Uw reisverloop

Verheug u op een belevenisrijke rondreis door de Baltische staten. Geniet van het UNESCO werelderfgoed in de hoofdsteden Riga, Tallinn en Vilnius evenals de prachtige natuur in het Nationaal park Gauja en de Koerse Schoorwal.

1e dag: Aankomst in Riga

Vlucht met Air Baltic van België naar Riga. Onze vriendelijke Engelssprekende reisleider verwelkomt ons op de luchthaven en begeleidt ons naar onze moderne reisbus. Daarna rijden we naar ons comfortabele hotel in de omgeving van Riga.

2e dag: Riga (UNESCO werelderfgoed) & Jurmala

Na een ontspannen ontbijt ontdekken we Riga, de hoofdstad van Letland. We rijden langs de centrale boulevards en stadsparken. Daarna wordt de prachtige oude stad (UNESCO werelderfgoed) te voet verkend: Voorbij de kathedraal, de Zweedse poort en het oude kasteel naar de beroemde markthal van Riga. Ontdek samen met ons Jurmala tijdens een optionele excursie in de namiddag. Hier wandelt u door de historische stad en langs het kilometerslange goudgele strand. Overnachting in de omgeving van Riga.

3e dag: Tallinn (UNESCO werelderfgoed)

Vandaag gaan we naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. De stad is een unieke getuigenis van Gotische architectuur. Tijdens de stadsrondrit zien we o.a de oude binnenstad (UNESCO werelderfgoed), het Toompeakasteel, de kathedraal, de Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky-kathedraal en de Katariinasteeg, waar kunstenaars van het Katarina-gilde hun werken tentoonstellen. Daarna volgt een interessant bezoek aan het Marsepeintentoonstelling (entree inbegrepen), dat een dieper inzicht geeft in de geschiedenis van marsepein en de kunst van het marsepeinschilderen. Overnachting in de omgeving van Tallinn

4e dag: Nationaal park Gauja, Sigulda & Turaida bisschoppelijk kasteel

We gaan op weg naar het beroemde Gauja Nationaal Park. Onderweg bezoeken we Sigulda of ook wel het ‘Zwitserland van Letland‘ genoemd, een van Letland‘s meest pittoreske steden. We bewonderen de ruïnes van het 13e eeuwse kasteel en de zomerresidentie van de Russische graaf Kropotkin. Daarna bezoeken we de indrukwekkende vallei van de rivier de Gauja om het Turaida bisschoppelijk kasteel te bezoeke (entree inbegrepen). Doorreis naar Bauska en overnachting in de regio.

5e dag: Vilnius (UNESCO werelderfgoed)

Na het ontbijt rijden we verder naar Vilnius, de meer dan 600 jaar oude hoofdstad van Litouwen. We maken kennis met het imposante kathedraalplein met de machtige, vrijstaande klokkentoren, de omliggende architectonische monumenten en de Bernardinentuin. Daarna bezoeken we Užupis, de oudste wijk van Vilnius. Bewonder de Poort van het Morgenrood, het plein van het stadhuis en het Universiteitskwartier. Daarna heeft u vrije tijd om de oude stad (UNESCO werelderfgoed) alleen te verkennen. Als alternatief kunt u tijdens een optionele excursie een amber-atelier bezoeken en een interessante specialiteit proeven: amber-schnapps. Overnachting in de omgeving van Vilnius.

6e dag: Trakai & Klaipeda

Vandaag rijden we naar Trakai, de voormalige hoofdstad van het Litouwse vorstendom. De stad is prachtig omringd door meren, bossen en bergen. Tijdens een fotostop bewonderen we het indrukwekkende kasteel Trakai uit de 15e eeuw. Het werd gebouwd op een eiland in het Galvemeer. Daarna bezoeken we de Litouwse havenstad Klaipeda met het beroemde monument ‘Ännchen von Tharau‘ en de oude binnenstad. Overnachting in de omgeving van Klaipeda.

7e dag: Koerse Schoorwal (UNESCO werelderfgoed), boottocht Nida &
Heuvel der Kruisen

Een bijzonder hoogtepunt van vanochtend is de mogelijkheid om de prachtige wilde natuur van de Koerse Schoorwal te bezoeken. Wij nemen u graag mee op een fantastische, optionele excursie. De Koerse Schoorwal is een smalle, ongeveer 100 km lange klip in de Oostzee, die behoort tot het UNESCO werelderfgoed. We maken een korte stop bij de voormalige zomerresidentie van Thomas Mann. In de namiddag geniet u van een stadsrondrit in het pittoreske vissersdorpje Nida met de oude Koerse begraafplaats en de protestant-Lutherse kerk gevolgd door een boottocht. Daarna volgt een makkelijke wandeling naar de 60 m hoge Parnidis-duin, de hoogste duin van Europa. In de namiddag rijden we samen met de hele groep terug naar Riga met een fotostop bij het bedevaartsoord Heuvel der Kruisen, een onvergetelijke plek met duizenden kruisen op 2 heuvels. Overnachting in de omgeving van Riga.

8e dag: Terugreis

Vandaag nemen we afscheid van de Baltische staten. Een onvergetelijke studiereis komt ten einde. Daarna volgt de transfer naar de luchthaven en de terugvlucht naar België.


Inbegrepen spectaculair excursieprogramma met o.a. 3 werelderfgoedplaatsen !

Voor u inbegrepen

 • Heen- en terugvlucht naar Riga met Air Balticinbegrepen hoteltransfers & luchthaventoeslagen
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer in geselecteerde comforthotels, 7x uitgebreid ontbijt
 • Fascinerende cultuurhistorische reis in onze moderne autocar met klimaatregeling met de belangrijkste hoogtepunten & werelderfgoedplaatsen van de Baltische staten.
  Verheug u op een spectaculair excursieprogramma + inkom (volgens programma) o.a. met 3x UNESCO werelderfgoed:
  • Riga (Werelderfgoed)
  • Nationaal park Gauja
  • Sigulda
  • Burcht van Sigulda
  • Kasteel van Turaida
  • Toompea-kasteel
  • Tallinn (Werelderfgoed)
  • Marsepeintentoonstelling
  • Vilnius (Werelderfgoed)
  • Trakai
  • Klaipeda
  • Heuvel der Kruise
 • Vakkundige, Engelssprekende reisleider
 • 24 uur arts op oproep


Uw extra’s op verzoek

Cultuur- en genotpakket:

Dit pakket bevat 6 uitgebreide diners en de 3 excursies ‘Kustplaats Jurmala’, ‘Amber-atelier met amber-schnappsproeverij in Vilnius’ en ‘Koerse Schoorwal incl. boottocht’: slechts € 169 per persoon.

Toeslag eenpersoonskamer

€ 199 per persoon/week (indien beschikbaar).

Landeninformatie Baltische staten

Klimaattabel

Vergelijking van de hoogste temperaturen

 JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
RIGA-3-129161822171493-2
BRUSSEL2371218222423201373

Staatsvorm:

Estland, Letland & Litouwen: Republiek, parlementaire democratie.

Hoofdstad:

Estland: Tallinn | Letland: Riga | Litouwen: Vilnius

Taal:

Estland: Ests (enige officiële taal), Russisch (gesproken taal in regio‘s waar de Russischtalige bevolking domineert, met name in het noordoosten).
Letland: Lets (enige officiële taal), Russisch komt ook veel voor.
Litouwen: Litouws

Klimaat:

Estland: maritiem tot matig continentaal, zeer lange winters, koele zomers.
Letland: matig, maar met aanzienlijke temperatuurschommelingen: De zomers zijn warm, winters erg lang met extreme minimum temperaturen tot -30°C.
Litouwen: gematigd continentaal.

Plaatselijke tijd:

Estland, Letland en Litouwen: het hele jaar door CET + 1 uur.

Elektriciteit:

220 Volt wisselstroom, 50 Hertz. Een adapter is niet vereist.

Telefoneren:

Om naar België te telefoneren moet u de landcode 0032 gebruiken. Wanneer u het bestemmingsgebied belt, dient u vooraf de landcode van het betreffende land te kiezen:
Estland: 00372 | Letland: 00371 | Litouwen: 00370
De nul van het netnummer valt weg.

Inreisbepalingen voor Belgische staatburgers:

Belgische staatsburgers kunnen 90 dagen verblijven zonder visum. Een geldig reisdocument (paspoort of identiteitskaart) is vereist voor in- en uitreis voor Estland, Letland en Litouwen.
Staatsburgers van andere landen wordt aangeraden contact op te nemen met de ambassades van Estland, Letland en Litouwen voor informatie over hun toegangsvereisten.
Voor meer informatie zie:
Estland: https://brussels.mfa.ee/
Letland: http://www.mfa.gov.lv/en/belgium/consular-information
Litouwen: http://keliauk.urm.lt/en/entry-to-lithuania/lithuaniain-the-schengen-area

Reisleiding:

Uw reisbegeleiders zijn goed opgeleid en zullen u uitvoerig vertellen over land, mensen, geschiedenis en cultuur. Daarnaast zullen ze u met raad en daad ter zijde staan. Ze zijn behulpzaam bij de verdeling van de kamers en zullen u bij aankomst begroeten. Daarbij wordt u tevens verder op de hoogte gesteld van alle belangrijke details van de reis. De voorpret kan beginnen: we hebben een gevarieerd programma voor u samengesteld, met talrijke hoogtepunten. Het stelt u in de gelegenheid om de cultuur en het afwisselende landschap van De Baltische staten te leren kennen en veel te weten te komen over het land en zijn bewoners. In uw reis is al heel veel inbegrepen. Indien u dat wenst, kunt u uw vakantie nog verrijken met aangeboden extra’s. Daarbij profiteert u van extra voordelige voorwaarden:
Cultuur- en genotpakket: Dit pakket bevat 6 uitgebreide diners en de 3 excursies ‘Kustplaats Jurmala’, ‘Amber-atelier met amberschnappsproeverij in Vilnius’ en ‘Koerse Schoorwal incl. boottocht’: slechts € 169,– p.p.

Valuta/Banken/kredietkaarten:

Estland, Letland & Litouwen: De munteenheid is de euro.
Geld wisselen is mogelijk bij banken en bij wisselkantoren. De banken zijn geopend maandag-donderdag 09.30-17.00 uur en vrijdag van 09.30-16.00 uur (afwijkingen zijn mogelijk). Betaling zonder contant geld is wijdverbreid en zelfs de bankpas wordt in het land vaak geaccepteerd als betaalmiddel. Dankzij de euro als nationale munteenheid wordt er geen buitenlandse vergoeding aangerekend voor betalen zonder contant geld. In de steden zijn geldopnames eenvoudig mogelijk bij geldautomaten met het Maestro-logo met uw bankpas en met kredietkaarten. Voor het opnemen met de bankpas brengen de huisbanken echter wel kosten in rekening. Alleen uw eigen huisbank kan bindende informatie geven over het bedrag, maar dit ligt meestal tussen de € 5 en €10.

Douanevoorschriften:

Estland: De douaneregels voor reizigers zijn in grote mate gelijk aan die van veel Europese staten. Komend uit niet-EU-landen (let op: dus komend uit Rusland!) kunnen 40 sigaretten, 50 sigaren of 50g losse tabak worden ingevoerd. De uitvoer van kunstvoorwerpen of historische belangrijke objecten van voor 1946 is aan beperkingen gebonden. Estland is een lidstaat van het Verdrag van Washington inzake de bescherming van dier- en plantensoorten. Op grond hiervan is de invoer van bepaalde dieren plantensoorten en daarvan afgeleide producten verboden en strafbaar. Voor alle soorten wapens geldt de meldingsplicht bij binnenkomst van het land. Het overleggen van bijbehorende wapenvergunningen is vereist.

Letland & Litouwen: De uitvoer van kunstvoorwerpen of historisch belangrijke objecten die vóór 1947 zijn gemaakt, is aan beperkingen onderworpen. De in- en uitvoer van vreemde valuta ter hoogte van € 10.000 of meer moet bij de douane worden aangegeven. Vanuit een andere EU-lidstaat mogen de volgende goederen tijdens een bezoek of zakenreis belastingvrij voor persoonlijk gebruik worden ingevoerd:
• 800 sigaretten
• 400 cigarillo‘s
• 200 sigaren
• 1 kg tabak
• 10 l sterke drank
• 90 l wijn
• 110 l bier
• 20 l met alcohol aangemaakte wijn (bijv. port, sherry etc.)

Meer informatie over de douaneregels inzake invoer van goederen vindt u bij de ambassade van het land waar u naartoe reist. Enkel daar kunt u wettelijk correcte informatie verkrijgen.
De douanebepalingen voor België kunt u op de website van de Belgische douane https://finances.belgium.be/nl/douane_accijnzen bekijken of telefonisch opvragen.

Veiligheidsadviezen per land:

Estland, Letland & Litouwen: Er zijn op dit moment geen landspecifieke veiligheidsaanbevelingen.

Algemene reisinformatie:

Estland & Letland: Vooral de kleine criminaliteit (diefstal van handtassen, enz.) is geconcentreerd in de hoofdsteden. Niet vereiste identificatiedocumenten kunt u het beste bewaren in de kluis van het hotel om diefstal te voorkomen en verdere reisplannen niet in gevaar te brengen. Maak een kopie van alle documenten en kaarten en een lijst met telefoonnummers om uw kaarten te blokkeren. Bewaar deze lijst apart van uw waardevolle voorwerpen. Voetgangers en rolstoelgebruikers zijn verplicht om bij slecht zicht en bij duisternis reflectoren of verlichting te hebben. Deze verplichting geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom en zorgt dat men beter zichtbaar is voor automobilisten. Voetgangers moeten deze reflectoren (ook wel kattenogen genoemd) aan hun bovenkleding bevestigen.
Litouwen: In het grensgebied van Litouwen en Rusland (Koerse Schoorwal, regio Kaliningrad) is de ca. 4 km lange grens niet voorzien van een doorlopend hek. De verhoogde grenstekens in het duingebied markeren het verloop van de grens over een lengte van 1,8 km. Iedereen die de grens illegaal vanuit Litouwen overschrijdt (zelfs enkele meters) moet rekenen op arrestatie door de Russische grenspolitie.

Bijzondere strafrechtelijke voorschriften:

Estland, Letland & Litouwen: Elk gebruik van drugs is verboden en wordt met aanzienlijk hogere straffen gestraft dan in België. Minderjarigen beïnvloeden tot seksuele activiteiten en kinderprostitutie zijn strafbaar. De praktijk, het gebruik maken van of de bevordering van prostitutie is ook strafbaar in Litouwen. Het drinken van alcohol op de openbare weg is verboden in Letland.
De enige uitzondering hierop is het serveren van alcoholische dranken in cafés, enz.

Gezondheit:

Vaccinaties: Er bestaan geen specifieke voorschriften inzake inentingen om drie landen in te reizen.
In het hele land komt het van april tot oktober tot besmetting met Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME). Dit is een virusinfectie die door teken wordt overgebracht. Vaccinatie gedurende deze periode is aan te bevelen.
Een inenting tegen hepatitis B is aan te bevelen.
Voor meer informatie zie: https://www.itg.be/n/reisgeneeskunde

Medische verzorging:

Estland: De medische basisverzorging is gegarandeerd en is doorgaans van een even hoog niveau als de Belgische standaard. In geval van een ongeval of een acute ziekte hebben alle personen die in België een wettelijke verzekering hebben, recht op medische behandeling. Als bewijs hiervoor moet de Europese Zorgverzekeringskaart (EHIC) die is uitgegeven door uw zorgverzekeraar en uw identiteitskaart of paspoort worden overgelegd.
Letland: Medische zorg is niet naar Belgische maatstaven.
Litouwen: In geval van ongevallen en ziekte is alleen in de grotere steden Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Panevezys en Siaulai medische zorg volgens de Europese normen beschikbaar.
Een ziekteverzekering met dekking in het buitenland en repatriëring in geval van nood is zeker aan te raden.

De klant dient te garanderen dat hij lichamelijk en geestelijk in staat is de geselecteerde reis te ondernemen en dient zich daartoe op de hoogte te stellen van de voor deze reis vereiste fysieke en psychische conditie.

Alle gegevens onder voorbehoud. Versie: april 2019

Vergroting: