Uw reisverloop

Verheug u op een spannende studiereis door Kroatië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina Naast adembenemende kustgedeeltes langs de Adriatische Zee wachten u tal van culturele hoogtepunten, waaronder 4 UNESCO werelderfgoedplaatsen zoals Split of Dubrovnik.

1e dag: Aankomst in Dubrovnik

Vlucht naar Dubrovnik in Kroatië. Onze vriendelijke en competente Nederlandssprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne autocar. We rijden direct naar ons 4-sterrenhotel in de buurt van Dubrovnik.

2e dag: Dubrovnik (UNESCO werelderfgoed), Adriatische Zee, Ston & Neum

Vandaag verkennen we de havenstad Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee. We slenteren door de nauwe steegjes en bewonderen paleizen, kerken en magnifieke huizen, omringd met een machtige vestingmuur. Die oude binnenstad is een UNESCO werelderfgoed. We rijden naar het noorden langs de Adriatische Zee, een van de mooiste kusten ter wereld. In de stad Ston bezichtigen we een bijzonder bouwwerk: de 5,5 km lange vestingmuur. Niet ver daarvandaan ligt de havenstad Neum, een pittoresk kuststadje. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterrenhotel aan de Dalmatische kust waar we de volgende 2 nachten verblijven.

3e dag: Split, Trogir (2× UNESCO werelderfgoed) & Omis

Vandaag staan er niet één, maar 2 UNESCO werelderfgoedplaatsen op het programma. Na een prachtige panoramarit komen we aan in Split. We keren er terug in de tijd naar de oudheid met een rondleiding door de historische stad. Vooral het Paleis van Diocletianus (inkom inbegrepen), een van de best bewaarde overblijfselen ter wereld van de Romeinse bouwkunst, is indrukwekkend. Slechts enkele kilometers verder ligt de oude binnenstad van Trogir, ook een UNESCO werelderfgoed. Op de weg terug houden we halt in de kleine Dalmatische stad Omis.

4e dag: Počitelj & Medjugorje

In de ochtend gaan we verder naar Počitelj, een van de interessantste dorpen van de Balkan. Vanwege het historisch belang en de historische gebouwen is Počitelj al voorgesteld als UNESCO werelderfgoed. Onze reis gaat verder naar Medjugorje, een van de bekendste christelijke pelgrimsoorden ter wereld, met 2,5 miljoen pelgrims per jaar. Daar bezoeken we deze beroemde heilige plaats, waar 6 jongeren de Moeder van God zagen. De middag is vrij te besteden. Het is de moeite waard om bijv. de beroemde oude brug van Mostar te bezoeken (UNESCO werelderfgoed). We overnachten in een 4-sterrenhotel in de omgeving van Medjugorje.

5e dag: Trebinje & Herceg Novi

Na het ontbijt rijden we naar Trebinje. Bijzonder bezienswaardig zijn de historische binnenstad ‘Kastel’ en de Osman Pasha-moskee, het herkenningspunt van de stad. We bezoeken ook een traditioneel tapijtweefatelier en bewonderen dit eeuwenoude handwerk. In de middag bereiken we een van de populairste vakantieoorden van Montenegro: Herceg Novi. We zullen hier ook de nacht doorbrengen.

6e dag: Kotor (UNESCO werelderfgoed) & Porto Montenegro

Eerst rijden we langs de beroemde Golf van Kotor, voordat we een van de beroemdste baaien ter wereld bereiken, de Baai van Kotor. Het uitzicht is gewoonweg adembenemend. In de schaduw van de machtige berg Saint Ivan wandelen we dan door de oude stad van Kotor en zijn enthousiast over dit schilderachtige UNESCO werelderfgoed. Nu ligt de mondaine jachthaven Porto Montenegro in Tivat op ons te wachten. We verwonderen ons over de enorme superjachten van de ‘rich and famous‘. We overnachten in de buurt van Budva.

7e dag: Budva & Sveti Stefan

Onze dag begint in Budva, het volgende hoogtepunt. Deze meer dan 2500 jaar oude stad is een van de oudste steden langs de Adriatische Zee. We slenteren er door de talrijke nauwe straatjes en genieten van de zuidelijke sfeer. Natuurlijk bezoeken we ook het beroemde standbeeld van Ballerina – een magische plek. In de namiddag bezoeken we het herkenningspunt van Montenegro, Sveti Stefan. Met een geweldig uitzicht hebben we een fantastisch uitzicht op dit betoverende eiland. De ambachtelijke traditie leidt ons vervolgens naar een sieradenatelier en een leeratelier. Hier leren we veel over de vervaardiging ervan en mogen we een persoonlijk vakantiesouvenir uitkiezen. We overnachten in de buurt van Budva.

8e – 15e dag: Ontspanning in een prachtig 4-sterrenhotel direct aan het strand

Ontspan de komende dagen in uw 4-sterrenhotel, direct aan het strand van de prachtige kust van Montenegro! De comfortabele kamers zijn luxueus en modern ingericht met airconditioning, bad/wc en flatscreen-tv. Geniet van de fantastische wellnessfaciliteiten van het hotel. Ontspan in het zwembad of wandel langs het strand. Voor een ontspannen terugreis rijden we in de middag van de 14e dag naar Dubrovnik, waar we een mooie laatste avond en overnachting doorbrengen in het 4-sterrenhotel daar. Vol mooie herinneringen vliegen we op de 15e dag terug naar België.


Onze 4-sterrenhotels tijdens de cultuurhistorische reis !

Voorbeelden van hotels


8 dagen ontspanning in een 4-sterrenhotel direct aan het strand!

Voorbeelden van hotels

Inbegrepen spectaculair excursieprogramma !

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht met een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij3) naar Dubrovnik
  inbegrepen hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7-daagse cultuurhistorische 4-sterrenreis Kroatië & Montenegro met de 4 beroemdste UNESCO werelderfgoedplaatsen
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde 4-sterrenhotels (nat. categorie)
  – 7x uitgebreid ontbijtbuffet
  – Gekwalificeerde, Nederlandssprekende studiereisleider
  – Fascinerende rondreis in onze moderne autocar met klimaatregeling met een
  spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met:
  • Dubrovnik (Werelderfgoed)
  • Split (Werelderfgoed)
  • Trogir (Werelderfgoed)
  • Kotor (Werelderfgoed)
  • Adriatische kust
  • Ston
  • Neum
  • Omis
  • Počitelj
  • Medjugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 8 dagen ontspanning in een 4-sterrenhotel direct aan het strand
  – 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in een 4-sterrenhotel (nat. categorie)
  – 7× uitgebreid ontbijtbuffet
  – Gekwalificeerde, Engelssprekende reisleider
  – Gratis gebruik van de faciliteiten van het hotel:
  aantrekkelijk buitenzwembad, verwarmd binnenzwembad en fantastische wellnessruimte
 • 24 uur arts op oproep

3) Bijvoorbeeld Freebird Airlines (bekende chartermaatschappij) of Croatia Airlines (lid van Star Alliance, ‘s werelds grootste luchtvaartalliantie)


Uw extra’s op verzoek

Genotpakket

Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 149 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer: € 249 per persoon (indien beschikbaar).

Landeninformatie

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
ZAGREB111114172225272725221612
BRUSSEL2371217222322201573

Staatsvorm:

Kroatië: Parlementaire democratie.
Montenegro: republiek.
Bosnië-Herzegovina: Democratische staat met twee grotendeels
autonome entiteiten: Federatie van Bosnië en Herzegovina (FBiH)
en de Republika Srpska (RS).

Hoofdstad:

Kroatië: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnië-Herzegovina: Sarajevo

Religie:

Kroatië: 86% katholiek, 4% Servisch-orthodox, 1% moslim, 0,3% protestant, 0,01% joods.
Montenegro: 72% Servisch-orthodox, 3,5% katholiek, 16% moslim.
Bosnië-Herzegovina: 50,7% moslim, 30,7% Servisch-orthodox, 15,2% katholiek.

Taal:

Kroatië: Kroatisch; in gebieden met sterke etnische minderheden wordt bovendien officieel gebruikt: Servisch, Italiaans, Hongaars
Montenegro: Montenegrijns (hoofdzakelijk Latijns schrift, maar cyrillisch wordt nog steeds veel gebruik). In het grootste deel van het Albanese nederzettingsgebied wordt Albanees gesproken. Officiële onderwijstaal op scholen. Studenten kunnen kiezen tussen Montenegrijns en Albanees.
Bosnië-Herzegovina: Bosnisch, Kroatisch met Latijns alfabet en Servisch met cyrillisch alfabet.

Klimaat:

Aan de Adriatische kust mediterraan, landinwaarts gematigd continentaal.

Plaatselijke tijd:

De Midden-Europese tijd (CET) met zomer-/ wintertijd. Er is hiermee voor België het gehele jaar geen tijdverschil.

Elektriciteit:

De elektrische stroom wordt geleverd met een spanning van 220 V en als wisselstroom met een frequentie van 50 Hertz. Er is geen adapter nodig.

Telefoneren:

Net landnummer voor gesprekken vanuit België naar Kroatië is 00385, naar Montenegro 00382 en naar Bosnië en Herzegovina 00387. Voor telefoongesprekken naar België kiest u als landnummer 0032. De 0 voor het netnummer wordt dan weggelaten.

Inreisbepalingen voor Belgische staatsburgers:

Kroatië: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort die geldig is voor de gehele reisperiode. Er is geen visum noodzakelijk. be.mvep.hr/nl/
Montenegro: Belgische staatsburgers kunnen het land inreizen met een identiteitskaart (verblijf tot max. 30 dagen) of een paspoort (verblijf tot max. 90 dagen). De documenten moeten geldig zijn voor de gehele duur van de reis. Er geldt geen visumplicht voor een verblijf van ten hoogste 90 dagen. http://www.mvp.gov.me/en/ministry?alphabet=lat
Bosnië-Herzegovina: De inreis kan plaatsvinden met een identiteitskaart of paspoort. Tijdelijke reisdocumenten worden niet geaccepteerd. Let op: Luchtvaartmaatschappijen eisen vaak een geldigheid van ten minste drie maanden na vertrek uit Bosnië en Herzegovina. Er is geen visumplicht voor Belgische staatsburgers. Pogingen om te reizen met ongeldige of nietgeaccepteerde documenten kunnen hoge boetes tot gevolg hebben. http://www.mvp.gov.ba/
Wettelijk bindende informatie en/of extra informatie over de inreisbepalingen ontvangt u slechts bij de ambassade zelf, of bij het consulaat-generaal van het land van bestemming.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden om de voor hen geldende inreisbepalingen bij de betreffende ambassade op te vragen. U bent er zelf voor verantwoordelijk om evt. vereiste visums aan te vragen en bij u te hebben.
Inreisvoorschriften zijn aan verandering onderhevig. RSD Belgium SA streeft ernaar om de informatie up-to-date te houden.

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma samengesteld met talrijke hoogtepunten, zodat u de cultuur en diversiteit van het landschap van Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Montenegro kunt ervaren en alles over het land en de bevolking kunt leren.

Extra pakketten:

Uw reis omvat al een omvangrijk inclusief dienstenaanbod. Desgewenst kunt u uw vakantie nog verrijken met extra services. Wij adviseren u om de volgende pakketten aan te schaffen:

Genotpakket: Dit pakket bevat het comfortabele halfpension, dus dagelijks een uitgebreid buffet in de avond met internationale specialiteiten tijdens de 7-daagse cultuurhistorische reis: slechts € 149 per persoon.
Ontdekkerpakket: Dit pakket bevat een excursie naar Mostar, een boottocht naar Kotor en een excursie naar Perast & Lady Rock Island: slechts € 99 per persoon.

Valuta / banken / kredietkaarten:

Kroatië: De munteenheid is de Kroatische Kuna (HRK) 1 Kuna = 100 Lipa. Koers (december 2019): 1 EUR = 7,42 HRK; 1 HRK = 0,13 EUR.
Montenegro: Montenegro maakt deel uit van de Europese Monetaire Unie; de munt is dus de euro.
Bosnië-Herzegovina: De munteenheid is de convertibele mark (BAM) 1 Mark = 100 Fening. Koers (december 2019): 1 EUR = 1,95 BAM: 1 BAM = 0,51 EUR

Kroatië: In de meeste hotels, restaurants, tankstations en winkels worden kredietkaarten geaccepteerd. Geldopnames zijn bij de meeste geldautomaten met de EC Maestro-kaart of kredietkaart mogelijk. Op veel plaatsen wordt in euro‘s gerekend maar wordt in Kuna betaald. Het omwisselen van contant geld is mogelijk bij banken (za + zo gesloten) en bij de vele wisselkantoren.
Montenegro: De bekende kredietkaarten worden landelijk geaccepteerd. Geldautomaten worden op grote schaal gebruikt. De acceptatie van V-Pay en Maestro-bankkaarten is beperkt. Deze kunnen slechts worden gebruikt om contant geld op te nemen bij een paar geldautomaten, maar niet voor algemene betalingstransacties. Bosnië-Herzegovina: Contant geld kan met een kredietkaart en pincode uit de geldautomaat worden gehaald. Kredietkaarten worden in toenemende mate geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels, maar contante betaling is aan te bevelen. Voor een vlot betalingsverkeer is het raadzaam kleine coupures mee te nemen. Publieke instellingen (bijvoorbeeld postkantoren) accepteren alleen betalingen bij BAM.

Douanevoorschriften:

Kroatië: Voor goederen voor persoonlijk gebruik zijn er grenzen waarbinnen geen douanerechten verschuldigd zijn en die niet bij de douane moeten worden aangegeven. De exacte hoeveelheden zijn verkrijgbaar bij de Kroatische douane (https://carina.gov.hr/). De waarde van de in te voeren goederen bij het luchtvervoer mag niet meer bedragen dan € 430 per persoon. Contant geld en cheques dienen schriftelijk te worden aangegeven vanaf een bedrag van € 10.000 (of gelijkwaardig). Bij invoer en doorvoer moeten objecten die als wapen gelden zoals peperspray en messen, worden aangegeven. Overtredingen worden bestraft met zware boetes.
Montenegro: In- en uitvoer van deviezen is toegestaan tot een bedrag van € 10.000. Goederen voor persoonlijk gebruik mogen tijdelijk vrij van rechten worden ingevoerd, maar ook weer worden uitgevoerd. Bepaalde objecten (camera‘s, laptops, enz.) kunnenbeperkingen hebben in het aantal in te voeren objecten. Voor de volgende producten gelden beperkingen op de rechtenvrije invoer: Alcoholische dranken (2 liter wijn of 1 liter sterke drank van meer dan 22%), tabak (200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak), parfum of eau de toilette (50 gram).
Bosnië-Herzegovina: Valuta kan worden gedeclareerd, maar dit is niet uitdrukkelijk voorgeschreven. Personen die in het bezit zijn van een wapen worden aan de grens geweigerd. Voor de invoer van sigaretten en alcohol gelden dezelfde regels als in de EU-landen. De invoerbepalingen voor België vindt u op de website van de Belgische douane: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten

Veiligheidsadviezen:

De kleine criminaliteit is in steden over het algemeen lager dan in veel andere Europese metropolen. Toch moeten toeristen hier ook de gebruikelijke zorg betrachten. Europese rijbewijzen en reisdocumenten met Europese verblijfstitels zijn gewilde goederen.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Kroatië: Er zijn geen specifieke aanwijzingen.
Montenegro: Sinds 01-01-2006 zijn seksuele handelingen met minderjarigen strafbaar. De aankoop, verkoop of het bezit van drugs wordt streng bestraft. Dit geldt ook voor kleinere hoeveelheden die uitsluitend voor persoonlijk gebruik bestemd zijn.
Bosnië-Herzegovina: Het is verboden om bepaalde gebouwen en installaties te fotograferen, hetgeen wordt aangegeven door middel van passende informatieborden (o.a. Ambassade van de VS in Sarajevo). Niet-naleving kan leiden tot een boete.

Gezondheit:

Das Federaal Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt inentingen aan tegen tetanus, difterie en hepatitis A. In delen van de landen kunnen tekenbeten Frühsommer-Meningoenzephalitis (TBE), de ziekte van Lyme of tekenbeetkoorts overbrengen. Informeer u daarom voor de reis over mogelijke inentingen en hoe de genoemde ziekten vermeden of snel herkend kunnen worden. Diarree en andere infectieziekten kunnen worden voorkomen door hygiëne te betrachten bij eten en drinken en bescherming tegen muggen. Er kan geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid van de medische informatie en er kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele schade. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid.

Medische verzorging:

Kroatië: Acute medische behandeling is mogelijk op vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart van uw ziektekostenverzekering Eventueel moeten extra betalingen worden verricht. In enkele gevallen is onmiddellijke betaling van de behandelingskosten vereist; in dergelijke gevallen is het raadzaam om een gedetailleerde factuur te vragen. De kosten voor repatriëring worden niet gedekt door de wettelijke ziekenfondsen; het afsluiten van een particuliere reisverzekering wordt daarom aanbevolen.
Naast de gevestigde artsen zijn er op veel plaatsen gezondheidscentra (‘Dom Zdravlja’). De meeste poliklinieken zijn privéfaciliteiten.
Montenegro: Een medische behandeling volgens Belgische standaards is niet altijd gegarandeerd. Ziekenhuizen beschikken ook niet altijd over voldoende apparatuur en zijn mogelijk niet in staat om de juiste medische zorg te bieden aan patiënten met bepaalde zorgbehoeften. De hygiëne is over het algemeen ontoereikend.
Bosnië-Herzegovina: Medische zorg in het land is vele opzichten problematisch. Vooral buiten de grote steden zijn er weinig Engelssprekende artsen.
Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering met de optie van repatriëring naar België wordt aanbevolen. Het is aan te raden om een individuele reisapotheek mee te nemen.
De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: augustus 2020

‘Aangename kennismaking met Kroatië, Montenegro en Bosnie-Herzegovina.’

Jean D.,reiziger 24-4-20192)


‘Goed georganiseerd, goede hotels.’

Sofie G., reiziger 10-4-20192)


‘Een hele mooie reis en een hele goeie groep.’

Daniel H., reiziger, 20-3-20192)


2) RSD-Belgium SA en RSD Reise Service Deutschland GmbH zijn onderdeel van een Europese reisonderneming die reizen organiseert voor klanten uit meerdere Europese landen. Het onderzoek werd gehouden onder reizigers die in 2018 / 2019 een reis hebben gemaakt met RSD.

Vergroting: