Uw reisverloop

Verheug u op een spannende studiereis door Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Naast adembenemende kustgedeeltes langs de Adriatische Zee wachten u tal van culturele hoogtepunten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Reis naar Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke en competente Nederlandssprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne reisbus. We rijden naar ons 4-sterrenhotel in Dubrovnik. Hier worden we verwelkomd met een verfrissend welkomstdrankje.

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. De schilderachtige historische oude stad is gelegen op een schiereiland. We wandelen door de smalle steegjes en verwonderen ons over paleizen, kerken en prachtige huizen omgeven door een machtige vestingmuur (UNESCO werelderfgoed). We rijden langs de Adriatische Zee in noordelijke richting en genieten van een van de mooiste kusten ter wereld. In de stad Ston wacht ons een speciaal bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur die in de 14e eeuw werd gebouwd om de ooit kostbare zoutwinningsinstallaties te beschermen. Na de Grote Muur van China wordt de muur beschouwd als de tweede langste in de wereld. Daarna rijden we naar Neum, een schilderachtig kustplaatsje. Daarna rijden we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische Adriatische kust, waar we de volgende 3 nachten doorbrengen.

3e dag: Split en Trogir (2x UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag kunnen we genieten van twee UNESCO werelderfgoedplaatsen. Na een prachtige panoramische rit bereiken we Split. Een rondleiding door de historische stad is als een reis terug in de tijd van de oudheid. Machtige paleizen, zuilen en pleinen herinneren aan Romeinse heerschappij. We bezoeken het paleis van de Diocletianus (entree inbegrepen), een van de best bewaarde werken van de Romeinse architectuur in de wereld. Terecht een UNESCO werelderfgoed. Op enkele kilometers afstand bezoeken we de oude stad Trogir. Het is gescheiden van het vasteland door een kanaal en is daarom gelegen op een klein eiland. De oude stad is een UNESCO werelderfgoed. Op de terugweg stoppen we in het kleine Dalmatische stadje Omis. De voormalige piratennederzetting nodigt uit voor een ontspannen bezoek.

4e dag: Dalmatisch-Adriatische kust & ‘Kroatische avond’

Vandaag is er veel tijd voor ontspanning. Geniet van het comfort van uw droomhotel, ontspan bij het zwembad of maak een wandeling langs het strand. Natuurlijk kunt u ook op eigen gelegenheid de natuur- en cultuurrijkdom in de omgeving ontdekken. Een bezoek aan de stad Sibenik met de Sint-Jakobskathedraal, ook een UNESCO werelderfgoed, is zeker de moeite waard. Of bezoek de indrukwekkende watervallen in het Nationaal Park Krka. Aan het eind van de prachtige dag beleven we een gezellige ‘Kroatische avond’ met lokale folklore.

5e dag: Rode en Blauwe Meer & Medjugorje

Aan het begin van de dag genieten we van een fascinerend natuurschouwspel in Imotski: Het Rode en Blauwe Meer zijn gelegen in een prachtig berglandschap en we genieten van een prachtig uitzicht op het meer. We vervolgen onze reis door het binnenland van Bosnië-Herzegovina naar het beroemde christelijke heiligdom van Medjugorje. Daar aangekomen bezoeken we deze bekende heilige plaats waar zes jongeren aan de Moeder Gods verschenen. We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Medjugorje.

6e dag: Trebinje, panoramische veertocht & Budva

Vandaag rijden we naar de stad Trebinje, die aan een pittoreske rivier ligt. De Arslanagic-brug is een bezienswaardigheid en we bekijken het historische stadscentrum ‘Castel’ en de Osman Pasha-moskee. Daarna bezoeken we een traditionele tapijtweverij en bewonderen dit eeuwenoude kunsthandwerk. In de namiddag genieten we in Montenegro van een prachtige 10 minuten durende panoramische veerboottocht van Kamenari naar Lepetane en gaan vervolgens naar het eiland Sveti Stefan en naar Budva. De oude binnenstad is meer dan 2.500 jaar oud en is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. We wandelen door de vele smalle steegjes en genieten van de zuidelijke flair. We overnachten in de omgeving van Budva.

7e dag: Kotor (UNESCO werelderfgoed)

Onze volgende bestemming is een van de mooiste baaien aan de Europese Middellandse Zeekust, de baai van Kotor. Omgeven door de ruige kliffen van de heilige Iwan-bergen en het turquoise water van de baai ligt de gelijknamige havenstad. Tijdens een wandeling genieten we van de pittoreske omgeving van dit UNESCO werelderfgoed. De ambachtelijke traditie neemt ons mee naar een sierraden- en lederwerkplaats. We leren veel interessante dingen over de vervaardiging en krijgen de kans om een persoonlijk vakantiesouvenir te kiezen. We overnachten in ons 4-sterrenhotel in de omgeving van Dubrovnik.

8e dag: Terugreis

Vandaag moeten wij afscheid nemen. Een fantastische week vol belevenissen wordt afgesloten. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar België.


U zult enthousiast zijn over onze 4-sterrenhotels !

Hier vindt u afbeeldingen en impressies van geselecteerde voorbeeldhotels.


Inbegrepen spectaculair excursieprogramma +
inkom o.a. met 4 werelderfgoedplaatsen !

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik
  inbegrepen zijn luchthavenbelasting en hoteltransfers
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  7x uitgebreid ontbijtbuffet
 • Rondreis in onze moderne autocar met vakkundige, Nederlandssprekende reisleiding
 • Fascinerende cultuurhistorische reis met Kroatië, Montenegro en de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen aan de Adriatische Zee!
  Verheug u op een spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Neum
  • Adriatische kust
  • Ston
  • Omis
  • Trebinje
  • Imotski
  • Medjugorje
  • Kroatische avond
  • Panorama veertocht
  • Budva
 • 24 uur arts op oproep

3) Bijvoorbeeld Aegean Airlines (beste Europese regionale luchtvaartmaatschappij 2014-2017 volgens Sky Trax World Airline Award) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance, ‘s werelds grootste luchtvaartalliantie)


Uw extra’s op verzoek

Genieterspakket:

Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten: slechts € 139 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer

€ 249 per persoon/week (indien beschikbaar).

Landeninformatie Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
ZAGREB111114172225272725221612
BRUSSEL2371217222322201573

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie
Montenegro: republiek
Bosnië en Herzegovina: Democratische staat met twee grotendeels autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina (FBiH) en de Republika Srpska (RS)

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië en Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% protestant, 0,01% joods
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim
Bosnië en Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servischorthodox, 15,2% katholiek

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in gebieden met sterke etnische minderheden wordt bovendien officieel gebruikt: Servisch, Italiaans, Hongaars
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, maar cyrillisch wordt nog steeds veel gebruik). In het grootste deel van het Albanese nederzettingsgebied wordt Albanees gesproken. Officiële onderwijstaal op scholen. Studenten kunnen kiezen tussen Montenegrijns en Albanees.
Bosnië en Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische kust mediterraan, landinwaarts gematigd continentaal.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese tijd (CET) met zomer-/ wintertijd. Er is hiermee voor België het gehele jaar geen tijdverschil.

Elektriciteit:

De elektrische stroom wordt geleverd met een spanning van 230 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. Er is geen adapter nodig in uw hotel.

Telefoneren:

Net landnummer voor gesprekken vanuit België naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië en Herzegovina 00387. Voor telefoongesprekken naar België kiest u als landnummer 0032. De 0 voor het netnummer wordt dan weggelaten.

Inreisbepalingen voor Belgische staatburgers:

Kroatië: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort die geldig is voor de gehele reisperiode. Er is geen visum noodzakelijk. http://be.mvep.hr/nl/
Bosnië en Herzegovina: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort. Tijdelijke reisdocumenten worden niet geaccepteerd. Let op: Luchtvaartmaatschappijen eisen vaak een geldigheid van ten minste drie maanden na vertrek uit Bosnië en Herzegovina. Er is geen visumplicht voor Belgische staatsburgers. Pogingen om te reizen met ongeldige of niet-geaccepteerde documenten kunnen hoge boetes tot gevolg hebben. http://www.mvp.gov.ba/
Montenegro: Belgische staatsburgers kunnen het land inreizen met een identiteitskaart (verblijf tot max. 30 dagen) of een paspoort (verblijf tot max. 90 dagen). De documenten moeten geldig zijn voor de gehele duur van de reis. Er geldt geen visumplicht voor een verblijf van ten hoogste 90 dagen.
http://www.mvp.gov.me/en/ministry?alphabet=lat
Wettelijk bindende informatie en/of extra informatie over de inreisbepalingen ontvangt u slechts bij de ambassade zelf, of bij het consulaat-generaal van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende inreisbepalingen bij de betreffende ambassade op te vragen. U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SPRL streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten met een welkomstdrankje. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld met talrijke hoogtepunten. We hebben een gevarieerd programma samengesteld met talrijke hoogtepunten, zodat u de cultuur en diversiteit van het landschap van Kroatië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro kunt ervaren en alles over het land en de bevolking kunt leren. In uw reis is al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met plaatselijk aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Genieterspakket: Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten: slechts € 139 per persoon.
Ontdekkerspakket: Het pakket omvat excursies naar Šibenik, de Krkawatervallen en Mostar: slechts € 109 per persoon.

Valuta/Banken/kredietkaarten:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische Kuna (HRK) 1 Kuna = 100 Lipa. Koers (november 2018): 1 EUR = 7,42 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie; de munt is dus de euro.
Bosnië en Herzegovina: De munteenheid is de convertibele mark (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Koers (november 2018): 1 EUR = 1,96 BAM: 1 BAM = 0,51 EUR

Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en winkels worden kredietkaarten geaccepteerd. Geldopnames zijn bij de meeste geldautomaten met de EC Maestro-kaart of kredietkaart mogelijk. Op veel plaatsen wordt in euro‘s gerekend maar wordt in Kuna betaald. Het omwisselen van contant geld is mogelijk bij banken (za + zo gesloten) en bij de vele wisselkantoren.
Montenegro: De bekende kredietkaarten worden landelijk geaccepteerd. Geldautomaten worden op grote schaal gebruikt. De acceptatie van V-Pay en Maestro-bankkaarten is beperkt. Deze kunnen slechts worden gebruikt om contant geld op te nemen bij een paar geldautomaten, maar niet voor algemene betalingstransacties.
Bosnië en Herzegovina: Contant geld kan met een kredietkaart en pincode uit de geldautomaat worden gehaald. Kredietkaarten worden in toenemende mate geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels, maar contante betaling is aan te bevelen. Voor een vlot betalingsverkeer is het raadzaam kleine coupures mee te nemen. Publieke instellingen (bijvoorbeeld postkantoren) accepteren alleen betalingen bij BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik zijn er grenzen waarbinnen geen douanerechten verschuldigd zijn en die niet bij de douane moeten worden aangegeven. De exacte hoeveelheden zijn verkrijgbaar bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van de in te voeren goederen bij het luchtvervoer mag niet meer bedragen dan € 430 per persoon. Contant geld en cheques dienen schriftelijk te worden aangegeven vanaf een bedrag van € 10.000 (of gelijkwaardig). Bij invoer en doorvoer moeten objecten die als wapen gelden zoals peperspray en messen, worden aangegeven. Overtredingen worden bestraft met zware boetes.
Montenegro: In- en uitvoer van deviezen is toegestaan tot een bedrag van € 10.000. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk vrij van rechten worden ingevoerd, maar ook weer worden uitgevoerd. Bepaalde objecten (camera‘s, laptops, enz.) kunnenbeperkingen hebben in het aantal in te voeren objecten. Voor de volgende producten gelden beperkingen op de rechtenvrije invoer: Alcoholische dranken (2 liter wijn of 1 liter sterke drank van meer dan 22%), tabak (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië en Herzegovina: Valuta kan worden gedeclareerd, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen worden aan de grens geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde regels als in de EU-landen.
De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten (Op reis in het buitenland, Bijkomende reisinformatie, Douane).

Veiligheidsadviezen per land:

De kleine criminaliteit is in steden over het algemeen lager dan in veel andere Europese metropolen. Toch moeten toeristen hier ook de gebruikelijke zorg betrachten. Europese rijbewijzen en reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn gewilde goederen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Er zijn geen specifieke aanwijzingen.
Montenegro: Sinds 01-01-2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. De aankoop, verkoop of het bezit van drugs wordt streng bestraft. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden die uitsluitend voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.
Bosnië en Herzegovina: Het is verboden om bepaalde gebouwen en installaties te fotograferen, hetgeen wordt aangegeven door middel van passende informatieborden (o.a. Ambassade van de VS in Sarajevo). Niet-naleving kan leiden tot een boete.

Medische aanwijzingen:

Das Federaal Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt inentingen aan tegen tetanus, difterie en hepatitis A.
In delen van de landen kunnen tekenbeten Frühsommer-Meningoenzephalitis (TBE), de ziekte van Lyme of tekenbeetkoorts overbrengen. Informeer u daarom voor de reis over mogelijke inentingen en hoe de genoemde ziekten vermeden of snel herkend kunnen worden. Diarree en andere infectieziekten kunnen worden voorkomen door hygiëne te betrachten bij eten en drinken en bescherming tegen muggen. Er kan geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid van de medische informatie en er kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart van uw ziektekostenverzekering Eventueel moeten extra betalingen worden verricht. In enkele gevallen is onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist; in dergelijke gevallen is het raadzaam om een gedetailleerde factuur te vragen. De kosten voor repatriëring worden niet gedekt door de wettelijke ziekenfondsen; het afsluiten van een particuliere reisverzekering wordt daarom aanbevolen.
Naast de gevestigde artsen zijn er op veel plaatsen gezondheidscentra (‘Dom Zdravlja’). De meeste poliklinieken zijn privéfaciliteiten.
Montenegro: Een medische behandeling volgens Belgische standaards is niet altijd gegarandeerd. Ziekenhuizen beschikken ook niet altijd over voldoende apparatuur en zijn mogelijk niet in staat om de juiste medische zorg te bieden aan patiënten met bepaalde zorgbehoeften. De hygiëne is over het algemeen ontoereikend.
Bosnië en Herzegovina: Medische zorg in het land is vele opzichten problematisch. Vooral buiten de grote steden zijn er weinig Engelssprekende artsen. Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen. Het is aan te raden om een individuele reisapotheek mee te nemen.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: november 2018

kappadokien-kundenstimmen

‘Gewoon fantastisch! Absoluut aan te raden. Bedankt dat we deze reis hebben kunnen meemaken!’

Silvia S. uit B., reizigster, 27-04-20172)


‘Ongelooflijk indrukwekkend en een perfect georganiseerde reis.’

Reinhard G. uit O., reiziger, 28-03-20172)


‘Ik kan deze reis echt aanbevelen!!!’

Waltraut A. uit H., reizigster, 10-04-20172)

2)RSD-Belgium SPRL en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2017 een reis hebben gemaakt met RSD.

Vergroting: