Uw reisverloop

Verheug u op een spannende studiereis door Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Naast adembenemende kustgedeeltes langs de Adriatische Zee wachten u tal van culturele hoogtepunten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Aankomst in Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke en competente Nederlandssprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne reisbus. We rijden naar ons 4-sterrenhotel in de buurt van Dubrovnik.

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. De schilderachtige
historische oude stad is gelegen op een schiereiland. We wandelen door de smalle steegjes en verwonderen ons over paleizen, kerken en prachtige huizen omgeven door een machtige vestingmuur. Die oude binnenstad is een UNESCO werelderfgoed. We rijden langs de Adriatische Zee in noordelijke richting en genieten van een van de mooiste kusten ter wereld. In de stad Ston wacht ons een speciaal bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur die in de 14e eeuw werd gebouwd om de ooit kostbare zoutwinningsinstallaties te beschermen. Na de Grote Muur van China wordt de muur beschouwd als de tweede langste in de wereld. Daarna rijden we naar Neum, een schilderachtig kustplaatsje. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische kust waar we de volgende 2 nachten verblijven.

3e dag: Split, Trogir (2x UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag kunnen we genieten van twee UNESCO werelderfgoedplaatsen. Na een prachtige panoramische rit bereiken we Split. Een rondleiding door de historische stad is als een reis terug in de tijd van de oudheid. We bezoeken het paleis van de Diocletianus (inkom inbegrepen), een van de best bewaarde werken van de Romeinse architectuur in de wereld. Terecht een UNESCO werelderfgoed. Slechts enkele kilometers verder ligt de oude binnenstad van Trogir, ook een UNESCO werelderfgoed. Op de terugweg stoppen we in het kleine Dalmatische stadje Omis. De voormalige piratennederzetting nodigt uit voor een ontspannen bezoek.

4e dag: Počitelj & Medjugorje

In de ochtend gaan we verder naar Počitelj, een van de interessantste dorpen van de Balkan. Vanwege de geschiedenis, de historische gebouwen en de prachtige ligging tussen het Dinar-gebergte en de rivier de Neretva, is Počitelj uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Onze reis gaat verder door het binnenland van Bosnië-Herzegovina naar Medjugorje, een van de bekendste christelijke pelgrimsoorden ter wereld, met 2,5 miljoen pelgrims per jaar. Daar bezoeken we deze beroemde heilige plaats, waar 6 jongeren de Moeder van God zagen. De middag is vrij te besteden. Het is de moeite waard om bijv. de beroemde oude brug van Mostar te bezoeken (UNESCO-werelderfgoed). We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Medjugorje.

5e dag: Trebinje & Herceg Novi

Na het ontbijt rijden we naar het stadje Trebinje. Bijzonder bezienswaardig zijn de historische binnenstad ‘Kastel’, de Osman Pasha-moskee, de kerk van de Transfiguratie van Christus en de Arslanagic-brug, het beroemde herkenningspunt van de stad. We bezoeken ook een traditioneel tapijtweefatelier en bewonderen dit eeuwenoude handwerk. In de middag ontdekken we een van de populairste vakantieoorden van Montenegro: Herceg Novi. We wandelen door de oude stad versierd met acacia‘s en genieten van de aanblik van idyllische baaien en de prachtige natuur. De overnachting zal zijn in een 4-sterrenhotel in de buurt van Herceg Novi.

6e dag: Panoramische veertocht, Porto Montenegro & Budva

Eerst rijden we langs de beroemde Golf van Kotor. We gaan van Kamenari naar Lepetane op een mooie 10 minuten durende panoramische veerboottocht. De ambachtelijke traditie leidt ons vervolgens naar een sieradenatelier en een leeratelier. Hier leren we interessante feiten over de productie. Nu ligt de mondaine jachthaven Porto Montenegro in Tivat op ons te wachten. We verwonderen ons over de enorme superjachten van de ‘rich and famous‘ uit de hele wereld. In de middag is Budva het volgende hoogtepunt van ons programma. De oude binnenstad is meer dan 2.500 jaar oud en is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. We overnachten in de omgeving van Budva.

7e dag: Sveti Stefan & Kotor (UNESCO werelderfgoed)

Onze dag begint met het herkenningspunt van Montenegro, het beroemde eiland Sveti Stefan. Onze volgende bestemming is een van de mooiste baaien aan de Europese mediterrane kust, de baai van Kotor, ook wel bekend als de zuidelijkste fjord van Europa. Omgeven door de ruige kliffen van de heilige Iwan-bergen en het turquoise water van de baai ligt de gelijknamige havenstad. Tijdens een wandeling genieten we van de pittoreske omgeving van dit UNESCO werelderfgoed. We rijden naar Dubrovnik, waar we de nacht doorbrengen met sterrencomfort.

8e dag: Terugreis

Vandaag moeten wij afscheid nemen. Een fantastische week vol belevenissen wordt afgesloten. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar België.


U zult enthousiast zijn over onze 4-sterrenhotels !

Hier vindt u afbeeldingen en impressies van geselecteerde voorbeeldhotels.


Inbegrepen spectaculair excursieprogramma +
inkom o.a. met 4 werelderfgoedplaatsen !

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik
  inbegrepen hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  7x uitgebreid ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne autocar met klimaatregeling
 • Fascinerende cultuurhistorische reis met Kroatië, Montenegro en de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen aan de Adriatische Zee!
  Verheug u op een spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Adriatische kust
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Panorama veertocht
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • Vakkundige, Nederlandssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep

3) Bijvoorbeeld Aegean Airlines (beste Europese regionale luchtvaartmaatschappij 2014-2017 volgens Sky Trax World Airline Award) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance, ‘s werelds grootste luchtvaartalliantie)


Uw extra’s op verzoek

Genotpakket

Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten: slechts € 139 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer

€ 249 per persoon/week (indien beschikbaar).

Landeninformatie Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
ZAGREB111114172225272725221612
BRUSSEL2371217222322201573

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: republiek
Bosnië en Herzegovina: Democratische staat met twee grotendeels autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina (FBiH) en de Republika Srpska (RS).

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië en Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% protestant, 0,01% joods.
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim.
Bosnië en Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servischorthodox, 15,2% katholiek.

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in gebieden met sterke etnische minderheden wordt bovendien officieel gebruikt: Servisch, Italiaans, Hongaars
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, maar cyrillisch wordt nog steeds veel gebruik). In het grootste deel van het Albanese nederzettingsgebied wordt Albanees gesproken. Officiële onderwijstaal op scholen. Studenten kunnen kiezen tussen Montenegrijns en Albanees.
Bosnië en Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische kust mediterraan, landinwaarts gematigd continentaal.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese tijd (CET) met zomer-/ wintertijd. Er is hiermee voor België het gehele jaar geen tijdverschil.

Elektriciteit:

De elektrische stroom wordt geleverd met een spanning van 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. Er is geen adapter nodig.

Telefoneren:

Net landnummer voor gesprekken vanuit België naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië en Herzegovina 00387. Voor telefoongesprekken naar België kiest u als landnummer 0032. De 0 voor het netnummer wordt dan weggelaten.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Kroatië: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort die geldig is voor de gehele reisperiode. Er is geen visum noodzakelijk. http://be.mvep.hr/nl/
Montenegro: Belgische staatsburgers kunnen het land inreizen met een identiteitskaart (verblijf tot max. 30 dagen) of een paspoort (verblijf tot max. 90 dagen). De documenten moeten geldig zijn voor de gehele duur van de reis. Er geldt geen visumplicht voor een verblijf van ten hoogste 90 dagen.
http://www.mvp.gov.me/en/ministry?alphabet=lat
Bosnië en Herzegovina: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort. Tijdelijke reisdocumenten worden niet geaccepteerd. Let op: Luchtvaartmaatschappijen eisen vaak een geldigheid van ten minste drie maanden na vertrek uit Bosnië en Herzegovina. Er is geen visumplicht voor Belgische staatsburgers. Pogingen om te reizen met ongeldige of niet-geaccepteerde documenten kunnen hoge boetes tot gevolg hebben. http://www.mvp.gov.ba/
Wettelijk bindende informatie en/of extra informatie over de inreisbepalingen ontvangt u slechts bij de ambassade zelf, of bij het consulaat-generaal van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende inreisbepalingen bij de betreffende ambassade op te vragen. U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma samengesteld met talrijke hoogtepunten, zodat u de cultuur en diversiteit van het landschap van Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro kunt ervaren en alles over het land en de bevolking kunt leren. In uw reis is al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten: slechts € 139 per persoon.
Ontdekkerspakket: Het pakket omvat een excursie naar Mostar, een boottocht naar het eiland ‘Gospa od Škrpjela’ en de excursie ‘Dubrovnik bij nacht’: slechts € 85 per persoon.

Valuta/Banken/kredietkaarten:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische Kuna (HRK) 1 Kuna = 100 Lipa. Koers (april 2019): 1 EUR = 7,39 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie; de munt is dus de euro.
Bosnië en Herzegovina: De munteenheid is de convertibele mark (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Koers (april 2019): 1 EUR = 1,95 BAM: 1 BAM = 0,51 EUR

Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en winkels worden kredietkaarten geaccepteerd. Geldopnames zijn bij de meeste geldautomaten met de EC Maestro-kaart of kredietkaart mogelijk. Op veel plaatsen wordt in euro‘s gerekend maar wordt in Kuna betaald. Het omwisselen van contant geld is mogelijk bij banken (za + zo gesloten) en bij de vele wisselkantoren.
Montenegro: De bekende kredietkaarten worden landelijk geaccepteerd. Geldautomaten worden op grote schaal gebruikt. De acceptatie van V-Pay en Maestro-bankkaarten is beperkt. Deze kunnen slechts worden gebruikt om contant geld op te nemen bij een paar geldautomaten, maar niet voor algemene betalingstransacties.
Bosnië en Herzegovina: Contant geld kan met een kredietkaart en pincode uit de geldautomaat worden gehaald. Kredietkaarten worden in toenemende mate geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels, maar contante betaling is aan te bevelen. Voor een vlot betalingsverkeer is het raadzaam kleine coupures mee te nemen. Publieke instellingen (bijvoorbeeld postkantoren) accepteren alleen betalingen bij BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik zijn er grenzen waarbinnen geen douanerechten verschuldigd zijn en die niet bij de douane moeten worden aangegeven. De exacte hoeveelheden zijn verkrijgbaar bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van de in te voeren goederen bij het luchtvervoer mag niet meer bedragen dan € 430 per persoon. Contant geld en cheques dienen schriftelijk te worden aangegeven vanaf een bedrag van € 10.000 (of gelijkwaardig). Bij invoer en doorvoer moeten objecten die als wapen gelden zoals peperspray en messen, worden aangegeven. Overtredingen worden bestraft met zware boetes.
Montenegro: In- en uitvoer van deviezen is toegestaan tot een bedrag van € 10.000. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk vrij van rechten worden ingevoerd, maar ook weer worden uitgevoerd. Bepaalde objecten (camera‘s, laptops, enz.) kunnenbeperkingen hebben in het aantal in te voeren objecten. Voor de volgende producten gelden beperkingen op de rechtenvrije invoer: Alcoholische dranken (2 liter wijn of 1 liter sterke drank van meer dan 22%), tabak (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië en Herzegovina: Valuta kan worden gedeclareerd, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen worden aan de grens geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde regels als in de EU-landen.
De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten (Op reis in het buitenland, Bijkomende reisinformatie, Douane).

Veiligheidsadviezen per land:

De kleine criminaliteit is in steden over het algemeen lager dan in veel andere Europese metropolen. Toch moeten toeristen hier ook de gebruikelijke zorg betrachten. Europese rijbewijzen en reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn gewilde goederen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Er zijn geen specifieke aanwijzingen.
Montenegro: Sinds 01-01-2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. De aankoop, verkoop of het bezit van drugs wordt streng bestraft. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden die uitsluitend voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.
Bosnië en Herzegovina: Het is verboden om bepaalde gebouwen en installaties te fotograferen, hetgeen wordt aangegeven door middel van passende informatieborden (o.a. Ambassade van de VS in Sarajevo). Niet-naleving kan leiden tot een boete.

Gezondheit:

Das Federaal Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt inentingen aan tegen tetanus, difterie en hepatitis A.
In delen van de landen kunnen tekenbeten Frühsommer-Meningoenzephalitis (TBE), de ziekte van Lyme of tekenbeetkoorts overbrengen. Informeer u daarom voor de reis over mogelijke inentingen en hoe de genoemde ziekten vermeden of snel herkend kunnen worden. Diarree en andere infectieziekten kunnen worden voorkomen door hygiëne te betrachten bij eten en drinken en bescherming tegen muggen. Er kan geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid van de medische informatie en er kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart van uw ziektekostenverzekering Eventueel moeten extra betalingen worden verricht. In enkele gevallen is onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist; in dergelijke gevallen is het raadzaam om een gedetailleerde factuur te vragen. De kosten voor repatriëring worden niet gedekt door de wettelijke ziekenfondsen; het afsluiten van een particuliere reisverzekering wordt daarom aanbevolen.
Naast de gevestigde artsen zijn er op veel plaatsen gezondheidscentra (‘Dom Zdravlja’). De meeste poliklinieken zijn privéfaciliteiten.
Montenegro: Een medische behandeling volgens Belgische standaards is niet altijd gegarandeerd. Ziekenhuizen beschikken ook niet altijd over voldoende apparatuur en zijn mogelijk niet in staat om de juiste medische zorg te bieden aan patiënten met bepaalde zorgbehoeften. De hygiëne is over het algemeen ontoereikend.
Bosnië en Herzegovina: Medische zorg in het land is vele opzichten problematisch. Vooral buiten de grote steden zijn er weinig Engelssprekende artsen. Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen. Het is aan te raden om een individuele reisapotheek mee te nemen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

kappadokien-kundenstimmen

‘Gewoon fantastisch! Absoluut aan te raden. Bedankt dat we deze reis hebben kunnen meemaken!’

Silvia S. uit B., reizigster, 27-04-20172)


‘Ongelooflijk indrukwekkend en een perfect georganiseerde reis.’

Reinhard G. uit O., reiziger, 28-03-20172)


‘Ik kan deze reis echt aanbevelen!!!’

Waltraut A. uit H., reizigster, 10-04-20172)

2)RSD-Belgium SPRL en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2017 een reis hebben gemaakt met RSD.

Vergroting: