid:

Vaccinaties: Voor reizen naar Marokko gelden geen verplichte inentingen. Een actuele DTP- en hepatitis A-vaccinatie wordt aangeraden. Eventueel is ook een vaccinatie tegen mazelen, kinkhoest en tuberculose aan te raden. Zie voor verder aanbevolen inentingen www.itg.be (Reisgeneeskunde, Marokko) en de brochure ‘Gezond op reis’.
Diarree: Door een hygiënische omgang met levensmiddelen en drinkwater (vermijd kraantjeswater) kunnen de meeste gevallen van diarree worden vermeden. Hondsdolheid of rabiës: In Marokko komt hondsdolheid voor. Vermijd contact met straatdieren. Ook het likken door honden kan rabiës overbrengen mochten er wondjes op de huid zijn.
Medische verzorging: De medische verzorging in Marokko is niet helemaal te vergelijken met die in Europa. In Rabat en Casablanca bevinden zich echter privéklinieken met een hoge kwaliteitsstandaard. Wij adviseren de afsluiting van een ziektekostenverzekering voor de reis, waarin ook een eventueel noodzakelijk ziekentransport naar huis is gedekt. De door de reisorganisator aangeboden rondreizen per autocar zijn niet geschikt en bijgevolg niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en/of personen met een ernstige handicap om te stappen, zoals rollatorgebruikers, daar hun veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Het vervoer en de hotels ter plaatse zijn hier namelijk niet geschikt voor en ook de diverse uitstappen in het onherbergzame gebied zijn niet geschikt voor mensen die niet goed kunnen stappen.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

kappadokien-kundenstimmen

‘Een mooie reis!!’

Rita L. uit A., reizigster, 16-02-20172)


‘Ik heb een onbekend land beter leren kennen.’

Maria S. uit B., reizigster, 16-02-20172)


‘Zeker aan te raden.’

Danielle D. uit S. reizigster, 16-02-20172)


‘Het was allemaal goed georganiseerd en je had in die korte tijd een heel goede kijk
op het leven en de cultuur in Marokko. Aanbevelingswaardig!’

Stefan B. uit M. Reiziger, 07-02-20162)


‘De reis was een bijzondere belevenis en we hebben ons de hele tijd prettig, veilig en goed geborgen gevoeld.’

Ingrid M. uit A., reizigster, 16-12-20142)


‘Deze cultuurhistorische reis was een succes. De week ontspanning in het verlengingshotel de perfecte afsluiting van een prachtige reis.’

Manfred f. uit M., reiziger, 12-04-20142)


‘We zijn helemaal enthousiast en kunnen de reis echt aanbevelen.’

Hendrik O. uit W., reiziger, 21-02-20142)

2) RSD-Belgium SPRL en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2016 een reis hebben gemaakt met RSD Reise Service Deutschland GmbH.

Vergroting: